FIGYI, TÖK OKÉ, HA SZ@RUL VAGY!

Sokan egyre rosszabbul viselik a (szakmai én)márkaépítéssel járó kihívásokat.

Havonta több tucat vállalkozóval vagyok kapcsolatban, mikróktól a multikig és határozottan körvonalazódik egy tendencia:

mentálisan egyre rosszabbul vagyunk.

Bizony így, többesszámban, mert teljesen hiteltelen lenne tagadni, hogy ebbe a körbe tartozom én is. Az elmúlt 2 és fél év brutális mentális terhet rakott ránk, egyfolytában valami halálos veszély lebeg fölöttünk, és bár az én generációm már elfogadta, hogy nem lehet 20-30-40 évre előre tervezni, mint a szüleink idejében, azért az, hogy 2 hétre se nagyon, ez teljesen kikészít mindenkit.

Van azonban még egy fontos vetülete a mentális kimerültségnek, amire nagyon kevesen gondolnak: ez pedig nem más, mint

vállalkozóként létezni a közösségi média felületeken.

Rengeteg olyan konzultációt ülök végig, ami semmi másról nem szól, csak egyfajta hiperventillálás arra nézve, hogy XY versenytárs ezt csinálta, bezzeg a Z meg azt, és a Zs már itt tart, a J meg lemásolt/meglopott/átvágott, stb. Egy folyamatos kompetitív környezetben próbálunk mentálisan a felszínen maradni.

Anno, mikor max. a saját városod határáig láttál, akkor csak a szomszéd utcában lévő konkurenciád okozott gyomorgörcsöt, de mostanra már teljesen valid az is, hogy a saját előmeneteled egy teljesen más kontinensen lévő cégéhez hasonlítod.

Az utóbbi hónapokban nagyon sok munkánk volt azzal – kommunikációs tanácsadóként -, hogy

lelkileg próbáltuk felszínen tartani az ügyfeleinket, akik

egyre rosszabbul viselik a (szakmai én)márkaépítéssel járó kihívásokat,

a szerepléseket, az azokra kapott visszajelzéseket és a másoknál látott vélt vagy valós sikereket.

Szeretném elmondani Nektek, hogy teljesen valid kiégni. Bizton állíthatom, hogy ez minden maximalista vállalkozóval megtörténik minimum egyszer, míg meg nem tanulja kezelni és főként megelőzni ezt.

Az is normális, hogy frusztrálnak a versenytársaid: akik hangosabbak, nagyobbak, gyorsabbak és esetleg jobbak. Ezért iszonyatosan fontos, hogy megtaláld a Te USP-d, mert AMI és AKI TE VAGY, azt nem utánozhatja le senki más.

Okés, ha unod a nyomást, ha ki akarsz szakadni, ha belefásultál abba, hogy folyton versengeni kell. Tényleg nem normális ez az egész.

És hogy mi az én javaslatom erre?

Fogadd el a tényt, hogy időnként mindenki sz@rul van.

Vállalkozóként extra nyomás terhelődik ránk, “hála” a social mediának. Nem mindenki tudja ezt könnyen kezelni, nem mindenki tudja egyszerűen csak kikerülni. Van, akiben jobban buzog a megfelelési kényszer.

Fogadd el és lépj: keresd meg azt a szakmai coach-ot, tanácsadót és/vagy terapeutát, aki tud neked ebben segíteni és dolgozz magadon!
Tarts digitális detoxot vagy szervezd ki ezt a munkát!
Utazz, sportolj, meditálj minél többet!
Időnként tiltsd, vagy hide-old azokat a profilokat, akik nem építenek!
Vedd körbe magadat olyanokkal, akik támogatnak Téged!

Ez lesz a gazdasági és mentális túlélésed záloga.

( A szerző: Dr. Szabó Orsolya )