DKT: 2022 JÚNIUSI TOP10-ES LÁTOGATOTTSÁGI LISTÁK

Itt a nyár, célkeresztben a nyaralással kapcsolatos tematikájú oldalak.

A DKT aktuális elemzése bemutatja a nyaraláshoz kapcsolódó legnagyobb látogatottságú oldalak aktuális helyzetét, de emellett a szokásos havi toplistákat is tartalmazza, amelyek révén mind a napi átlagos, mind a havi összesített látogatószám alapján áttekinthető az egyes weboldalak és brandek júniusi pozíciója.

Beköszöntött a nyár, az éves nyaralások, rekreációs célú utazások legfontosabb időszaka. Jelen elemzés azt vizsgálja, hogy ez miként érintette a leglátogatottabb utazáshoz-nyaraláshoz kapcsolódó oldalak helyzetét. Csak azokat az oldalakat vizsgálták, amelyek a napi átlagos látogatószámuk alapján bekerültek a TOP100-ba.

Mind a két TOP100-as listára kerülő meteorológiai oldal két helyet javított pozícióján májushoz képest, ezzel az Időkép az ötödik leglátogatottabb oldal lett a napi belföldi látogatószám alapján, míg a Köpönyeg a hatvanharmadik. Jóval nagyobbat, hét helyet lépett előre a menetrendek.hu, ami most a harmincharmadik helyen áll a toplistán. Két olyan oldalt is megvizsgáltak, amely tematikáját tekintve akár utazási desztináció alapján történő informálódásra is alkalmas lenne, de sem a budapestkornyeke.hu, sem a hellovidek.hu nem profitált a nyár megérkezéséből, mindkettő valamelyest hátrébb sorolódott a toplistán. Szemben a specifikusabb profilú programturizmus.hu oldallal, amely májushoz képest tizenhárom helyet javított pozícióján, bekerülve ezzel a százas toplista kilencvenötödik helyére.

A nyaralással összefüggő tematikájú site-ok relatív helyzetének bemutatása után következzenek a szokásos havi toplisták.

A napi átlagos egyedi látogatószám (real user) alapján kialakított TOP10-es listát a weboldalak esetében változatlanul a blikk.hu vezeti, míg a második helyre most az Index került, két helyet javítva májushoz képest. A dobogón harmadik helyezett az Origó lett. Negyedik helyen pedig most a 24.hu áll. Az ötödik helyen az Időkép oldala található, amely két helyet javított pozícióján – feltehetően nem függetlenül a nyár és a nyaralási lehetőségek beköszöntétől. A hatodik helyet az nlc.hu foglalja el, míg a hetedik helyen egy másik női oldal, a femina.hu áll. Nyolcadik a borsonline.hu. A tízes listát júniusban a promotions.hu és a ripost.hu zárta. Előbbiről érdemes megemlíteni, hogy egy hónap alatt négy helyezést sikerült javítania.

Ha nem site, hanem brand alapon állítják össze a napi átlagos látogatószámmal mért toplistát, akkor azt láthatjuk, hogy az első két helyezett helyet cserélt. A brand-listán az első helyen az Index áll, míg a másodikon a Blikk. Harmadik helyen mindkét listán az Origóval találkozhatunk. A negyedik-ötödik helyen ismét helycserét láthatunk: a weblapok listáján ötödik Időkép brandként már a negyedik helyen végzett, ezzel párhuzamosan az 24 foglalta el a brandlista ötödik helyét. A hatodik-nyolcadik helyen nem tér el egymástól a honlapok és a brandek listája: az NLC után a Femina és a Borsonline következik. Brandként a Telex a lista kilencedik helyén áll, míg a Promotions a tizediken.

A havi összesített egyedi látogatószám alapján készített toplista első helyét – májushoz képest egyet előre lépve – a 24.hu foglalta el júniusban. Második helyen most a blikk.hu áll – egy hónappal ezelőtt éppen fordított volt a felállás. (Azelőtt egy hónappal viszont épp a mostani felállásban voltak – vagyis bár vezető szerepük megkérdőjelezhetetlen, egymáshoz viszonyított helyzetük dinamikusan tud változni hónapról hónapra.) Az origo.hu most is a harmadik helyet foglalhatta el. A negyedik és az ötödik helyen is helycserét látunk májushoz képest, a negyedik helyen most az Index áll, míg az ötödik helyezés birtokosa a femina.hu. Eközben őrzi hatodik helyét az nlc.hu. Hetedik a Ripost, nyolcadik a Borsonline. A kilencedik helyre egyet lépve előre a promotions.hu jutott, míg a tízes listát most a nosalty.hu zárja.

A brandek havi látogatószám alapján összeállított toplistája általában megfelel a brandekhez tartozó (fő) weblapok listájának. Többnyire ez a helyzet most is, bár vannak kivételek. Mindkét listán első a 24 és második a blikk. Viszont a brand-listán most nem az Origó áll a még dobogós helyen, hanem az Index. A negyedik helyezett Origót a két toptízes női brand, a Femina és az NLC követi, majd sorban utánuk jön a Ripost, a Borsonline és a Promotions, ahogy a weboldalak listájában is. A tízes toplistát az Időkép zárja.

Az adatok értelmezése során most is érdemes figyelembe venni, hogy a látogatottsági toplisták gyakran és könnyen változnak egyik hónapról a másikra, amelyik oldalnak vagy brand-nek most romlott a pozíciója, annak akár már a következő hónapban javulhat.

A szokásos havi toplisták ITT
( onBRANDS )