MÉDIAFELÜGYELETI BÍRSÁG

Rossz korhatár-besorolást kapott egy Balázsék-műsor.

Állampolgári bejelentés alapján a testület vizsgálatot folytatott a Rádió 1 Balázsék című, július 9-én, valamint augusztus 21-én reggel sugárzott adása miatt.

A műsorszám olyan deviáns témával – szexuális kapcsolat létesítése állatokkal – és annak fizikai megvalósíthatóságával foglalkozott, amelyet megfelelő élettapasztalat hiányában a 12-16 év közötti korosztály tagjai tévesen értékelhettek, ezért azt a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni, kizárólag a 21 óra és hajnali 5 óra közötti idősávban.

A besorolási hiba miatt a Médiatanács félmillió forintra bírságolta a rádió szolgáltatóját.

A jogsértés azért is különösen súlyos, mert a széles körben elérhető műsorszámok befolyásoló hatása kifejezetten erőteljes, és a média által felkínált modelleket a serdülők kritika nélkül képesek befogadni. A könnyed és viccesnek szánt előadási stílus miatt a kifogásolt tartalom félreérthető lehetett a kisiskolás korú hallgatók számára.

A rádiók és a televíziók maguk kötelesek besorolni műsoraikat – bizonyos kivételekkel – a médiatörvény által meghatározott korhatár-kategóriákba, ezt a Médiatanács saját, utólagos médiafelügyeleti tevékenységének keretében vagy állampolgári bejelentésre is ellenőrizheti hivatalból. A Médiatanács bírság kiszabásakor minden esetben az arányosság és a fokozatosság elve alapján, az ügy összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.
(onBRANDS)