FIGYELŐ TOP 200

Hagyományosan a kiadványt bemutató gálán adták át az év üzleti elismeréseit.

A FIGYELŐ TOP200 GÁLA megnyitó beszédét Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója tartotta.

Díjak és díjazottak:

Az év vállalata – Knorr Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.

Sávos András, a Knorr-Bremse Budapest ügyvezető igazgatója az elismerés kapcsán elmondta: „A Knorr-Bremse munkatársai és menedzsmentje magas hozzáadott értékű tevékenységet végez. A mostani díjjal egy olyan vállalatra irányul a figyelem, amely sokat tett a hazai mérnöktudományok nemzetközi elismertetéséért, a magyar gazdaság fejlődéséért és a helyi közösségekért. Örülök és nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy ezt a teljesítményt a magyar üzleti élet szereplői és döntéshozói is elismerik.”

Az év magyar Vállalata – Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.

Az év pénzügyi vállalkozása – Erste Bank Hungary Zrt.

Az év innovatív vállalata – Robert Bosch Kft.

Az év határon túli magyar vállalata – Sajáni Ásványvíz-Palackozó Üzem Kft.

Bisnode Megbízhatósági Díj – dm (Drogerie Markt) Magyarország Kft.

MET Innováció és Tehetség Díj – Zwack Unicum Nyrt.

Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – Bátor Tábor


„A Provident 18 éve van jelen a magyar piacon, és az üzleti sikerek mellett mindvégig nagy figyelmet fordítottunk a vállalati felelősségvállalás programunkra. Ezt a díjat azért alapítottuk, mert úgy láttuk, hogy a társadalmi befektetéseink nemcsak a kedvezményezettek, de minden érintett számára (partnerek, helyi közösségek, kollégák) rengeteg értéket teremtettek. Szeretnénk bátorítani és elismerni a közösségekre pozitív hatást gyakorló, jó példát mutató vállalatokat, szervezeteket, hogy minél jobban terjedjen ez a fajta kultúra. Nekünk, mint pénzügyi vállalatnak nyilván az a fő feladatunk, hogy felelősen hitelezzünk, emellett azonban kollégáink több mint 80.000 önkéntes munkaórával segítettek az elmúlt években szociális, oktatási és egészségügyi intézményeket. A Társadalmi Hasznosság Díj idei győztese, a Bátor Tábor Alapítvány szerintünk minden olyan kritériumnak és szempontnak kifogástalanul megfelel, mely alapján egy ilyen elismerést oda lehet ítélni” – mondta el Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

„A Provident Társadalmi Hasznosság Díjjal egy olyan elismerést kívántunk létrehozni, amelyhez fogható addig nem igazán létezett Magyarországon. Azon vállalatokat vagy szervezeteket kívántuk jutalmazni, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi kihívások innovatív megoldásaira, és tevékenységükkel pozitív példaként szolgálnak más hazai vállalatoknak. A Bátor Tábor Alapítvány társadalmilag fontos aktivitásainak köszönhetően nyerte el a kivételes díjat” – tette hozzá Czakó Borbála, a HBLF és a Kuratórium elnöke.

Alapítványunk ember- és családközpontú megoldásokkal támogatja a súlyos betegség után gyógyulókat. Úgy gondolom, hogy működésünk és filozófiánk megegyezik a Provident Társadalmi Hasznosság Díj célkitűzéseivel. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a kuratórium elismerte munkánkat, és az év egyik legfontosabb üzleti eseményén átvehettük a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés nem csupán Alapítványunknak, de a támogatóinknak is szól, akik nélkül nem valósulhatna meg a Bátor Tábor” – mondta el Knecht Tamás, a Bátor Tábor Alapítvány adományszervezési igazgatója a díj átvételét követően.

NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Dr. Tettamanti Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa

Jövő héttől kapható az újságárusoknál a Figyelő TOP200 Magyarország legnagyobb cégei 2019 exkluzív kiadvány. Az évkönyv a hazai legnagyobb és a leggyorsabban növekvő vállalkozásokat állítja sorrendbe a Bisnode tanácsadó adataira támaszkodva. Idei tematikája az exportra fókuszál. A Figyelő hetilap több mint 20 éve állítja össze a legnagyobb vállalkozások rangsorát, amelyet

idén is a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vezet több mint ötezer milliárd forint forgalommal.

Meghaladta a 42 ezer milliárd forintot a 200 legnagyobb hazai vállalkozás tavalyi forgalma. A vállalkozások bevételnövekedése meghaladja a nyolc százalékot, míg az általuk foglalkoztatottak létszáma 5 százalékkal bővült. Az árbevétel arányos adózott eredmények ugyancsak 5 százalék erősödést mutatnak.

A piaci súly

A 200 legnagyobb hazai vállalkozás bő háromnegyede (163) növelni tudta bevételeit az előző évhez képest – átlagosan 21 milliárd forinttal, így az átlagbevétel 190 milliárd forintról 211 milliárd forintra nőtt. A kétszáz cég összbevétele  jóval a GDP növekedés felett erősödött, összességében 8 százalékkal. Csaknem ugyan ennyivel nőtt a bekerülési határ, idén a 200. vállalkozás árbevétele 51,3 milliárd forint volt.

A kiadványban szereplő vállalkozások több mint 458 ezer embert foglalkoztattak 2018-ban. A létszám növekedése mellett a 2018-es TOP200-as cégekhez képest az egy főre jutó átlagos árbevétel 9,8 százalékkal  – 84 millióról – 92 millióra emelkedett, miközben közel 9,6  százalékkal 6,9 millió forintra nőtt az egy főre jutó átlagos személyi költség is.

A tíz vezető cég

Az idei 200-as mezőny első tíz helyezettje között egy új vállalkozás is megjelent, a tavalyi 12.  Magyar Telekom. Árbevétele alapján a 9. helyen áll, ezzel párhuzamosan a tavaly 7. GE Magyarország visszacsúszott a 19. helyre. A visszaesés okai között szerepel, hogy a cég által közölt csoportszintű adatok könyvvizsgálat hiányában még nem tartalmazzák a GE Oil & Gas Kft. adatait. Magyarország legnagyobb forgalmat bonyolító vállalkozásai rangsorának az első két helyén nem történt változás, de a tavalyi harmadik, az 1 százalékos bevételnövekedést produkáló Bosch Csoport lecsúszott a dobogóról, a helyére pedig feljött a tavalyi 4.  helyezett MVM. A nagy állami cég 29 százalékkal növelte bevételeit az előző évhez képest. A TOP10-en belül előrébb lépett a WizzAir, amely a 9. helyről a 7-re ugrott, miközben 4 százalékos bevételcsökkenése ellenére a Magyar Suzuki Zrt. meg tudta tartani 10. helyét. A legnagyobb 10 magyarországi cég összesen 15 381 milliárd forint bevételt ért el 2018-ban, amivel a 200-ak összforgalmának 36 százalékát adják.

Az új belépők

Tavaly 36 cég debütált a kétszáz legnagyobb között, közülük kettő az E.On egyedi cégei, miután a vállalat 2018-ban már nem csoportszintű adatokkal indult. Vannak köztük nagyobb növekedést produkáló cégek, mint az Uniper Hungary Energetikai Kft, vagy a STRABAG Építő Kft.; újonnan alapított cég, mint a Tungsram Operations Kft.; illetve olyan, amelyik első alkalommal adott le konszolidált beszámolót – a Celltrion Healthcare Hungary Kft.
( onBRANDS )