MEGKEZDŐDÖTT A VITORLÁS SZEZON A BALATONNÁL

A Balaton a magyar turizmus egyik legfontosabb fellegvára.

Balatonfüred, 2019. május 11. A balatoni évadnyitó vitorlásverseny Balatonfürednél 2019. május 10-én. MTI/Bodnár Boglárka

Az idei év az olimpiai felkészülés jegyében zajlik a magyar vitorlázásban – fogalmazott Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke szombaton Balatonfüreden a Balatoni Évadnyitó Belflex Nagydíj megnyitóján.

Az idén kilencvenéves szövetség elnöke elmondta: tavaly Érdi Mária és Berecz Zsombor révén két olimpiai kvótát szereztek a magyar vitorlázók, és idén még legalább két kvóta megszerzésére van esély, hiszen a Vadnai és a Gyapjas testvérek is egyre jobban szerepelnek. Kiemelte: minden esély megvan arra, hogy négy hajóosztályban öt olimpikonnal legyen ott Magyarország Tokióban az olimpián, ami a sportág eddigi legnagyobb magyar sikere lenne. A szezonról szólva megjegyezte: idén öt nemzetközi vitorlásversenyt rendez a szövetség részben balatonfüredi, részben balatonföldvári helyszíneken, és a tervek szerint idén elindul a balatonfüredi megállópont fejlesztése is. Uniós pályázatok segítségével közel kétszáz hajót, illetve sporteszközt juttatott a szövetség 27 klubnak.

Kollár Lajos hangsúlyozta: tavaly minden versenyükön rekordszámú nevező volt. Most a balatoni évadnyitó vitorlásversenyre, a szezon első, a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett nagyhajós regattájára is több mint kétszázan neveztek és a nyári

Kékszalagon is szeretnék elérni a tavalyi jubileumi viadal létszámát.

Az utóbbi években a vitorlássport utánpótlásában résztvevők száma a kétszeresére növekedett és szintén emelkedett a versenyzői engedéllyel rendelkező sportolók száma is.
A szövetség elnöke arról is beszélt: a túravitorlázók számára elindult a Vitorlázz itthon elnevezésű program, és egy telefonos applikációval is segítik a túravitorlázókat, hogy a számukra megfelelő kikötőben tudjanak éjszakázni, valamint a meteorológiai viszonyoknak megfelelően tervezhessék útvonalukat.

Megnyitóbeszédében Rákossy Balázs, a pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára

a Balatont a magyar turizmus egyik legfontosabb fellegvárának, Balatonfüredet pedig a Balaton fővárosának nevezte.

Hozzátette: az évről évre jobban teljesítő turizmus nagymértékben járul hozzá a magyar gazdaság dinamikus növekedéséhez, és a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős forrásokat biztosít arra, hogy kiemelkedő turisztikai helyszínek – köztük elsősorban a Balaton – olyan szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a kikapcsolódásra, sportolásra, pihenésre vágyóknak, amelyek minden igényt kielégíthetnek.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint az évadnyitó vitorlásversenyre a nyári turisztikai szezon megnyitójaként is tekintenek, mely az összefogást szimbolizálja a Balatonért, a vitorlázásért, Balatonfüred városáért és a sportért. Hangsúlyozta: a vitorlázás egyrészt technikai sport, ahol a fejlesztéseknek nagy szerepük van, de emellett komoly szellemi kihívás is.

A vitorlázókat a két város kapcsolatának harmincéves jubileumát ünnepelve Andreas Haas, Balatonfüred német testvérvárosa, Germering főpolgármestere is köszöntötte.

A szombat délben Balatonfüredről elrajtolt Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíjra a szövetség honlapjának tájékoztatása szerint 210-en neveztek.

Az Évadnyitó verseny kapcsán kérdeztük Kovács Andrást, az ExtrémBalaton.hu kapitányát: “Az Évadnyitó verseny valójában egy kicsit PR esemény is, ami sok vitorlázót, versenyzőt vonz és akik valóban ezen a versenyen ülnek először a hajójukba az adott évben. Igazából már április elejétől sokan vitorláznak és élvezik a tavaszi szeles és nyugis Balatonnak a szépségeit. Április közepétől már vannak versenyek is a különféle hajóosztályokban.

A céges csapatépítésnek is kiváló vitorlás programok szintén már áprilisban indulnak. A vitorlázás (főleg a nagyhajókon) igazi csapatsport, ahol mindenkinek meg van a feladata. Jómagam is a munkám mellett 15 éve már a BMW Sailing Team tagjaként is egy 6 személyes Asso99-es osztályban versenyzek. Szerencsésnek érzem magam, hogy a hobbim, a kedvenc sportom már hosszú évek óta megélhetésem alapja. Gyakorlatilag

tavasztól őszig vízen vagyok és igyekszem ezt az életérzést minél több embernek átadni,

mert ez fantasztikus és tényleg nagyon bele lehet szeretni. Számtalan olyan barátom, és korábbi vendégem van, akiket sikerült “megfertőzni” a vitorlázással és már saját hajót is vettek és meg is tanítottam őket biztonságosan hajózni. Azt tapasztalom, hogy a hajó és a környezet sok más eseményhez is kiváló helyszín lehet, így például egy izgalmas családi programhoz, szülinaphoz, legénybúcsúhoz, esetleg leánykéréshez, vagy éppen csak egy kellemes relaxálós pihenős naphoz, amikor az ember teljesen ki tud kapcsolni és minden problémáját elfelejti legalább arra az időre… Próbáld ki Te is, megéri!”
( onBRANDS )