LÁSZLÓ ERVIN: RADIKÁLISABB MEGOLDÁSRA VAN SZÜKSÉG A TÚLÉLÉSHEZ

A jelenleg kitűzött fenntarthatósági célok elérésével nem oldjuk meg azt a problémát, hogy lassan élhetetlenné válik a Föld.

Legfeljebb halasztani tudjuk az elkerülhetetlent. – int László Ervin, a Budapest Klub alapítója. Ugyanakkor még soha nem volt akkora esélye a fenntartható világ megteremtésének, mint napjainkban, de

a megvalósításhoz átfogó korrekciós intézkedések és erőfeszítések szükségesek.

Vannak előremutató kezdeményezések, például az ENSZ fenntartható fejlődési céljai, vagy a COP 26 nemzetközi éghajlat-változási konferencia által megfogalmazott célkitűzések. Azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy

ezek elérése nem egy javaslat, egy választható lehetőség, hanem elengedhetetlen

ahhoz, hogy biztosítsuk a bolygón jelenleg élő közel nyolcmilliárd ember túlélését.

Az idáig kitűzött fenntarthatósági célokat nem sikerült teljes mértékben megvalósítani, mert

hiányzik a politikai akarat a globális szintű eredmények eléréséhez.

Aggodalomra ad okot, hogy ha a célokat teljes mértékben el is érnénk, akkor sem enyhülne teljes körűen a globális válság. A fenntarthatatlanság kihívásainak kezelésére radikálisabb lépésekre van szükség, többek között az emberiség nagy részének tudatos bevonására és aktív együttműködésére.

Az átfogó programok indokoltságának tudatosításához el kell érni a kritikus tömeg szívét és eszét.

A jelenleg uralkodó mentalitás nem alkalmas arra, hogy aktívan támogassa a globális fenntarthatóság elérésére irányuló törekvéseket,

ezért új paradigmára van szükség mind gondolkodásban, mind cselekvésben.

„A ma uralkodó szemléletmód az embereket zárttá teszi a tágabb emberi érdeklődésre számot tartó projektektől. Ezt egy időszerűbb és tudományosan megalapozottabb paradigmával kell helyettesíteni. A változás előidézésének legjobb módja a példamutatás: tudatos és felelősségteljes emberek által, olyan emberek által, akik maguk lehetnek azon haladás jelképei, amelyet látni akarnak a világban.” – mondja László Ervin.

A professzor szerint a sok széttöredezett és töredezést okozó paradigmáról át kell térnünk egy holisztikus, teljességet elősegítő gondolkodásmódra. Egészben kell gondolkodni, egymással összefüggő és integrált rendszerekben, figyelembe véve a földi élet összekapcsolódásait és kölcsönös függőségeit.

“Elkülönítettük életünket az élő természettől. Fenntarthatatlan módon beavatkoztunk az élővilág egyensúlyába, ezzel veszélyeztettük saját egészségünket és jólétünket. Újra kell kapcsolódnunk a természethez, annak a bioszféra evolúcióját meghatározó fő folyamataihoz.”

A tények világosak, és szembe kell néznünk velük.

Károsítottuk az élet integritását a bolygón, ezzel hatalmas veszélyt előidézve saját túlélésünkre. Most tennünk kell, és szerencsére tehetünk is ellene valamit. Meg kell reformálnunk a társadalomban még mindig uralkodó paradigmát. Szélesebb, tudományosan megalapozottabb paradigmára van szükségünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a földi élettel összhangban gondolkodjunk és cselekedjünk.  Ez egy sürgős feladat, amely közvetlen hatással bír az életünkre és a jövőnkre.
( onBRANDS )