A VÍZ VILÁGNAPJA MÁRCIUS 22.

A Föld népességének egynegyede nem jut hozzá tiszta vízhez.

Erre hívta fel a figyelmet Josep Borrell az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője és Virginijus Sinkevicius környezetért, óceánokért és halászatért felelős uniós biztos, a víz nemzetközi világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában.

A globális vízháztartás átalakulása a nemsokára kihatással lesz a Föld minden társadalmára és ökoszisztémájára.

A víz lesz a legnehezebben elérhető erőforrás.

Az Európai Bizottság tisztségviselői állásfoglalásukban azt írják: a biztonságos és megfizethető vízhez való hozzáférés a világ számos részén nagy kihívást jelent. A klímaváltozás, szélsőséges időjárás, a vízkörforgás és hőmérsékletváltozás, vagy a tengerszint emelkedése, súlyos vízhiányhoz vezethet, ami amellett, hogy, komoly destabilizáló hatással lehet az országokra és régiókra, a békére, és biztonságra, tovább növeli az társadalmi egyenlőtlenségeket.

A biztosok hangsúlyozták: a vízhiány Európában is nő, ezért a uniós Zöld megállapodás, -amelynek célja a klímasemlegesség elérése 2050-re az EU-ban – elő kívánja segíteni a vízi ökoszisztémák védelmét, többek között a természetes megoldások révén. A vízfelhasználás fokozott hatékonysága és a víz újrafelhasználásának előmozdítása is kiemelt téma az EU napirendjében. A vízkészletek fenntartható kezelése globális fellépést és erős nemzetközi együttműködést igényel, amelynek előnyei

az egész gazdaságot és társadalmat érintik.

“Együtt kell megerősítenünk a víz valódi értékét, ez az egyik legértékesebb természeti forrás, amit mindenki számára meg kell őriznünk. Minden csepp számít” – húzták alá az uniós tisztségviselők.
( onBRANDS – MTI )