ÚJ REKTOR ÉS ÚJ KÉPZÉSI RENDSZER A BUDAPESTI METROPOLITAN EGYETEMEN

Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye 17 év után, alapítása óta először választott új rektort.

Dr. Bachmann Bálint érkezésével a METU új, hazánkban egyedülálló képzési rendszere, a MyBrand is bemutatkozik, melynek célja, hogy a hallgatók a képzések során megismerjék és folyamatosan monitorozzák kompetenciáikat, ezáltal pedig reális képet kapjanak saját teljesítményükről, erősségeikről és lehetőségeikről. A fiatalok a képzések végén egy, a saját projektjeiket bemutató portfólióval léphetnek a munkaerőpiacra, amely a munkakeresés során kiemelheti őket a versenyből. A portfólió kialakítása és gondozása a teljes képzési időszakot átöleli, és a záróvizsgajegy részét képezi. Az új képzési módszert 2018. őszétől fokozatosan, felmenő rendszerben vezeti be az intézmény, az új rektor vezetésével.

A pécsi születésű Dr. Bachmann Bálint a németországi Würzburgban német nemzetiségi ösztöndíjasként szerezte meg építészmérnöki diplomáját, majd 1999-ben a Pécsi Tudományegyetem építész mesterszakán végzett. Doktori tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építőművész Doktori Iskolájában kezdte meg, melyet a PTE Mesteriskolájában fejezett be, ahol DLA fokozatot szerzett. Akadémiai pályáját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogelődjénél, 1997-ben kezdte meg. 2009-től a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánjává, 2013-tól egyetemi tanárrá nevezték ki, 2014-től pedig az egyetem Breuer Marcell Doktori Iskolájának vezetője. Az elmúlt 20 évben számos építészeti tervezéshez kapcsolódó tantárgyat oktatott az egyetem alap-, mester-, és osztatlan képzési formában induló építőművész, építészmérnök és építőmérnök szakjain.

Az angolul és németül is beszélő szakember az évek során több rangos elismerésben is részesült. 2013-ban építészeti alkotói és felsőoktatási tevékenységéért Ybl Miklós-díjat kapott, 2017-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel jutalmazták. 2012-ben a világ legrangosabb építészeti kiállításán, a XIII. Velencei Építészeti Biennálén a magyar pavilon rendezésére kiírt pályázat nyerteseként több mint 500 fiatal építész épületmodelljét rendezte installációvá Markó Balázzsal. 1999 óta építésztervezőként dolgozik az édesapjával, Bachman Zoltánnal közösen alapított Bachman & Bachmann Építész Irodában.

“A rektori megbízatás óriási megtiszteltetés számomra, hiszen a METU folyamatosan, a földrajzi és politikai határokkal mit sem törődve törekszik az egyetemes ismeretek megszerzésére. Új, kompetencia-alapú oktatási módszerünk tovább erősíti az intézmény egyéni hallgatói élményre koncentráló stratégiáját. A MyBrand célja, hogy képzéseink végén a hallgatók erős és hiteles énmárkával lépjenek a munkaerőpiacra.” – mondta el az új rektor.

Az új rektor Dr. Vass László munkáját veszi át, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem 2001-es megalapítása óta, 17 éven keresztül töltötte be a pozíciót. Közgazdászként, politológusként, filozófiai egyetemi doktorként, a politikatudomány kandidátusaként, valamint a gazdálkodás- és szervezéstudományok habilitált doktoraként magyar és angol nyelven diákok százait oktatta a közigazgatás, a public affairs, a CSR, lobbizás és public policy témaköreiben. Dr. Vass László 1987 óta a Magyar Politikatudományi Társaság alapító tagja, a közpolitika szekció alapító elnöke, valamint a Magyar Rektori Konferencia legrégebbi tagja. Tevékenységéért a Budapesti Metropolitan Egyetem vezetőségétől “rector emeritus” címet kapott.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Dr. Bachmann Bálint 2018. októberétől tölti be rektori hivatalát, megbízatását Magyarország köztársasági elnöke október elsején, ünnepélyes keretek között adta át a Sándor-palotában.
(onBRANDS)