HOLDEXPEDÍCIÓRA KÉSZÜL A SUZUKI

A Suzuki az ispace HAKUTO-R programjának vállalati partnere lett.

A Suzuki Motor Corporation japán nemzetközi autógyártó vállalat és a tokiói székhelyű ispace holdkutató vállalat bejelentette, hogy a Suzuki a HAKUTO-R, a világ első kereskedelmi holdexpedíciós programjának vállalati partnere lett.

Az együttműködés központi elemeként a Suzuki a strukturális analízis területén szerzett és eredetileg a gépjárművek teszteléséhez használt szakértelmével járul hozzá a HAKUTO-R holdjáró fejlesztéséhez, többek között a jármű lábaira szerelt lengéscsillapító rendszer, valamint a szerkezet egyéb fontos alkatrészeinek esetében.

A HAKUTO-R űrhajónak a kilövési költségek csökkentése érdekében kis méretűnek és könnyűnek kell lennie. Amikor azonban csökkentjük a méretet és a tömeget, számos mérés szükséges ahhoz, hogy a szerkezet továbbra is kellőképpen erősnek bizonyuljon. Kamatoztatva a Suzuki kicsi, könnyű, mégis biztonságos és megbízható autók gyártásában szerzett szakértelmét, az autógyártó tökéletesen alkalmas arra, hogy segítse a HAKUTO-R holdjárójának szerkezetfejlesztési munkálatait.

Ahhoz, hogy a holdjáróval sikeres landolást lehessen végrehajtani, a lábak tervezése során minden lehetséges landolási forgatókönyvet elemezni kell még a küldetés előtt, mivel csak így lehet biztosítani, hogy a holdjáró túlélje a becsapódást. A Suzuki a holdraszállási szimulációk és tesztek elemzéséhez való hozzájárulásával központi szerepet játszik majd a holdjáró lábainak megtervezésében.

A HAKUTO-R űrhajó tervezési munkálatainak támogatásával a Suzuki a Hold gazdaságának fejlődéséhez is hozzájárul –

az ispace tervei szerint ugyanis kiterjesztenék a földi gazdasági tevékenységeket a Holdra, hosszú távon pedig elindítanák az emberi faj világűrbeli terjeszkedését.

Toshihiro Suzuki, a Suzuki Motor Corporation igazgatóhelyettese és elnöke: „Nagy örömünkre szolgál, hogy támogathatjuk a HAKUTO-R, azaz a HAKUTO utódprojektjének a Holdra szállásért tett erőfeszítéseit. A Suzuki alapvető törekvései közé tartozik, hogy hozzájáruljon a társadalom felvirágoztatásáért, amelyben kis méretű személyautók gyártásával működik közre. Emiatt is áll szándékunkban fenntartani a partneri kapcsolatot a HAKUTO-R projekttel, melyben 2016 óta veszünk részt, annak érdekében, hogy az emberek a Holdon is megvethessék a lábukat.”

Takeshi Hakamada, az ispace alapítója és vezérigazgatója: „Igazán nagy örömünkre szolgál, hogy a Suzuki ismét csatlakozik hozzánk vállalati partnerként. Mivel a szerkezet tömegének csökkentése létfontosságú a holdexpedíció szempontjából, a Suzuki szakértelme elengedhetetlen küldetésünköz és a Hold jövőbeli gazdaságának kialakításához.”

A Suzuki korábban is a HAKUTO projekt vállalati partnere volt, az ispace által irányított csapat szerepelt a magántámogatású csapatoknak szervezett Google Lunar XPRIZE versenyen, melynek során elsőként juttattak robotrepülőgépet a Holdra, ami landolás után 500 métert tett meg a Hold felszínén, és vizuális adatokat küldött vissza a Földre. A Suzuki emellett az ispace „A” sorozatú befektetője.
( onBRANDS )