UNFAKE!

Idén először, új helyszínen jelenik meg az ARC kiállítás!

Bár a szervezők nem kaptak lehetőséget arra, hogy a 17 éves hagyományt folytatva továbbra is a LIGET legyen a befogadó helyszíne a kiállításnak – a zuglói önkormányzatnak köszönhetően –,

Zuglóban maradt az ARC.

Szeptember 21. és október 7. között lesz megtekinthető az idei tárlat. Az Örs vezér terétől 300 méterre található füves sétányon,  az Örs vezér útján, a Budapesti Metropolitan Egyetem mögötti utcában várnak mindenkit. Mivel az idei bemutató lakóövezetben található, ezért a képek csak 23.30-ig lesznek megvilágítva.

A 18. ARC kiállítás – mint az eddigiek mindig – egy bárki számára nyitott, jeligés pályázat eredménye. Idén sem egyetlen ember gondolatai vezették a kiállítás képeinek kiválasztását. A közel ezer pályamunka sorsáról, a több mint egy tucat bírálóból álló zsűri döntött.

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokért járó díjak 2018. szeptember 21-én, a sajtónyilvános díjátadón kerültek átadásra.

A legjobb alkotásnak járó díjat Béky Patrik és Tóth Dániel, „Demagógia” című közös alkotása kapta.

Második helyezett Partigianna, „Verseny” című képe lett.

Harmadik helyezést ért el Sulyok Ábel, „Rejtsd el a fájdalmad!” című munkájával.

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Vajda Gyula, „A Stróman” című műve kapta.

A Hammer Agency különdíját Sándor Bence, „Ahogy én szeretlek” című pályamunkája nyerte el. Melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki marketing szempontból a legütősebb megoldást nyújtotta.

A közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek, a győztes alkotást 2018. november 23-án hirdetik ki.

Egybecsengett az idei ARC témája, s mindaz a tevékenység, amelyet a Közös Halmaz végez a magyarok és magyarok közötti párbeszéd beindításáért. Rövid kedvcsináló a területen megjelenő installációjukhoz:

„Nem kell meggyőzni egymást. Megérteni igen. A fake news-ipar nem előzmény nélküli. A huszadik századi történelmi traumák mindannyiunk családján végigsöpörtek, ma mégis féligazságok, leegyszerűsítések mentén méricskéljük egymás fájdalmát. Pedig attól, hogy valakinek a kommunizmus bűnei fájnak jobban, még nem biztos, hogy holokauszttagadó, ahogy attól sem lesz náci valaki, hogy nagy-magyarországos matricát ragaszt az autójára. A Közös Halmaz installációja arra ösztönöz: „nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk”. Ehhez nem kell mást tenni, mint kinyitni az ajtókat – és magunkat.”
(onBRANDS)