NAPONTA ÁTLAGOSAN 4 ÓRA 20 PERC A TÉVÉKÉSZÜLÉKEK ELŐTT

TV piaci körkép 2018. III. negyedév.

Ez 5 perccel kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában. A csökkenés minden korosztályban tapasztalható volt: a 4-17 éves gyerekek tavalyhoz képest 3 perccel, a 18-49 évesek 7 perccel kevesebbet tévéztek egy átlagos napon, míg az 50 felettiek esetében 1 perccel mérséklődött a képernyők előtt töltött idő. A 18 évnél idősebbek korcsoportjában a tévénézési idő eltérő módon alakult az internethasználat intenzitásának függvényében.

Akik jellemzően nem használnak internetet, naponta átlagosan 6 óra 45 percet töltöttek
tévénézéssel, ami 9 perccel több, mint egy évvel korábban, átlag életkoruk pedig 62 év volt 2018 harmadik negyedévében.

A naponta legfeljebb 1 órát internetező felnőttek 4 óra 51 percet töltöttek a képernyők előtt egy átlagos napon, 8 perccel kevesebbet, mint tavaly, átlag életkoruk pedig 54 év volt. Akik 1-2 órát minden nap eltöltenek a világhálón, naponta átlagosan 3 óra 50 percet fordítottak tévénézésre – 8 perccel csökkentve a tavaly mért tévénézési idejüket, és átlag életkoruk 50 év volt a vizsgált időszakban.

A legintenzívebb internet-felhasználók – akik saját bevallásuk szerint naponta akár 3 óránál is többet böngésznek a neten, legalább ugyanennyi időt a képernyők előtt is eltöltöttek: 3 óra 23 perc volt a napi átlagos tévénézési idejük, ami 47 perccel kevesebb, mint a 4 évnél idősebb, teljes lakosság átlaga, és pontosan megegyezik a tavaly mért értékkel.

Az időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) alkalmas készülékek, eszközök egyre inkább elterjednek, azonban jellemzően még mindig a sugárzással egy időben szeretünk tévézni. A TSV aránya lassan de biztosan növekszik, és ez a növekedés leginkább az 50 év alatti korosztályokban jellemző. A teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1,4%-át, átlagosan 3,7 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására 2018 harmadik negyedévében. A TSV aránya a 18-49 éves korosztályban volt a legmagasabb: az átlagos napi tévénézési idejükhöz további 2%-ot tett hozzá. A 4-17 évesek is alig maradtak el ettől: a tévénézésre fordított idejük 1,9%-át töltötték késleltetett – a sugárzással nem egyidejű – tévés tartalom fogyasztásával. Az 50 év
felettieknél a TSV 1,1% volt: éppen annyi, mint egy évvel ezelőtt.

A tematikus csatorna-csoportok nem változtak szignifikánsan 2017 harmadik negyedéhez képest: minden esetben 1 százalékpont alatti változás volt tapasztalható az együttesen elért közönségarányukban. A napi átlagos tévénézési idő felét – 49 százalékát – a szinte minden nézői igényt kielégítő, és legtöbb csatornát (26 db) magában foglaló általános szórakoztatócsatornák csoportjára fordítottuk. További 10,8% jutott a filmcsatornák nézésére, a hírcsatornák pedig 7,5%-ot mondhattak magukénak. A tévénézésre fordított idő fennmaradó egyharmadán osztozott az összes többi tematikus csoport, köztük az ismeretterjesztő, életmód-, gyerek- és zenecsatornák, valamint a sportcsatornák csoportja is.


A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően alakultak ( A Nielsen Közönségmérés Kft. által a vizsgált időszakban műsorszinten mért csatornák körében).

A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 9,3%-os volt, és ennek felét akciófilmek illetve vígjátékok tették ki. A mozifilm népszerűségét tükrözi az a tény, hogy a műsorfogyasztásból jóval magasabb arányt – 14,9%-ot képviselt, melynek több mint fele (9%) akciófilmekből és vígjátékokból tevődött össze, és a fennmaradó részen osztozott az összes többi filmes műfaj.

A „nem zenés fikció” ( A “nem zenés fikció” kategória elemei: 1. Fikció gyerekeknek; 2. Animáció gyerekeknek; 3. Animáció felnőtteknek; 4. Irodalmi művek előadása; 5. Színházi közvetítés (nem zenés); 6. TV-film, TV-játék; 7. Szappanopera, telenovela; 8. Sorozat (folytatásos); 9. Sorozat (önálló); 10. Egyéb fikció, dráma kategóriájába sorolt műsorok 29,2%-ban részesedtek a sugárzási időből, melynekkétharmadát sorozatok és szappanoperák alkották, a fennmaradó harmad pedig majdnem teljes egészében
rajzfilmekből állt.

A műsorfogyasztásból a sorozatok és szappanoperák összesen 24,8%-ban részesedtek, tehát tévénézésünk minden negyedik percét rájuk fordítottuk.

A hírek, aktuálpolitika, gazdaságtematika a műsoridőből csak igen csekély, mindössze 3,1%-ban részesül, de a tévénézési időnkből jóval többet – 9,2%-ot – töltöttünk el velük, vagyis lényegében ugyanannyit, mint amennyi időt akciófilmekre és vígjátékokra vagy akár szórakoztató műsorokra fordítottunk.

A kereskedelmi reklámok az általános trendeknek megfelelően 13,7%-ot szakítottak ki maguknak a teljes műsoridőből, és lényegében ugyanekkora arányban részesedtek a tévénézési időből is. Ha ehhez hozzátesszük a műsorajánlók 5,9%-os fogyasztási arányát, együttesen már a tévénézési idő ötödét tették ki, ami lényegesen több, mint amennyit mozifilmekkel töltöttünk. Még több reklámfilm, és még több elért néző Naponta átlagosan több mint 33 ezer reklámfilm került adásba a Nielsen által szpotszinten vizsgált csatornákon, ami 6 353 db reklámfilmmel több 2017 harmadik negyedévéhez képest. Az egy reklámblokkon belül sugárzott reklámfilmek átlagos száma pedig 9,2-ről 10,2-re nőtt. A növekedés kapcsán fontos hozzátennünk, hogy a szpotszinten mért csatornák száma 63-ról 69-re változott 2017 harmadik negyedévéhez képest, továbbá a tavaly és idén is jelen lévő csatornákon is nőtt a sugárzott reklámok darabszáma.

A reklámfilmek naponta átlagosan 239 ezerrel több nézőhöz jutottak el a 4 évnél idősebb, tévével rendelkező háztartásban élők körében, és így naponta átlagosan 6,37 millió főt értek el legalább egyszer. Az egy főre jutó napi átlagos reklámnézési idő 28-ról 30 percre növekedett, és egy elért néző naponta átlagosan 121 reklámfilmet tekintett meg: hattal többet, mint egy évvel korábban.

A napi fogyasztási cikkek (FMCG termékek) hirdetési rangsorában a nyári – kora őszi trendeknek megfelelően az első helyre a „sör” került, második a „szénsavas üdítő”, a harmadik helyen pedig a kávé” termékosztályának televíziós hirdetései állnak 2018 harmadik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján. ( A Nielsen Közönségmérés Kft. által a vizsgált időszakban szpot szinten mért csatornák körében )
 (Az FMCG termékek körébe jelen kutatásban a babaápolás, az élelmiszer, az élvezeti cikk, a háztartási cikk és a szépségápolás szektorok tartoznak.)
(onBRANDS- Nielsen)