KIKERÜLTEK A MICHELIN-KATALÓGUSBÓL

A világ leghíresebb háromcsillagos szusiéttermében korábban Barack Obama és Katy Perry is megfordult.

Nem az étterem minőségével volt probléma, hanem azzal, hogy már nem áll nyitva a közönség előtt és így nem felel meg az éttermi katalógus követelményeinek.

“Tudomásunkra jutott, hogy Szukijabasi Dzsiro többé nem fogad nyilvános foglalást, emiatt kikerült az érdeklődési körünkből. A Michelin politikája szerint csak olyan éttermekkel foglalkozik, ahová bárki bejuthat, ha enni akar.” – közölte a Michelin-katalógus szóvivője kedden, az étteremkalauz legfrissebb tokiói kiadásának bemutatóján.

Az ugyancsak háromcsillagos tokiói Szusi Szaito étterem szintén kikerült az új kiadásból hasonló okok miatt.

A Dzsiro 2007 óta, mikor a Michelin első tokiói kiadása megjelent, minden évben elnyerte a három csillagot. 2014-ben Barack Obama amerikai elnök ott ebédelt Abe Sindzó japán kormányfővel. Az étterem vendége volt Hugh Jackman és Katy Perry is.

Az étterem kilencvenes éveiben járó tulajdonosa, Ono Dzsiro idősebb fia segítségével még mindig szusit szolgál fel, fiatalabb fia pedig egy másik éttermet vezet, amelynek két csillaga van.

A híres Szusi Dzsiro 1965-ben nyílt meg a tokiói Ginza kerületben. Mindig is nehéz volt helyet foglalni az étterembe, de manapság már csak azok élvezhetik a séf 40 ezer jenes (112 ezer forintos) válogatását, akik

törzsvendégek, különleges kapcsolatokkal rendelkeznek, vagy egy luxusszálló foglal helyet számukra.

A Dzsiro honlapja szerint az étterem jelenleg nem tud foglalásokat felvenni, amiért elnézést kérnek. Mivel

az étteremben egyszerre mindössze tízen tudnak helyet foglalni,

a helyzet egy ideig biztos nem fog változni – írják.

A Michelin 2020-as katalógusa megerősítette Tokió mint a világ kulináris fővárosa státusát.

A japán fővárosban 226 csillagos étterem van, több mint a világ bármely más városában. Tizenegy étterem háromcsillagos minősítést kapott, közülük 3 már egyhuzamban 13. alkalommal – közölte az éttermi kalauz.
( onBRANDS – MTI )