IRÁNY A TERMÉSZET!

A gyapjú áll a Fjällräven őszi-téli kollekciójának középpontjában.

Újrahasznosított és helyreállított gyapjú felhasználásával készülnek a Fjällräven őszi-téli kollekciójának legújabb darabjai,

a svéd gyártó kizárólag fenntartható forrásból származó alapanyagokat használ Singi és Greenland termékcsaládjainak előállításához.

A gyapjú fő előnyei, hogy elvezeti a nedvességet, semlegesíti a kellemetlen szagokat, hőszabályozó tulajdonságának köszönhetően pedig hidegben és melegben egyaránt kellemes hőérzetet biztosít viselőjének.

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, minden ember meleg ruhákat kezd el hordani, ám ezek sokszor rossz minőségű anyagból készülnek. Ha a fűtött, emberekkel teli tömegközlekedési eszközökön utazunk, vagy épp napközben kicsit jobban felmelegszik az idő, megizzadunk, a rajtunk lévő vastag, meleg ruhadarabok pedig vizesek lesznek, nehezen száradnak meg és könnyen kellemetlen szituációkat okozhatnak. Éppen ezért ősszel és télen a gyapjú a ruházatok legkiválóbb alapanyaga.

A gyapjú az egyik legtermészetesebb alapanyag, melyet kiváló tulajdonságai miatt évszázadok óta használnak öltözködésre az emberek.

Gyapjúból olyan elasztikus, tartós ruhadarabok készülnek, melyek elvezetik a nedvességet, semlegesítik a szagokat, melegen tartanak, ha hideg van, és hűvösen, ha meleg van. Ezen kívül megújuló és biológiailag lebomló anyagként a környezetet sem terheli. Egy tartós, kényelmes, divatos öltözet alapja.

Újrahasznosított vagy épp helyreállított?  A Fjällräven hisz abban, hogy igenis fontos, honnan származik vagy épp hogyan, milyen eljárással készül egy termék, valamint, hogy egy alapanyagot nem csak egyszer lehet felhasználni, így a termékeihez használt gyapjút megbízható és nyomon követhető forrásokból szerzi be, és dolgozza fel újra.

Az újrahasznosított gyapjút Olaszországban készítik a svéd gyártó részére, és szerte a világon mind felhasználás előtti, mind utáni forrásokból származik, lehet az egy régi ruhadarab, vagy a gyapjúiparból származó többlet. Ezeket színek szerint szétválogatják, feldarabolják és újra sodorják, hogy aztán csodálatos színárnyalatokat vigyenek a Fjällräven pulóvereibe.

A helyreállított gyapjú sok szempontból hasonlít az újrahasznosított gyapjúhoz, ám van egy nagyon fontos különbség: a helyreállított gyapjú a húsipari feleslegből származik, előtte nem volt még feldolgozva. Bár a minősége talán nem ugyanolyan, mint a direkt ruházati célokra szánt gyapjúnak, de ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, így tehát ugyanúgy használható alapanyag. Melegít, elvezeti a nedvességet és semlegesíti a kellemetlen szagokat, 2019-ben pedig a Fjällräven ezt az anyagot használta a Singi és Greenland termékcsaládjainak béléséhez.

Az idei évben a termékek tervezésekor nem csak az volt a fő szempont, hogy kényelmes, de ugyanakkor időtálló viseletet alkossanak, hanem az is, hogy ezeket

fenntartható alapanyagokat használva alkossák meg,  ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomukat.

Így született meg a Fjällräven 2019-es őszi-téli kollekciója.

A Fjällräven úgy gondolta, használjuk ezt a csodás anyagot mindenre, amire csak lehet, így megalkotta a Norrvage táskákat, melyek újrahasznosított gyapjúszövetből készülnek, és természetes árnyalatú bőr díszítéssel rendelkeznek. Egyszerű, letisztult megjelenésének köszönhetően kiváló és divatos városi viselet.

A gyapjú viselésének hosszú időkre visszanyúló hagyománya van, hiszen ez az egyik legtermészetesebb alapanyag. Ezért a Fjällräven úgy gondolta, hogy idén a népszerű Greenland termékcsaládba is beépíti, megalkotva a Greenland Re-Wool Jacket darabokat, melyek a már jól ismert és szeretett formában jelennek meg, csak épp újrahasznosított gyapjúból készülnek. A klasszikus zsebek és kapucni, gyapjúba öltöztetve. Polár bélés és a Fjällräven speciális G-1000 Eco szövete biztosítja a meleget és a tartósságot.
( onBRANDS )