ROSSZ DÖNTÉS VOLT TRUMP KITILTÁSA A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBÓL?

Mit jelent mindez számunkra?

A Mediaspace.global nemrégiben élő vitát rendezett annak előnyeiről és hátrányairól, hogy a közösségi oldalakat felügyelők kezében egy elnök elnémítására alkalmas hatalom összpontosul. A beszélgetés apropóját a Twitter 2021. január 8-i döntése adta a @realDonaldTrump account letiltása kapcsán, amely után több közösségi média platform hasonló döntéseket hozott.

A Donald Trump-ügy kapcsán felélénkült közösségi média szabályozási kérdésekkel már az új amerikai elnöknek kell megbirkóznia, miközben az Európai Unió központi szabályozást sürget a nemzeti szabályozások “patchwork”, azaz fonttakarós megoldásainak elterjedése helyett.

Az élénk és exkluzív vitában tapasztalt média- és technológiai szakemberek, ill. jogi szakértők vettek részt különböző országokból. A fő meglátás az volt, hogy amikor a közösségi oldalakat üzemeltető big tech cégek törlik vagy felfüggesztik Donald Trump hozzáférését az oldalaikhoz, akkor

nyilvánvalóvá válik, mennyire nem tiszták a közösségi média résztvevőire vonatkozó szabályok.

Biztos, hogy hosszas vita kezdetét jelenti ez az ügy, amely szabályozások áradatához vezethet: Kell-e ezt szabályozni, és kinek a feladata? – kérdi Oliver Bretz, a Euclid Law partnere.

Bizonyos szakértőket aggaszt a big tech közösségi média hatalma, míg mások szerint a big tech társaságok magáncégek, amelyeknek szabad saját szabályokat létrehozniuk és betartatniuk.

“Nyilván nem vagyok és voltam Trump politikájának támogatója, de egyáltalán nem örülök annak, ami azzal történt, hogy beszélhet-e.” – mondta Rozgonyi Krisztina, média – és kommunikációpolitikai és – szabályozási szakértő, a Bécsi Egyetem adjunktusa.

“A Twitter nem cenzúráz. A Twitter egy magánplatform, magántulajdon. Jogukban áll megalkotni a saját moderációs szabályzatukat.” – véli Jay Modrall, a Norton Rose Fulbright brüsszeli irodájának partnere.

Feltehetően az egyetlen dolog, amiben a hozzászólók egyetértenek, az az, hogy milyen komoly az ügy.

Közbe kell-e lépniük a közösségi oldalaknak, és van-e alternatívája a megnyilvánulások törlésének, a felhasználók kitiltásának?
Szükségünk van-e ellenőrizhető közösségi média fiókokra, hogy az emberek azonosíthatók legyenek, vagy ez túl veszélyes a nem demokratikus országokban? Cenzúráról volt-e szó, amikor a Twitter kitiltotta @RealDonaldTrump-ot?

“És mi a fontosabb?” kérdi Mohammad J. Sear, az EY Digitális Kormányzati és Állami Tanácsadási Szolgálatának (MENA) társult partnere: “a szólásszabadság vagy az emberek védelme?”

“Azt azért nem mondanám, hogy drákói szabályokra van szükség, ahol a szabadságnak semmi keresnivalója. Az én szememben a szólásszabadság és az emberek védelmének ellentétéről van szó.”

A szakértők arról is vitatkoztak, hogy az államnak kell-e közbelépnie, vagy szakmai testületeknek kell-e megalkotniuk az új szabályokat. Globális, regionális vagy helyi intervencióra van-e szükség?

“Szerintem erőteljes szabályozásra van szükség, amely minden védelmet megad.” – mondja Lubos Kuklis, az Audiovizuális Médiaszolgáltatásokkal Foglalkozó Európai Szabályozók Csoportjának elnökségi tagja.

“Mi abban hiszünk, hogy vannak innovatív megoldások, technikai megoldások, olyanok is, amelyekről valószínűleg nem is hallottunk még, amelyek kifinomultabb megoldást jelenthetnek a letiltásoknál.” – mondja Incze Kinga médiaszakértő, a Whitereport cross-médiás adatbázis és a Mediaspace.global platform alapítója.

“Nem vagyok teljesen elégedett az Európai Bizottság felülről lefelé irányuló megközelítésével, de jelenleg valószínűleg ez a legjobb, ami rendelkezésünkre áll. De remélem, hogy együtt valami okosabb megoldásra jutunk.” – mondta Stephen Kinsella, EU jogász, a Flint Global szakmai partnere, a Clean Up The Internet alapítója.

A Mediaspace.global szakértői beszélgetései folytatódnak – várnak minden szakmai hozzászólót a Mediaspace.global platformon.

A megszólaló szakértők:

  • Oliver Bretz, az Euclid Law partnere
  • Incze Kinga, a Mediaspace alapítója, Whitereport Global Limited
  • Stephen Kinsella, EU jogász, a Flint Global szakmai partnere, a Clean Up The Internet alapítója
  • Mohammad J. Sear, az EY Digitális Kormányzati és Állami Tanácsadási Szolgálatának (MENA) társult partnere
  • Jay Modrall, a Norton Rose Fulbright brüsszeli irodájának partnere
  • Rozgonyi Krisztina, média- és kommunikációpolitikai és -szabályozási szakértő, a Bécsi Egyetem adjunktusa
  • Lubos Kuklis, az Audiovizuális Médiaszolgáltatásokkal Foglalkozó Európai Szabályozók Csoportjának elnökségi tagja
  • Phil McCauley, a First Fixation és a The Global Digital Rights Platform vezérigazgatója, a Mediaspace.global nem ügyvezető igazgatója
  • Moderátor: Hamish Sandison, nemzetközi jogász, egyesült államokbeli és egyesült királyságbeli képesítéssel, a Mediaspace.global elnöke

Regisztráljon ingyenesen a Mediaspace.global platformon és nézze meg a videót itt: https://mediaspace.global/featured-members/video-premier-of-mediaspace-members-expert-panel-on-should-gateke

Publikus teaservideó (kb. 2 perc): https://mediaspace.global/members-daily-videos-teasers/should-gatekeepers-silence-a-us-president-teaser

( onBRANDS )