A BEVIZSGÁLT KÉSZÍTMÉNYEK MAGYARORSZÁGON ELÉRHETŐEK

A CMC Déli Klinika® kutatói a világon elsőként bizonyították egy speciális gyógynövény kombináció koronavírust (SARS CoV-2) semlegesítő, fertőzést gátló hatásait.

A CMC Déli Klinika a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézettel közös orvostechnológiai kutatás-fejlesztéseinek köszönhetően sikerült létrehozni azt a komplex COVID-19 Biobank rendszert, amely megteremtette az alapjait a teljes hazai koronavírus törzsre hitelesített, biológiai alapú mesterséges intelligenciával támogatott immunológiai diagnosztikai rendszer, valamint a hazai koronavírus vakcina fejlesztésnek is.

A kutatócsoport tagjai most újabb – nemzetközileg is jelentős – eredményt értek el, hiszen vizsgálataikkal igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is.

Mivel az új koronavírus világszerte már több, mint 43,5 millió embert fertőzött meg és több, mint 1 millió halálesetet okozott így a világjárvány elleni küzdelemben igen jelentős előrelépésnek számít, hogy

Európában honos gyógynövények egyedi kombinációja jelentős vírusellenes hatásokkal rendelkezik.

A CMC Déli Klinika kutatócsoportja Dr. Jankovics István virológus és klinikai mikrobiológus vezetésével kimutatta, hogy a vírusszaporodás vizsgálatához elterjedten használt szövettenyészeten a Cistus creticus semlegesíti/elpusztítja az új koronavírust illetve jelentősen gátolja a szaporodását.

„Ez a speciális – a zöld majom (Chlorocebus) veséjéből származó sejtkultúra nagyon érzékeny és a SARS-CoV-2 remekül szaporodik benne. Az elért eredmények alapján ezért feltételezhető, hogy a bodorrózsa-kivonat képes lesz meggátolni a vírusszaporodást, és így megelőzi a fertőzést az emlősök légző-rendszeri nyálkahártyáján is.” – mondta Dr. Jankovics István. 

Az elért eredmények igazolták továbbá, hogy a bodorrózsa nemcsak hogy gátolja a vírusok növekedését, hanem egyben irányítja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is, így csökkenti a betegség megnyilvánulási súlyosságát.

„A SARS, MERS és madárinfluenza esetében a bodorrózsa-kivonat irányítja az úgynevezett citokin vihart, tehát egy súlyos immunreakciót, amely során a megtámadott emberi szervezet immunsejteket és proteineket termel, melyek más szerveket károsíthatnak. Egyes szakemberek szerint éppen ez az immunreakció lehet a fiatal COVID-19 betegek halálának az okozója.” – tette hozzá Dr. Jankovics István, a CMC Déli Klinika kutatási vezetője.

Dr. Balázs Anna a CMC Déli Klinika vezérigazgatója az eddigi kutatási eredmények alapján ismertette, hogy Cistus creticusban található speciális hatóanyag koncentrált formában tartalmaz úgynevezett polifenolokat, amelyek az új koronavírus semlegesítése, gátlása mellett:

  • gátolják a vírusok felszínén lévő fehérjét (az úgynevezett neuraminidáz enzimet) és így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe és szaporodni
  • így megakadályozzák az influenza (egyéb vírusfertőzések) kialakulását
  • szignifikánsan csökkentik a felső légúti fertőzések tünetei,
  • a magas koncentrációjú polifenol tartalomnak köszönhetően jelentős antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk is van és így támogatják a szervezet védekezőképességét, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét
  • valamint nemcsak jelentős vírus hanem baktérium ellenes hatással is rendelkeznek

„Mivel a Cistus creticus nemcsak a légúti vírusok, baktériumok bejutását és növekedését gátolja, hanem pozitív irányban befolyásolja az immunológiai reakciókat és természetes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így több fontos támadáspont gátlásával segíti az új koronavírus, az influenza és más légúti fertőzések kialakulásának a megelőzését illetve a tünetek súlyosságának a csökkentését.” – hangsúlyozta az orvos igazgató.

A bodorrózsa hatását más gyógynövény kivonatok jelentősen növelhetik 

A hatásossági és toxicitási vizsgálatok megrendelője a Fytofontana volt, amely nemcsak a tiszta bodorrózsa-kivonatot vizsgáltatta, hanem a bodorrózsa alapú oldat és az orvosi zsálya, bíbor kasvirág (echinacea pupurea), acerolok és citrusz bioflavonoidok keverékét is, amelyet évek óta sikeresen forgalmaz VIROSTOP néven. Az. I. osztályba tartozó orvostechnológiai termékként nyilvántartott VIROSTOP szájspray esetében a CMC Déli Klinika kutatói bizonyították, hogy az még az 1:640 arányú oldatban is gátló hatást mutat ki.

„Önmagában azonban a bodorrózsa-kivonat gátló hatása – annak ellenére, hogy a 96 órás vírusinkubáció után is fennállt – gyengébb volt, mint a VIROSTOP szájspray esetében mért teljes gátló hatás. További kutatásokkal ezért szeretnénk megvizsgálni a többi növényi összetevő gátló hatását valamint azok egymást potencírozó, szinergista hatásait is.” – mutatott rá Dr. Jankovics István.

A szuharfélék bizonyos fajait és a fent említett erős vírusellenes hatású gyógynövényeket a népi gyógyászat már az ókorban használta és megvan a helyük a modern orvostudományban is. A koronavírusos megbetegedések megelőzésében viszont ez ideig a használatukat igencsak alábecsülték.

„A bodorrózsa a terápiás alkalmazáson túl lehetővé teszi a rizikócsoportoknál való profilaktikus alkalmazást is. Ezen túlmenően az is fontos, hogy a kórokozóra gyakorolt közvetlen hatása nem vezet a vírus elleni készítményekkel (antivirotikumokkal) szembeni rezisztenciához. Az elvégzett in vitro vizsgálatok alapján feltételezzük, hogy a nyálkahártyára fecskendezett VIROSTOP szájspray olyan védőréteget hoz létre a nyálkahártyán, amellyel hatékonyan meggátolja a vírusok szaporodását és behatolását.” – – mondta Michlo András, a svájci Herb-Pharma cég képviselője.

A VIROSTOP készítmény szabadon forgalmazott, regisztrálására Magyarországon 2011-ben került sor. Mostanáig a száj- és orrsprayből mintegy 1,5 millió dobozt adtak el, amelyet eddig az influenza és egyéb megfázásos megbetegedések megelőzésére, kezelésére javasoltak, de a jövőben fontos szerepet kaphat a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemben is.
( onBRANDS )