EMIRATES, ETIHAD, FLYDUBAI ÉS AIR ARABIA

Történelmi légi bemutató az Egyesült Arab Emírségek nemzeti ünnepén.

Az Emirates, Etihad, flydubai és Air Arabia légitársaságok közös kötelékben repüléssel ünnepelték az Egyesült Arab Emírségek 47. nemzeti napját és tisztelegtek az Egyesült Arab Emírségek alapító atyja, Őfelsége Zayed sejk emléke előtt.

A lenyűgöző kötelékben repülést 11 repülőgéppel mutatták be: egy flydubai Boeing 737 MAX 8 (Zayed 1), egy Air Arabia Airbus A320 (Zayed 2), egy Etihad Airways Airbus A380 (Zayed 3) és egy Emirates Airline Airbus A380 (Zayed 4), valamint az Egyesült Arab Emírségek légierejének hét Al Fursan műrepülő gépének részvételével.

A világon most elsőként fordult elő, hogy ezek a repülőgéptípusok együtt repüljenek formációban.

A flydubai légitársaságtól Adrian Smith kapitány, az Air Arabiától Nadhem Al Hamad kapitány, az Etihadtól Richard Dyson kapitány, az Emirates-től pedig Abbas Shaban kapitány részesülhetett abban a megtiszteltetésben, hogy a légi bemutatóban részt vevő repülőgépeket irányíthatta. Az Al Fursan csapatot pedig Nasser Al Obaidli alezredes vezette.

A részletekig menően megkoreografált lépcsőzetes formációs repülés helyi idő szerint 10 órakor vette kezdetét, amikor a repülőgépek felszálltak a Dubai World Central Al Maktoum Nemzetközi Repülőtérről. Amint a repülőgépek beálltak a 2 000 és 5 000 láb közötti repülési magasságra és 1 000 lábas vertikális repülési távolságra, a formációs repülés megkezdődött.

A gépek egymáshoz igazították sebességüket és a formáció nyomvonalára fordultak. Ezután az összes repülőgép a saját helyére süllyedt, a függőleges repülési távolságot 300 lábra csökkentve.

A ‘Year of Zayed’ formációt 1 000 láb repülési magasságon és 210 csomóval vezető flydubai gépet az Air Arabia gépe követte 1 300 láb repülési magasságon. A következő az Etihad légitársaság kétemeletes A380 repülőgépe volt 1 600 lábas repülési magassággal. Végül pedig az Emirates légitársaság gépe érkezett meg a legmagasabb, 1 900 lábas repülési magasságon. A hét Al Fursan műrepülőgép pedig nyíl alakzatban érkezve az Egyesült Arab Emírségek nemzeti zászlójának színeit tükröző füstcsíkokat húztak maguk után.

Míg a hibátlanul végrehajtott formációs repülés egyszerű feladatnak tűnhet,

a bemutatót több mint öt hónapig tervezték

annak összetettsége és a bemutatón résztvevő repülőgépek magas száma miatt. Az Egyesült Arab Emírségek Légiközlekedési Hatósága a bemutató teljes útvonalán ideiglenesen lezárta a teljes légteret az áthaladó forgalom elől. 2018 november 8-án próbarepülést végeztek a formáció tagjai. A próbán két helikopter, valamint egy Aero L-39 Albatross kísérőgép is részt vett, hogy lefilmezhessék a kötelékrepülés minden részletét.
(onBRANDS)