ALACSONY A MOST INDULÓ TOKIÓI OLIMPIA TÁMOGATOTTSÁGA

Bár az Olimpia imdzse, társadalmi elismertsége szilárd, a világ lakosságát megosztja a játékok megrendezésének kérdése.

A futball és az atlétika a legnépszerűbb olimpiai számok globális szinten, a világverseny iránti általános érdeklődés azonban sok országban rendkívül alacsony.

Bár az Olimpia imdzse, társadalmi elismertsége szilárd, és jelentős egyetértés van abban, hogy a világverseny segítené a normális élethez való visszatérést,

a világ lakosságát megosztja a játékok megrendezésének kérdése.

A világeseményt egyik legerősebben ellenző nemzet éppen a házigazda Japán, míg öt magyarból mindössze kettő van a megrendezés mellett, ami megfelel a globális átlagnak.

A hivatalosan július 23-án kezdődő játékokról világszerte megkérdezett 19.510 válaszadó 80%-a szerint

az Olimpia pozitív társadalmi üzenetet hordoz, inspirálja a jövő generációt,

hogy sportolásba kezdjenek. Körülbelül kétharmados többség véli úgy, hogy a versenysorozat segít kilábalni a Covid által teremettet általános lelki válságból, és újra összehozza az ország lakosságát. Az Ipsos kutatásába bevont 28 országból ugyanakkor

mindössze 7 országban vannak többségben az Olimpiát támogatók, az azt ellenzőkkel szemben.

Akkor is meg kellene tartani a 2021-es olimpiát, ha a Covid-világjárvány még nem ért véget (egyetértők és ellenzők aránya)
A Covid világjárvány idén nyáron is érezteti negatív hatásait, amit a vírus újabb variánsainak terjedése tovább erősít. Világszinten 42% a Japánban megrendezésre kerülő Olimpia támogatottsága, amelynél jelentősen erősebb kiállás Törökországban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Lengyelországban és Olaszországban tapasztalható. A másik végletet Dél-Korea és Japán képviseli.

Magyarország a globális átlagtól kissé lemaradva, 40%-os támogatottságot mutat, amivel a rangsor középső részén, olyan sportnagyhatalmakkal együtt helyezkedik el, mint Kína, Ausztrália vagy Németország.

A tokiói játékok nem élveznek kiemelkedő figyelmet, enyhe többségben vannak azok, akiket nem érdekel a hagyományos sportesemény. A magyarok sem gondolják ezt másképp, a felnőtt lakosság mindössze 42%-a érdeklődik valamilyen szinten a világverseny iránt.

Mennyire érdeklik Önt a 2021-es tokiói nyári olimpiai játékok?

A leglelkesebb nemzet egyértelműen az indiai. A házigazda japánok, továbbá a szomszédos koreaiak, valamint Európában a belgák és a franciák kis érdeklődést mutatnak a kutatás eredményei alapján.

A legjobban várt olimpiai számok globális sorrendje jelentősen eltér a magyarok preferenciáitól.

Míg a 28 országos átlag a futball és az atlétika vezető pozícióját mutatja, nálunk a vízi sportok és a kézilabda is megelőzi ezeket fontosságban (ezzel mindkét sport esetében világelső rajongó a magyar lakosság). Általánosan kijelenthető, hogy az egyes országok kultúrája, múltja és sikerei fényében jelentős eltérés mutatkozik a sportrajongók érdeklődési körében.

Az olimpiai számok ezen listájáról melyik hármat fogja a leginkább követni az idei évtől? (top10)

Az első helyen végző futballt várhatóan Szaúd-Arábia népe követi legintenzívebben (Japán legkevésbé), míg az atlétika kiemelt követőinek a dél-afrikaiak bizonyulnak. A házigazda japánok nemzeti sportjukat, a baseballt és softballt követik legnagyobb lelkesedéssel a fent már említett sportágakon túl.

További részletek és a módszertani háttér megtekinthetők ITT a kutatási összefoglalóban.
( onBRANDS )