PLASZTIKMENTES HÚSVÉT

Műfű, műanyagtojás, műanyagkosár és temérdek felesleges csomagolás.

Ahogy szinte minden, a kiskereskedelem fókuszában álló ünnepkor, húsvét alkalmával is jelentősen megnő a műanyagfelhasználás.

Felejtsd el a műanyagot!

A húsvéti tojások gyűjtésére az utóbbi években egyre többen kezdtek festett műanyag kosarakat használni, pedig a hagyományos, vesszőből font kosár minden szempontból tartósabb és fenntarthatóbb megoldás. A hagyományokat érdemes megtartani a hímes tojások esetében is, hiszen bármilyen szép és jó minőségű műanyag tojásokat lehet kapni, megterhelik a környezetet, és közel sem tudják azt a hangulatot biztosítani, amit környezetbarát társaik. Tegyük le voksunkat a hagyományos vagy esetleg a fa tojás mellett, hiszen utóbbi nemcsak dekoratív elem lehet, de nem is terheli a környezetet.

Festés természetesen

Akár hagyományos, akár fa tojást díszítünk, érdemes jobban odafigyelni arra, milyen festéket veszünk, hiszen a locsolók lenyűgözése mellett arra is törekednünk kell, hogy környezetbarát megoldást válasszunk. A legjobb, ha kizárólag természetes összetevőkből készült ételfestékkel dekoráljuk a húsvéti fészek tartalmát: a száraz dióhéjból barna, száraz vöröshagymahéjból barnáspiros, sáfrányból és körömvirágból sárga színt nyerhetünk ki a főzéssel. A színek kikísérletezése még érdekesebb is, mint a kész festék.

Ne műanyagot hozzon a nyuszi!

A gyerekek nemcsak a sonka és a hímestojás miatt várják a húsvétot, a nyúltól csokoládét és ajándékokat is várnak. Az utóbbi kapcsán azonban a nyuszi jobban teszi, ha nem műanyag játékokat, hanem könyvet, ruhát, színezőt, ceruzát vagy élményt helyez a kosárba, hiszen így ő és a gyerekek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fenntartható és környezetbarát ünnep legyen a húsvét.

A hűtő feltöltésekor a környezetre is gondoljunk!

Az ünnepek központi eleme a mennyei fogásokat felsorakoztató menü, ez pedig húsvétkor sincs másként. A fenntarthatóság azonban a konyhában is fontos, így a házigazdáknak javasolt arra is ügyelni, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen a lakoma. Ebben kulcsszerepet játszik a tudatos bevásárlás.

„A műanyag húsvéti kellékek és dekorációk száműzése mellett az ünnepi bevásárláskor is érdemes a fenntarthatóságot előtérbe helyezni. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg olyan élelmiszereket tegyünk a kosarunkba, amelyek nem egyszerhasználatos műanyag csomagolásban vagy zacskóban kaphatók, és törekedjünk arra, hogy csökkentsük a megvásárolt termékek csomagolásából származó hulladékmennyiséget. Válasszunk fenntartható csomagolású termékeket. Apróságnak tűnik, de gondoljunk bele, hány tonna műanyaggal kell számolunk, ha csak ezen a hétvégén minden magyar háztartás műanyag tojástartókat vásárol.” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó ügyvezetője.
( onBRANDS )