AZ EMBER, AKI A VIDEÓBAN HISZ

Vajda László videológus a videózás jelenéről, jövőjéről és a videós eszközök használatáról.

onBRANDS
Az a titulusod, hogy üzleti videológus. Honnan jött ez a név?

VAJDA LÁSZLÓ
Pár éve készítettünk egy videós oktatósorozatot azoknak, akik nem tudják, hogy milyen típusú videók léteznek manapság, melyiket hogyan és mire érdemes használni. Ezt a sorozatot a videó és az ideológia szavak összeházasításából videológiának neveztük el. Ebből jött a videológus. Azt jelenti, hogy amit én a csapatommal képviselünk, annak szemléletszintű jelentősége van.

Vannak filozófiai, politikai, vagy vallási ideológiák, az enyém a videózás. Ez a hivatásom, erre szavazok, ebben hiszek.

Persze téríteni nem szeretnék senkit, az már nem az én világom. Én csak azt mondom, hogy lehet úgy tekinteni egy videókészítésre, hogy csak odaállunk a kamera elé és mondjuk és mindegy mi van, de lehet úgy is tekinteni minden egyes videóra, mint egy kerek egész kis történetre, filmre. Én ez utóbbi mentén képviselem a szakmát.

Hogyan alakult a kommunikáció az elmúlt években? Tényleg ilyen fontos a videó, vagy ezt csak a videósok terjesztik?

Az a trend, hogy az emberek kezdenek elfelejteni olvasni. Baromi nagy látványos képeket tud befogadni az elméjük, amin kevés szó van, vagy pedig olyan tartalmat, amit elmondanak nekik. Az egyik kutatóintézet évről évre felmérést készít fiatalokon, hogy milyen irányt vesz az olvasási hajlandóság.

A legfrissebb adatok szerint egy 80 karakter hosszú szöveget már hosszúnak ítélnek meg a fiatalok.

Persze ez egy lassú folyamat, az idősebbek közt inkább van olyan, aki szeret olvasni, de ahogy csökken az életkor, úgy csökken ennek a hajlandósága. Ami működik, az a sok kép, kevés szöveg és a videó. Egyébként ezt sem úgy nézik meg, mint egy filmet. Belenéz, beleteker és ha talál benne számára érdekes részletet, akkor abba belekapaszkodva tovább lehet őt konvertálni.

A videó több, mint fontossá, egyenesen alapvetővé vált az internetes marketing korában.

Mikor érdemes céges videót készíteni?

Most mondhatod, hogy hazabeszélek, de szerintem szinte mindig. Jó elmondani, megmutatni, vizualizálni ebben a számítógépekre és okostelefonokra programozott világban, hogy mivel is foglalkozol. Megértetni az emberekkel, hogy mire is jó a te terméked. Megmutatni magad és a személyes varázsoddal ébreszteni bizalmat. Az értékek nem változtak, de sokkal nehezebb őket jól átadni. Ebben nagy segítség a videó. Készíts videót, ha van új terméked, vagy ha a régiről még nem készült. Mondd el ki vagy, mondd el, hogyan alapítottad a céged. Mutasd be a munkatársad, mutasd be a vevődet. Értesd meg, hogy mire jó a cucc.

Hogyan találnak meg a világhálón céges videóval?

A Youtube a legnagyobb videómegosztó oldal. Mivel a Google tulajdona, ezért előszeretettel hozza jó találati helyen, ha valaki éppen arra keres, amivel te foglalkozol. Ezen felül egy weboldalon, ha valami le van írva és ott van videó formában is, azt is szereti a kereső és az emberek legalább egyharmada megnézi a videót, ahelyett, hogy a karaktereket bújná. Ezen felül nagyon hatékonyak és akár az Adwordsben, akár a Facebookon általában olcsóbbak a videós hirdetések, már feltéve, ha megfelelően van a kampány tervezve, a célpiac kiválasztva és a tartalom legyártva.

Hogyan változtatta meg a közösségi média a videózást?

Túl nagy lett a zaj. Sok a videó. Mindenki csinál élőt, megoszt valamit. Egy néhány perces Facebookozás során legalább három-négy videóval találkozol. Ez a jelenség azt teszi nehezebbé egyébként, hogy mi legyen a videód első pár másodpercében, meg mi legyen az indexkép. Precízebb munkát, odafigyelést és virális gondolkodásmódot kíván meg.

Kiütötte a videó a régi eszközöket? Hírlevél, postai levél, ezek már nem működnek?

A videó népszerű és olcsó eszköz. Ha egy darab elérendő emberre kiszámolom, akkor kevesebb forintra jön ki, mint egy postai levél legyártatása és kiküldése. De ez nem jelenti azt, hogy ne használd a postát, ha a vásárlóid leveleket olvasnak. Használd! Építs mellé videót a nagyobb hatás érdekében. Ha tömegeket akarsz megtalálni, inkább videózz. A hírlevelet kevesebben olvassák, de ez tőled függ. Ha jól kezelted a listádat, akkor ezt kevésbé érzed meg. De nem is a megnyitás a lényeg, hanem az, hogy mit talál a leveledben. Egy videót könnyebben megnéz, minthogy elolvasson egy sok oldalas leírást a kampányodról.

Mik a céges videó előnyei?

Gyors. Gyorsan és kreatívan adható át az üzenet. Trendi, látványos és ma már szinte bármi megvalósítható benne. Persze a bármit azt érdemes fenntartással kezelni, hiszen mindig van egy financiális határa annak, hogy mi az, ami ténylegesen megvalósítható. Egy átlagos céges videóban azért viszonylag egyszerű eszközökkel dolgozunk. Némi animáció, esetleg animált megoldások, tehát nem robbantunk hidakat, meg nem csinálunk kaszkadőrmutatványokat. Nem lehetetlen az sem, de itt jön be a finanszírozás kérdése.

Mitől működik karácsonykor jobban egy videó?

Karácsony előtt izgalmas a helyzet, hiszen ilyenkor egyfelől az emberek érzelmileg nyitottabbak, ugyanakkor hihetetlen mennyiségű információt kapnak. Ilyenkor az is kampányol, aki egyébként nem szokott. Mindenki el akar adni, mindenki nyomja, hogy költsd el a pénzed. Az a tapasztalatom, hogy akik ilyenkor kampányolnak, azok gyorsan összedobnak egy hirdetést, egy aloldalt és nyomják.

Ilyenkor egy jó videó kiemelkedik.

Egy olyan videó, amelyik pedig nem akar eladni, csak kellemes ünnepet, örömöt, egészséget kíván, az pedig aranybánya. Annak, aki nem csak a jelenbe, a gyors bevételbe, hanem a jövőjébe is fektet ez által. A Karácsonyi Videó Képeslap éppen a jövőbe fektető cégvezetők, marketingesek eszköze. Ilyenkor egy szűk réteg ezt a formát választja és sokkal jobban jár vele, mintha december huszonnegyedikén még kiküldene egy két ünnep közti kampányt.

Mik azok az üzenetek, amit csak videóval lehet elmondani?

Csak a jó üzeneteket szabad videóval elmondani. De abból bármit. Biztosan tudom, hogy bizalmat csak videóban lehet igazán ébreszteni, ha online eszköztárat használunk. Erre a legjobb, ha a cégvezető vagy egy munkatárs személyesen jelenik meg.

De persze egy animáció is ilyen. Van aminek egyedülálló varázsa van, például a korábban említett Karácsonyi Videó Képeslap ilyen. Vagy az olyan kampányvideók is ilyenek, amiket például mi csináltunk a Karácsonyi Videó Képeslaphoz… Érdemes megnézni.
(onBRANDS)