NÖVEKEDÉS VAGY TÚLÉLÉS?

Nem szabad egy totális összeomlásra készülni.

A statisztikák szerint a koronavírus járvány első hulláma komolyan megrengette a kockázati tőke piacot, azonban már a közeljövő is tartogat kecsegtető lehetőséget az okos befektetők számára.

A 7. Venture Capital Summit az első kockázati tőke konferencia, ahol 2020. szeptember 22-én a befektetők, pénzügyi vezetők és innovátorok megosztják gondolataikat a résztvevőkkel a járvány következményeiről, a nemzetközi piaci lehetőségekről és a túlélési, illetve növekedési stratégiákról.

A nemzetközi piacokon komoly visszaesés mutatkozott a járvány kirobbanását követően;

Kínában 50-60%-al csökkent a befektetett pénz mennyisége az első negyedévben, Nagy Britanniában hasonló mértékben csökkent az új befektetési szerződések száma. A rövid távú következmények tehát katasztrofálisak az iparágra nézve: a befektetések üteme lelassult, sok projekt indulását elhalasztották vagy törölték, rengeteg régóta várt befektetői döntés pedig mégsem született meg ebben az időszakban.

A lehetőségeket illetően viszont már pozitívabb kép rajzolódik ki.

A többség számára az otthonról végzett munka és az online oktatás korábban csupán egy jól hangzó lehetőségként volt elkönyvelve. A tavaszi bezártság azonban elképesztően rövid idő alatt megváltoztatta több százmillió ember életmódját; rengeteg munkahelyen olyan változások zajlottak le, amelyekre korábban évtizedeket kellett volna várni. Az új körülmények új igényeket szültek: a számítástechnika jelenleg lubickol a megrendelések tengerében, az IP alapú kommunikáció, a távoktatás, és a felhőszolgáltatások szerepe pedig felértékelődött. Mindennek következtében viszont várhatóan a verseny is éleződni fog ezeken a területeken.

Másrészt az átütemezett befektetések sem feltétlenül enyésznek el véglegesen, s a folyamat azt eredményezheti, hogy a válság után egyszerre indul el, a megszokottnál is több projekt – ami természetesen újabb lehetőségeket és problémákat jelent majd a befektetőknek és a vállalkozás építőinek.

Nem szabad tehát egy totális összeomlásra készülni,

érdemes inkább okosan végiggondolni, hogy az egyes területekre milyen hatással lesznek a következő hónapok eseményei. A fellendülésre és a kiéleződő versenyre tudatosan készülő piaci szereplők sokat nyerhetnek, sőt, könnyen lehet, hogy egyes területeken a vártnál is nagyobb átrendeződésnek lehetünk majd tanúi.

A Venture Capital Summit-on jelen lesz az iparág minden jellemző szereplője, a résztvevők így megtudhatják, hogy a bankok, alapkezelők, angyalok és tanácsadók hogyan gondolkodnak és hogyan döntenek: milyen stratégiával készülnek növekedésre, még akár a legnagyobb gazdasági viharok közepette is.

A konferencián a Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP) egyik igazgatója, Michael Rager osztja meg gondolatait a kockázati tőkepiac jelenleg megfigyelhető trendjeiről, s emellett hasznos tanácsokat ad arról, hogy miképp tehetik a portfóliócégek vonzóvá magukat a világ legnagyobb befektetői, vagy akár a végső vevő szemében. A DTCP Európa legnagyobb kockázatitőke-társasága; a mintegy 70 cégből álló portfólió azt bizonyítja, hogy sikerük nem a véletlen műve; a vállalat megbízhatóan kezeli az innovációkat, egyfajta hídként funkcionál a Szilikon völgy, Izrael és az európai befektetők között.

Az állami szerepvállalás teheti a krízis idején is válságállóvá a piac szereplőit, de vajon milyen hatása van az állami tőkének közép és hosszú távon? Az MFB Invest vezetője, Bugár Csaba előadásában arról is beszél, hogy milyen előnyök és milyen veszélyek kapcsolhatók az állami és a magánszektor kooperációjához, hogy hogyan lehet felismerni az ideális társbefektetőt, és mi különbözteti meg a versenytársat a partnertől egy éles helyzetben.

Oszkó Péter ehhez képest arra a kérdésre ad választ előadásában, hogy meddig jelent valóban segítséget az állami beavatkozás, és mikor érdemes inkább egy más típusú befektetőhöz fordulnia az adott vállalkozásnak, illetve, hogy milyen átmeneti mechanizmusok lesznek szükségesek a tartós, egészséges piaci működés kialakulásához és a fejlődéshez fenntartható szintjének eléréséhez.

Szó lesz a konferencián a pénzügyi befektető és a portfóliócég kapcsolatáról is; az együttműködés mikéntjeiről Szűcs Gergely PhD. az egyik legnagyobb független, magántulajdonban lévő pénzügyi csoport, a Cashline Holding vezetője beszél.

A Venture Capital Summit színpadán minden évben értékes gondolatokat hallhatnak a résztvevők a kockázati tőkepiac hazai krémjétől, s minden évben vannak különleges előadók, vendégek. Az idei eseményen részt vesz Veres Tibor (Wallis) is, akit nagyon ritkán láthatunk hasonló rendezvényeken. A dr. Szabó Pál (Bird & Bird) moderálásával zajló kerekasztal beszélgetés alapkérdése az lesz, hogy a jelenlegi zavaros időszakban vajon hova érdemes befektetnie a vállalkozóknak, mi a jobb döntés: a private equity, a kockázati tőke, vagy inkább a kivárás?

A Venture Capital Summit színpadán minden évben értékes gondolatokat hallhatnak a résztvevők a kockázati tőkepiac hazai krémjétől, s minden évben vannak különleges előadók, vendégek. Az idei eseményen részt vesz Veres Tibor (Wallis) is, akit nagyon ritkán láthatunk hasonló rendezvényeken. A dr. Szabó Pál (Bird & Bird) moderálásával zajló kerekasztal beszélgetés alapkérdése az lesz, hogy a jelenlegi zavaros időszakban vajon hova érdemes befektetnie a vállalkozóknak, mi a jobb döntés: a private equity, a kockázati tőke, vagy inkább a kivárás?

A 7. Venture Capital Summit lesz az ősz egyetlen kockázati tőke konferenciája, ahol a résztvevők a pénzügyi szektor legkiválóbb szakembereivel találkozhatnak, sőt a szünetekben okos tanácsokat kérhetnek tőlük és konzultálhatnak velük terveikről, így építve cégüket és kapcsolatrendszerüket.

Időpont: 2020. szeptember 22.
Helyszín: BMC – Budapest Music Center, Budapest, 1093, IX. kerület Mátyás u. 8.

A részleteket ITT találod!
( onBRANDS )