75 ÉVES A SZABAD FÖLD

Többek között háromnegyed évszázad írásaiból válogatnak.

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. augusztus 29-én jelent meg először a Szabad Föld. Az 5 pengőbe kerülő új hetilap neve alatt ez szerepelt: A Magyar Kommunista Párt földmíves hetilapja – ma ez olvasható: A magyar vidék lapja. Az induló 29 ezres példányszám tíz év alatt 415 ezerre nőtt, és 1985-ben a negyvenéves Szabad Föld megjelenését már hetente 540 ezer olvasó várta. Napjainkban is a legnagyobb előfizetői bázissal rendelkező hetilapként jegyzik, élén Gajdics Ottó főszerkesztővel.

A hetilap 2020. augusztus 29-én, pénteken 72 oldalon jelenik meg: a főlap mellett egy 24 oldalas születésnapi melléklet 75 éves időutazásra invitálja az olvasókat. Többek között háromnegyed évszázad írásaiból válogattak, visszatértek korábbi riportok helyszíneire, hűséges olvasók és legendás interjúalanyok társaságában nosztalgiáznak, ezenkívül egy kvíz, 75 év 75 kérdése tart tükröt elénk egy hetilap, egyszersmind Magyarország és a nagyvilág történéseiből.

Érdekességek a Szabad Föld születésnapi mellékletéből

Induláskori 5 pengős ár után – az elszabadult infláció miatt – az 5. lapszámért már 8, a 10.-ért pedig 50 pengőt fizettek az olvasni vágyók. A 100 pengőt a 11. lapszámmal érték el. Az 1946-os évet 500 pengővel kezdték, de már a 3. számért 1000 pengőt kellett adni. Május 12-én egy újság ára vagy kétmillió pengő, vagy egy darab tojás. És így tovább: millpengők, milliárd pengők, billió pengők váltották egymást a címlapon, mígnem 1946 augusztusában megjelent a forint, s a lap ára 40 fillérre változott.

A „fényes vezérlő csillagunkról” szóló versikével jelent meg a Szabad Föld 1952. március 9-i száma, szerzője Vámi Józsefné, az enyingi Ezüstkalász tszcs tagja. Ugyanis ezen a jeles napon ünnepelte Rákosi Mátyás a 60. születésnapját – az olvasó pedig az akkori nyolcoldalas újságban úgy öt-hat lapon keresztül elmerülhetett a dicshimnuszokban…

Gyászkerettel jelent meg az újság 1953. március 15-i száma: megtörtént az elkerülhetetlen, távozott az élők sorából Sztálin. A „nemzetközi munkásmozgalom mély gyásza” a nyolc oldalból összesen hatot foglalt el: Mao Ce-tung kínai elnök búcsújától a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetősége kiáltványán át Kónya Lajos Kétmilliárd szív című, terjedelmes költeményéig…
( onBRANDS )