SOK DÍJAT NYERTEK A BRITEK A GOLDEN GLOBE DÍJÁTADÓN

A Bohém rapszódia című életrajzi dráma nyerte el a Golden Globe-díjat a drámai mozi filmek versenyében.

Rami Malik és Christian Bale mellett számos brit színész, köztük Olivia Colman, Richard Madden és Ben Whishaw kapott Golden Globe-díjat a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) 76. díjátadó gáláján vasárnap Los Angelesben – írta a BBC hírportálja.

A brit-amerikai koprodukcióban készült Bohém rapszódia című életrajzi dráma nyerte el a Golden Globe-díjat a drámai mozi filmek versenyében, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók Rami Maleknek, a film főszereplőjének ítélték oda a legjobb drámai színésznek járó díjat.

Christian Bale nyerte el a musical vagy vígjáték mozis kategória legjobb színészének díját az Alelnök (Vice) című filmben Dick Cheney volt amerikai alelnök megszemélyesítéséért.

A külföldi tudósítók 88 fős testülete Olivia Colmannak ítélte oda a legjobb színésznő díját a musical vagy vígjáték kategóriában A kedvenc című filmben nyújtott alakításáért.

A jelöltek mezőnyében volt még Emily Blunt – a Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns), Elsie Fisher – Eighth Grade, Charlize Theron – a Pszichoanyu (Tully), és Constance Wu – a Crazy Rich Asians című alkotásban.

Richard Madden és Ben Whishaw egy-egy BBC-produkcióban, a Bodyguard és az Egy nagyon angolos botrány című mini életrajzi sorozatokban nyújtott alakításáért érdemelt Golden Globe-díjat.

Egyáltalán nem remélte, hogy díjazzák – hangoztatta a skót Madden, aki David Buddot, a brit belügyminiszter személyi testőrét alakítja a Netflix által felkarolt sorozatban, a Bodyguardban. A sorozat utolsó epizódját 17 millióan látták Nagy-Britanniában, ezzel a legnézettebb televíziós drámasorozattá vált a szigetországban. Madden beszédében méltatta filmbeli partnerét, a Julia Montague belügyminisztert alakító Keeley Hawes-t, mondván “a legjobb színésznő, akivel valaha együtt dolgozhattam”, valamint a sorozat megálmodóját, Jed Mercuriót.

Ben Whishaw a mini televíziós sorozatok kategóriájában nyerte el a legjobb férfi mellékszereplő díját az Egy nagyon angolos botrányban nyújtott alakításáért. A sorozatban Norman Scottot, Jeremy Thorpe liberális politikus volt szeretőjét alakítja, akit Thorpe (Hugh Grant) gyilkosságra való felbujtással vádolt meg. Whishaw szerint Scott “bátran szegült szembe az establishmenttel”, “egy igazi hős” volt, ezért díját neki ajánlotta.

Mark Ronson énekes, dalszerző, aki 2015 óta dolgozik együtt Lady Gagával, közreműködött a sztár Shallow című dalának szerzésében, amely elnyerte a legjobb eredeti betétdal Golden Globe-díját a Csillag születik című drámában.

Golden Globe-díjat kapott továbbá a BBC America számára brit filmesek által készített Megszállottak viadala (Killing Eve) című sorozat női főszereplője, a kanadai Sandra Oh a televíziós drámai sorozatok kategóriájában.
(onBRANDS – MTI)