KIHÍVÁS A MÉDIA SZÁMÁRA LÉPÉST TARTANI A GYORSAN VÁLTOZÓ FOGYASZTÓI MAGATARTÁSSAL

Az iprospect elemzése a médiának a legújabb közösségi trendekhez történő alkalmazkodásáról.

Az elmúlt néhány év krízisei alaposan átalakították a világot, a felgyorsult változásokhoz való alkalmazkodás a média világa számára is komoly kihívást jelent.

Ezért is tarthat számot kiemelt érdeklődésre az a jelentés, amelyet az iProspect, a dentsu digitális fókuszú, end-to-end médiaügynöksége tett közzé Future Focus 2022 címmel.

A tanulmány a média és a közösségi trendek viszonyát új megközelítésben vizsgálja: három aktuális

megatrend, az új normalitás, az empátia és felelősség, illetve a személyre szabottság és adatvédelem

szemszögeiből vázolja fel a legújabb folyamatokat.

Az iProspect  letölthető kiadványa az aktuális folyamatok elemzése mellett praktikus esettanulmányokkal és alapvető tanácsokkal is szolgál mind a cégek, mind a marketingszakértők számára arról, hogyan építhetik tovább márkáikat egy olyan világban, ahol

az emberi interakciók, a digitális viselkedés és a fogyasztói szokások alapvetően változtak meg az elmúlt rövid időszakban.

„Ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a megváltozott fogyasztói szokásokhoz, hirdetőként elengedhetetlen lesz a jövőben, hogy hibrid modellekben gondolkodjunk, legyen szó akár vásárlásról, fogyasztói élményről vagy médiafogyasztásról. Ezen túlmenően a digitalizálódás magával hozta a “felelősségvállalás” forradalmát: hiszünk abban, hogy azok a márkák lesznek képesek sikeresek lenni, amelyek a fogyasztói élményen túl odafigyelnek a fenntarthatóságra és a transzparenciára is. Nem utolsó sorban pedig márkaoldalról cél kell legyen a bizalom megteremtése, főleg a fogyasztói adatok megszerzésének és felhasználásának területén. A megbízható márkák lesznek a sikeres márkák a jövőben, hiszen a fogyasztók irányukban lesznek hajlandóak a több csatornán keresztüli kapcsolatteremtésre, az új vásárlási módok kipróbálására, vagy akár a virtuális áruk megvásárlására”mondta Tájnel Gábor, az iProspect Business Directora.

A Future Focus 2022 által tárgyalt kiemelt metszéspontok a következők:

THE INTERSECTION OF NEXT AND NORMAL

Az elmúlt 18 hónapban az emberek élete, munkája, vásárlása és közösségi léte olyan sebességgel változott meg, amire az elmúlt 70 évben még nem volt példa. A fogyasztói szokások gyökeres átalakulásában kiemelt szerepet játszik a digitális transzformáció, amely a készpénzmentes fizetéstől a streaming előfizetéseken, a játékplatformokon és egyéb virtuális terekben töltött időn keresztül a vásárlásokig óriási változásokat hozott. A következő szint a szemünk előtt vált és válik az új normalitássá.

Ebben a helyzetben olyan hibrid modelleket kell alkalmazni, amelynek virtuális ága nem csupán másolata a valódi „analóg” életnek, hanem új lehetőségeket, élményeket tud biztosítani. Ezekben az új modellekben már jelenleg is számos cég kínál párhuzamosan online és offline opciókat a szórakozásra, eseményekre, fesztiválokra és egyéb kapcsolódási lehetőségekre.

Új szolgáltatások és technológiák jelentek meg, amelyek a vásárlást még kényelmesebbé és elérhetőbbé tették. Kereskedelem és tartalom egyre jobban összefonódik, ahogyan a platformok egyre szélesebb körében jelenik meg az azonnali vásárlás lehetősége. Emellett a virtuális világok szerepe is rohamosan felértékelődik, már korántsem csak a játékok kapcsán, hanem egyre gyakrabban bizonyos munkakörökben is alkalmazzák. Megjelentek a virtuális, nem másolható vagyonok, speciális alkotások is, amelyeknek a piaca szintén gyorsan bővül.

A hirdetőknek behatóan ismerniük és érteniük kell az új lehetőségekhez kapcsolódó megváltozott viselkedéseket, új csatornákat kell kialakítaniuk, megalapozva virtuális jelenlétüket.

THE INTERSECTION OF EMPATHY AND RESPONSIBILITY

A fogyasztókért vívott csatát az előző évtizedben az adatgyűjtésre és -elemzésre alapozott marketingstratégiákkal lehetett megnyerni. Az elmúlt két évben (részben az adatokkal való visszaéléseket kísérő számos botrány hatására) ez a helyzet jelentősen megváltozott, a fogyasztók egyértelműen elvárják a márkáktól, hogy etikusan megválasztott eszközökkel próbálják őket megismerni és megérteni.

Az etikus magatartás mellett a fogyasztók a felelős bánásmód és a fenntartható fejlődés tekintetében is komoly elvárásokat támasztanak a márkák felé. Mindez egyrészt a beszerzési csatornák és a működési folyamatok újratervezését, másrészt a hatékonyság növelését és fontos ügyek támogatását is igényli. Számos cég a példamutatás mellett aktívan segíti fogyasztóit is a fenntarthatóság megteremtésében (például termékek újrafelhasználásával, használt termékek forgalmazásával és kiterjedt javítási tevékenységekkel).

A médiacégek sem vonhatják ki magukat a folyamatból: sokan közülük elkötelezték magukat amellett, hogy működésük 2030-ra eléri a karbonsemlegességet. Költségvetésük egyre nagyobb részét fordítják fenntartható csatornákra, és új technikákat tesztelnek annak érdekében, hogy bizonyítsák: a fenntartható marketing is lehet hasonlóan hatékony, mint a hagyományos.

THE INTERSECTION OF PERSONAL AND PRIVATE

Miközben a fogyasztók egyre több adatot osztanak meg szolgáltatók széles körével a biometrikus azonosítóiktól kezdve az egészségügyi adataikig, egyre nagyobb az igényük az adataik védelmére. Eközben persze minél személyesebb kiszolgálást és élményeket várnak el.

Az egyre összetettebbé váló szolgáltatások szükségessé teszik azt, hogy a fogyasztók a kapcsolatteremtés minél korábbi fázisában lépjenek be személyesen az adott felületekre. Mindez az ügyfelek számára is számos előnnyel jár a gyorsabb kiszolgálástól a nagyobb biztonságig.

Az anonimitás egyre szűkebb mezsgyére húzódik vissza, ehhez a körülményhez pedig a nagy, jól bejáratott márkák tudnak jobban alkalmazkodni. A fogyasztók ugyanis értelemszerűen szívesebben osztanak meg személyes információkat olyan cégekkel, amelyek már ismertek a számukra. A piaci szereplők többsége azonban nem ilyen, ezért ha versenyben akarnak maradni, új utakat kell találniuk potenciális ügyfélkörük adatainak eléréséhez és felhasználásához.
( onBRANDS )