SZEXISTA PLAKÁTOK ELTÁVOLÍTÁSÁT KÉRI HORVÁTORSZÁGBAN AZ OMBUDSMAN

A plakátokat Zágráb egészségügyi hivatalának megbízásából tették ki.

A túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire felhívó plakátok eltávolítását kéri a zágrábi villamosokról és autóbuszokról a horvát ombudsman, mert azok szerinte szexista és megalázó üzentet tartalmaznak a nőkre nézve – adta hírül pénteken a helyi sajtó.

A plakátok, amelyeket Zágráb egészségügyi hivatalának megbízásából függesztettek ki csütörtökön a városi tömegközlekedési eszközökön, arra figyelmeztetnek, hogy a nők alkoholos befolyásoltság alatt könnyen nemi aktust létesítenek idegenekkel, míg a férfiaknál az alkohol csökkenti a szexuális teljesítményt és az erekciót, ami önbizalomvesztést okoz.

Visnja Ljubicic ombudsman úgy vélte: a plakátok azt üzenik, hogy míg a férfiaknál az alkoholnak mindössze a fiziológiai funkciókra van káros hatása, addig a nőknél a viselkedésre hat, amely így erkölcstelenné, méltóság nélkülivé teszi őket, olyanokká, akik feltételek nélkül lefekszenek bárkivel és terhesek lesznek.

“Ilyen módon bemutatni a nőket, nemi hovatartozásuk alapján, sértő és megalázó, nincs összhangban a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséggel, sem más számos nemzeti és nemzetközi dokumentummal, amely a szexizmust és a nemi sztereotípiákat úgy definiálja, mint a nemek közötti egyenlőség komoly akadályát.” – hangsúlyozta az ombudsman.

Kiemelte továbbá, hogy nem lehet az egyik problémáról oktatni úgy, hogy a szexizmust használják fel hozzá, mint “kevésbé fontos vagy kevésbé káros” problémát.

A plakátok óriási felháborodást váltottak ki a városban és miattuk számos bejelentés érkezett a városi hivatalhoz.

Vjekoslav Jelec, a városi hivatal vezetője a horvát RTL-nek nyilatkozva úgy vélte: nincs semmi szexista a plakátokon, azokat nem kell eltávolítani. A szöveg a diákok nyelvén íródott, amellyel a fiatal korosztály figyelmét hívják fel az alkohol káros hatásaira, és amelyből egyetlen ügyetlen mondatot egyesek rosszindulatúan szexistának tolmácsolnak. – magyarázta. Hozzátette: több barátját és a feleségét is megkérdezte arról, szerintük szexista tartalomról van-e szó. Utóbbi, mint mondta, “értetlenül áll a nagy felhajtás előtt”.
(onBRANDS – MTI)