RÉSZESEDÉST SZEREZHET AZ INDOTEK GROUP AZ AUCHAN RETAIL MAGYARORSZÁGBAN

Tovább erősítik hosszú távú gazdasági pozíciójukat a magyar piacon.

Az ELO (az Auchan csoport holdingja) kizárólagos tárgyalásokat kezdett az Indotek Csoporttal együttműködésük erősítéséről. Közös szerdai közleményükben egyebek mellett azt írták, az Auchan Retail Magyarország számára egy kiemelkedő ingatlanpiaci ismerettel rendelkező és a logisztikai piacon is jelen lévő

kisebbségi befektetői partner

további fejlődési lehetőséget jelenthet.

A közlemény szerint az ELO magyar leányvállalataival (Auchan Retail Magyarország és Ceetrus Magyarország) történő stratégiai partnerség erősítésének célja, hogy a felek kihasználva az egymás közötti szinergiákat, tovább erősítsék hosszú távú gazdasági pozíciójukat a magyar piacon.

A közlemény szerint a két vállalatcsoport között évek óta szoros üzleti kapcsolat áll fenn, miután az Auchan áruházai közül több is az Indotek Grouphoz tartozó bevásárlóközpontokban található. Az Indotek számára az együttműködés létrejöttével stratégiájának fontos eleme, a diverzifikáltság újabb szintje valósulhat meg – írták.

A stratégiai megállapodás megvalósulásához a magyar Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

A magyar és amerikai tulajdonban lévő Indotek cégcsoport alapító-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Jellinek Dániel. A csoport portfóliójában több mint 300 ingatlan van, egyebek közt harmincnál több irodaház, több mint 20 bevásárló központ és számos, ipari/logisztikai létesítmény. A vállalat a hotel és lakóingatlan szektorban is képviseli magát. A csoport elsősorban Magyarországon aktív, de folyamatosan keres befektetési lehetőségeket Közép-, Kelet- és Dél-Európában írták májusban, amikor bejelentették, hogy megvásárolták a lengyelországi központú Globe Trade Center (GTC) teljes szerbiai irodaportfólióját 267,6 millió euróért.

A cég tavaly felvásárolta a Diófa Alapkezelő Zrt. 89,85 százalékos tulajdonrészét és a Waberer’s International Nyrt. részvényei 24 százalékát, ugyancsak meghatározó tulajdonrészt szerzett az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.-ben, előtte pedig a Budapesti Gellért szálló megvásárlását jelentette be.

A magyar piacon 19 hiper- és öt szupermarkettel jelenlévő cég nettó árbevétele 332,8 milliárd forintról 356,5 milliárdra nőtt 2020-ban, ezzel együtt pedig az üzemi eredmény is felkúszott 2,7-ről 7,4 milliárdra. A saját tőke 37,8 milliárd forintról 42,4 milliárdra gyarapodott, de 14 milliárd forintnyi hosszú lejáratú kötelezettség is keletkezett. Utóbbi egy általános célú hitel az anyacégtől, az Auchan Retail International S. A.-tól.
A magyarországi tizenegy kereskedelmi üzletlánc 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest 7,3 százalékkal több, 5306 milliárd forint bruttó forgalmat ért el.
( onBRANDS – MTI )