KRIPTOTŐZSDÉRE MENNEK A LEGJOBB MAGYAR KORTÁRS MŰVÉSZEK ALKOTÁSAI

A világon elsőként teremtik meg a minőségi kortárs művészbrandek blokklánc technológián alapuló informatikai platformját.

A kortárs művészet mára az egyik legdinamikusabb fejlődést mutató és legizgalmasabb befektetési formaként számon tartott iparággá vált világszerte. Köszönhetően a technológiai újításoknak, a virtuális térben új dimenziók jöttek létre, soha nem látott ütemben fejlődik a kreatív ipari digitalizáció, melyek révén a nagyközönség számára gyorsan megismerhetővé és elérhetővé válnak az egyes műalkotások.

Az egyik legértékesebb felvevőpiac Ázsia, mely az európai kulturális termékek iránt rendkívüli érdeklődést mutat.

Az Interart Alapítvány kezdeményezésére, a Blockchaineum üzletfejlesztési és technológiai szakértelmére támaszkodva,

új digitális infrastruktúra jön létre,

mely a világon elsőként teremti meg a minőségi kortárs művészeti alkotások blokklánc technológián alapuló informatikai platformját. A blokklánc-megoldás révén, a művészek előzsűrizett 20-20 alkotásáról hamisíthatatlan digitális NFT verzió készül, melyek a kriptotőzsdére kerülve az érdeklődők számára megtekinthetővé, ugyanakkor a befektetni vágyók számára akár megvásárolhatóvá is válnak.

Gajzágó György, a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) igazgatója és egyben a program koordinátora kiemelte: „Az elmúlt évek során a hazai digitalizációs környezet dinamikus fejlődést mutatott, aminek hatásai tovagyűrűztek a kreatív ipar felé is. A magyar kortárs művészek globális felfuttatásában óriási lehetőségek rejlenek mind művészi, mind üzleti értelemben, amelynek érdemi folyamata a mai, gyorsan változó világban tovább dinamizálható. A legkiválóbb és minősített művészek talmitól elhatárolt digitális piaci környezetének megteremtése magyar ötlet, melyet hazai informatikai fejlesztés fog létrehozni, amit később a teljes kortárs világ jegyzett nemzetközi szereplői számára is elérhetővé kívánunk tenni. A megoldás művészbarát, ami egyúttal versenyhelyzetbe hozza a legtehetségesebb alkotókat, galériákat, kurátorokat, gyűjtőket, de még a múzeumokat is.”

A program számára az Interart Alapítvány szingapúri partnere biztosítja a virtuális környezetet, ami egyben az ArtPass.Cards projekt kiemelt ázsiai központjaként is funkcionál majd. Az ötletgazda célja, hogy a közel jövőben mielőbb létrejöjjön és elérhetővé váljon országonként 200 művész legjobb alkotásainak virtuális portfóliója. „Szeptemberben juttatjuk el – egyelőre kizárólag hazai szcénának – a felhívásunkat, mely lehetővé teszi az alkotók és alkotásaik megjelenését és megmérettetését a kriptotőzsdén. Célunk, hogy ennek mozgásait figyelve évente frissítsük a magyar és nemzetközi rangsort, így az eleinte feltörekvő alkotók nagyon hamar akár nemzetközi ismertségre is szert tehetnek. Globális benchmark nincs minősített és rangsorolt digitális kortárs művészeti platformra, azért is tartjuk unikálisnak az ArtPass.Cards projektet.” – hangsúlyozta Gajzágó György.

Czeglédi Tamás, a Blockchaineum vezetője szerint a magyar kortárs művészek a blokklánc technológia alkalmazásával a virtuális térből könnyen átléphetnek a progresszív és sokkal több lehetőséget kínáló kriptovilágba, ahol biztonságos, művészbarát, ugyanakkor transzparens informatikai környezetben képviselhetik hazánk mai modern művészetét.
( onBRANDS )