IDÉN ELŐSZÖR KERÜLT BUDAPESTI ÉTTEREM A VILÁG LEGJOBBJAI KÖZÉ

A Wine Spectator nemzetközi borszaklap listáján eddig sosem volt magyar részvevő.

Az idén  ketten is Award of Excellence minősítést szerzetek. A Felix Kitchen&Bart és a Fiaker Bisztró&Borbárt ezzel az elismeréssel a világ legjobb borkínálatát felsorakoztató éttermek között tartják számon.

Az amerikai Wine Spectator a szakma “iránytűje”, hiszen évente többezer vendéglátóhely közül választja ki azokat az éttermeket, akiknek kiemelkedő a borkínálata.

A Felix Kitchen&Bar a több, mint háromszáz tételből álló borlapjával az egyik legizgalmasabb hely lett. Alig több mint egy éve nyitotta meg kapuit a korábbi Várkert Kioszk épületében, borkoncepciójával viszont máris a nemzetközi szaksajtó látóterébe került. Itthon is ritkaságnak számít, ha egy helyen többszáz bor és pezsgő szerepel az itallapon, viszont a budai étterem ennek köszönhetően hamar megszerezte a nemzetközi zsűri elismerését.

Horváth Máté, a Felix Kitchen&Bar sommelier-je szerint a díj nemcsak pozitív visszacsatolás arra, hogy a megálmodott koncepció jó irányban halad, de úgy látja, az innovációt is elismerték: “Rendkívül büszke vagyok arra, hogy egy poharasok lettünk, de fontos kiemelnem, hogy ez nemcsak egyszemélyes siker, hanem egy nagyon kemény csapatmunka eredménye is. Elismerték, hogy a Felix ars poeticájának helye van nemzetközi színvonalon is. A jövő gasztronómiája át fog alakulni, a vendégek egyedi igényeinek kielégítése lesz a privilégium, és az, hogy a jó bor mellé kiváló ételeket is kapjanak. Mi pedig mindkettőre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk.”

A Wine Spectator díjazta az étterem kínálatát és az innovációt is: például azt, hogy vannak olyan tételek is, melyeket – a Coravin technológiának köszönhetően – pohárral is meg lehet kóstolni, míg máshol csak palackkal lehet adott esetben megvásárolni.

Wine Spectator’s 2020 Award of Excellence díjat nyert az egykori Monarchia területéről származó palackokat kínáló Fiaker Bisztró&Borbár.

A Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár borlapjának különlegességét a KisBécs által forgalmazott, különleges évjáratú tételei, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak prémium borai jelentik. Regionális palackjaikkal méltán került a listára, így bebizonyítva: borkoncepciójuk tud olyan szakmai nívót képviselni, mely megállja a helyét nemcsak itthon, hanem a világ legjobbjai között is. Gombolai Attila, a Fiaker egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy ugyan két eltérő története van a Fiaker Bisztrónak és a Felixnek, nagyon büszke arra, hogy a közép-európai borok is elnyerték a nemzetközi zsűri bizalmát.

“Alapvetően ez a díj egy elismerés arra vonatkozóan, hogy regionális borokkal is lehet nemzetközi mércével mérve komoly eredményt elérni. Ezen felül pedig segíti azt a tervünket, hogy minél szélesebb közönséggel ismertessük meg a régi Monarchia területéről származó borválogatásainkat.”
( onBRANDS )