LÁNYOK NAPJA A DXC-NÉL

Jól jönne a nőies megközelítés az informatikában.

„Nagyon furcsa nekem ennyi lánnyal ülni ebben a tárgyalóban, ahol jellemzően egyedüli nőként szoktam üldögélni.” – így nyitotta meg Tóth Mária, a DXC Technology szoftverfejlesztési igazgatója a cégnél szervezett Lányok Napját. Az idei eseményen is az ország legjobb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei engedtek bepillantást a kulisszáik mögé azzal a céllal, hogy felkeltsék a középiskolás lányok érdeklődését az informatikai pálya iránt.

„Hiányoznak a szakmából a nők, én mindig különösen szerettem olyan projekteken dolgozni, ahol kolléganőkkel volt alkalmam együttműködni. Szerencsére cégünkre mindig is jellemző volt a nemek megfelelő aránya, de a témával ennek ellenére mégis érdemes foglalkozni.” – folytatta Czibók Zoltán a cég ügyvezetője.

10 lány várakozott egy keddi napon a DXC irodája előtt – talán jövőbeli informatikusok, akik a Lányok Napja alkalmából bepillanthatnak egy IT-cég kulisszái mögé. Beszélgetés, kérdezz-felelek mellett, szerverszoba látogatás és notebook-összeszerelés is várt a lányokra.

Tóth Mária szerint a programozó lét azért különösen izgalmas, mert

aki programozónak megy akár 5 évente teljesen új szakmákat tanulhat meg.

Ennek az az egyszerű oka, hogy ma már minden iparágban jelen van az IT, minden cégnél dolgoznak programozók, így aki munkahelyet vált, valóban teljesen új területeken találja magát – nem fenyegeti kiégés a változatos projekteken dolgozó programozókat.

Mi a legnagyobb előnye annak, ha nőként ezt a pályát választják?
„Nem kell a csapatépítőn sorban állni a női mosdó előtt, de hátránya, hogy hajgumit sem tudok kérni senkitől. Komolyra fordítva a szót, a sztereotípiák lebontásának nagyon jót tenne, ha több nő érkezne erre a pályára: a szakállas, szemüveges kódolóról alkotott kép, aki pizzán és kólán él, már igen idejétmúlt. Nem is beszélve arról, hogy a nők általában jobban kommunikálnak, nyitottabbak, máshogy közelítenek egy-egy problémához, más a rálátásuk egy-egy helyzetre és ez nagyon jót tesz minden csapatnak és a vállalati kultúra is színesebb lesz tőlük. Összességében tehát a nőies megközelítés jól jön az informatikában.” – felelte Tóth Mária.

Gömöriné Körösi Ildikó, a Szinyei Merse Pál Gimnázium informatika tanárnője azért hozott el osztályából hat lányt a DXC Lányok Napja rendezvényére, mert úgy gondolja, hogy

a lányok nem merik észrevenni saját magukon, hogy igenis érdeki őket az informatika.

A tanárnő szerint sokan úgy mennek el egyetemre, hogy fogalmuk nincs mit akarnak tanulni, aztán közben jönnek rá, hogy fordulhattak volna már érettségi után az informatika felé. Talán egy ilyen látogatás segít nekik abban, hogy felismerjék, hogy milyen terület érdekli őket leginkább.

A kötetlen beszélgetés után a lányok meglátogatták a szerverszobát és a Service Desk egyik csapatát. A legnagyobb sikere a desktop és notebook összeszerelésnek volt, itt többször elhangzott a lányok részéről, hogy ez még a legózásnál is jobb program.

A lányok közül volt, aki gazdasági informatikusnak készül, most fog érettségizni és már rengeteg céget nézett végig az elmúlt évek Lányok Napja alkalmával. Volt, aki matematika-biológia-informatika érdeklődésű, de kommunikáció és marketing pályára készülő lányok is részt vettek DXC Lányok napi eseményén.
( onBRANDS )