ÉN IS ITT VAGYOK!

A világon elsőként olvashatják a költeményt, akik adományoznak.

Egy jótékonysági adománygyűjtő kampány keretében a világon elsőként, soronként olvashatják Terék Anna, Füst Milán-díjas, Térey János-ösztöndíjas és számos egyéb elismeréssel büszkélkedő kortárs költőnő Én is itt vagyok! című művét azok, akik a mélyszegénységben és állami gondozásban élő gyerekek nyári táborának költségeihez hozzájárulnak.

Edzőtábor, programozó tábor, intenzív nyelvi tábor, kreatív tábor – a lehetőségek majdhogynem végtelenek, mégis mind a gyerekek nyári szünet alatti programjainak megszervezése, mind pedig azok költségének előteremtése komoly fejtörést okoz évről évre a családoknak. Számítások szerint idén nyáron átlagosan 38 500 forintba kerülnek majd a napközis, 60 ezer forintba pedig az egyhetes ottalvós táborok.

De mi történik nyáron azokkal, akiknek még az sem adatott meg, hogy szerető családban nőjenek fel,

nemhogy az, hogy nyári külön programokat finanszírozzanak?

A KSH adatai szerint évek óta

nagyságrendileg 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, és a mélyszegénységben felnövő gyermekek száma sem mutat jelentős csökkenést az elmúlt években.

Márpedig ezek a gyerekek pont olyanok, mint akármelyik másik gyerek, csak szinte semmi nem jut nekik a jóból. Ezen gondolaton felháborodva döntött úgy tavaly a 2005-ben alapított Élményakadémia szervezet, hogy 30, állami gondoskodásban vagy mélyszegénységben élő gyerek számára létrehozza az ALAP!Tábort, ahol a gyerekek együtt játszhatnak, nevethetnek, barátkozhatnak. Az élménypedagógiai foglalkozásokkal tarkított nyári program egy hétig tart, és a tervek szerint idén már 34 gyerek számára jelenthet majd felhőtlen szórakozást Nagykovácsiban.

„ALAP! hogy minden kisgyerek gondtalanul pihenhessen és nyaralhasson a nyári szünetben, de sajnos mégsem az. Éppen ezért döntöttünk úgy kollégáinkkal, hogy adományok segítségével létrehozzuk azt a helyet, ahol hátrahagyva problémáikat, félelmeiket és mindennapi kihívásaikat ezek a gyerekek is kikapcsolódhatnak. A tavalyi egy hét annyira jól sikerült, hogy több gyerek életében kifejezetten sorsfordítónak bizonyult: az egyéni figyelem, a pozitív szemléletmód és a rengeteg élmény akkora töltést és energiát adott nekik, amit magukkal vittek a tábor után is, és gyökeresen megváltozott ezáltal motivációjuk, ambíciójuk, életszemléletük. Idén újabb 35 gyerek számára szeretnénk sorsfordító élményt nyújtani, de ez ezúttal is csak adományokkal sikerülhet” – mondta el Gyöngyösi Krisztina, az ALAP!Tábort megálmodója és az Élményakadémia szakmai vezetője.

Ráadásul a szervezők az adományozók számára egy páratlan lehetőséget is elérhetővé tettek: mindenki, aki 5000 forint feletti összeggel járul hozzá a tábor költségeihez, megkapja a Füst Milán-díjas Terék Anna kortárs költőnő, kifejezetten az akcióra írt Én is itt vagyok! című költeményének egy-egy sorát, melyet így ők olvashatnak a világon először.

„Amikor a szervezők felkerestek az ötlettel, hogy egy általam írt vers soraival ajándékozzuk meg az ALAP!Tábor adományozóit, gondolkodás nélkül elvállaltam a feladatot. A költészet mellett gyakorló iskolapszichológusként is dolgozom, sőt mélyszegénységben élő gyerekekkel is foglalkozom, így testközelből látom, hogy mennyire szükségük van a gyerekeknek a kikapcsolódásra, az élményekre, és hogy mekkora muníciót adhat ez számukra a hétköznapok könnyebbé, elviselhetőbbé tételére” – mondta el az akció kapcsán Terék Anna költőnő.

Az ALAP!Tábor szervezői 2 millió forintot szeretnének összegyűjteni a tábor költségeinek fedezésére. Az egyéni vagy csoportos adományokat az Élményakadémia honlapján keresztül lehet eljuttatni a szervezet számára, valamint Terék Anna: Én is itt vagyok! című teljes versét is itt olvashatják majd el a kampányt követően az érdeklődők.
( onBRANDS )