ÖTEZER EURÓS BÍRSÁGOT KAPOTT AZ RTL II A SHOWDER KLUB MIATT

A Showder Klub egyik adásának szóhasználata és korhatár-besorolása nem volt megfelelő.

A luxemburgi médiahatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának kezdeményezésére ötezer eurós bírságot szabott ki az RTL II szolgáltatójára a Showder Klub egyik adásának szóhasználata és korhatár-besorolása miatt – az erről szóló tájékoztatót a tanács az e heti ülésén tárgyalta. A testület engedélyezte, hogy a kecskeméti Karc FM 97,7 később indítsa el szolgáltatását.

A Médiatanács megkeresése nyomán a luxemburgi társhatóság, az ALIA kiskorúakat és az emberi méltóságot védő rendelkezések megsértése miatt több mint másfél millió forintnak megfelelő – ötezer eurós – bírságot rótt ki az RTL II médiaszolgáltatójára a Showder Klub 2019. január 15-ei adása kapcsán.

A műsorszám nyelvhasználata vulgáris volt, és több szexuális tartalmú vagy szexuális beállítottságra utaló viccet tartalmazott,

ezért azt a 12-es korhatár-kategória helyett 16-osba kellett volna sorolni. A társhatóság a BeleValóVilág powered by Big Brother című műsor 2018. november 11-ei adása kapcsán pedig megrovásban részesítette a szolgáltatót a vulgáris nyelvezet miatt, így azt a 12-es korhatár-besorolás helyett ugyancsak 16-ossal lehetett volna csak közreadni – tájékoztatta az ALIA a magyar testületet.

A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.
( onBRANDS )