10 PONTBAN A JÓ INFLUENCER MARKETING SZERZŐDÉS

Az influenszer marketingben Magyaroszágon is dinamikus növekedés várható, ezért egyre fontosabb a felek megfelelő jogi védelme és mindenre kiterjedő megállapodása.

KIK AZ INFLUENCEREK ÉS MI IS AZ INFLUENCER MARKETING?

Az influencer a közösségi médiában ismert személy, aki véleményvezérként képes befolyásolni rajongói, követői véleményét, életmódját, döntéseit és vásárlási szokásait.

Az influencer marketing pedig a social médiában az utóbbi évtizedben megjelenő marketingkommunikációs gyakorlat összefoglaló megnevezése.

Alapvetően a bizalom miatt működik, amit a közösségükre befolyásoló erővel rendelkező véleményvezérek a követőik által alkotott közösségekben felépítettek.  Ez a bizalom az oka annak, hogy az általuk adott ajánlások társadalmi bizonyítékként (social proof) szolgálnak a márkák potenciális ügyfelei számára.

Az influencer marketing során leggyakrabban népszerűsített termékek és szolgáltatások:

  • az ún. FMCG szektor termékei (tipikusan élelmiszerek, kozmetikumok)
  • vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás, szépészeti beavatkozások, szórakozási lehetőségek.

Összefoglalóan az influencerek az alábbi 3 ok miatt különösen értékesek a hirdetők számára:

1. Közösségi elérés

Az influencerek képesek nagy számú, illetve releváns fogyasztói csoportot elérni saját közösségi felületeiken és blogjaikon keresztül.

2. Eredeti tartalom

Az influencerek saját követőikre célzott egyedi tartalmat állítanak elő, ami jellemzően hatékony marketingtartalom a márka számára.

3. Fogyasztói bizalom

Az influencerek erős kapcsolatot tartanak fenn a közönségükkel, akik jellemzően megbíznak az influencer véleményében.

MILYEN TÍPUSÚ INFLUENCEREKET ISMERÜNK?

Az influencerek követőik száma, vagyis a véleménybefolyásoló erejük alapján az alábbi kategóriákba sorolhatók:

MEGAINFLUENCEREK – 1 millió követő fölött.

Legtöbbször A vagy B kategóriás sztárok, akik hatalmas követőtáborral rendelkeznek. A márkák számára a legnagyobb elérhetőséget ők biztosítják, de nagyon magas költségek mellett. A megainfluencerek gyakran inkább híresek, mint befolyásosak. Nagyon sokszínű közönségük van, különböző érdeklődési témákkal, kapcsolatuk követésük egyes tagjaival általában távolabbi.

MAKROINFLUENCEREK – 100.000-1 millió közötti követő

A makroinfluencerek hasznosabbak lehetnek, mint egy megainfluencer, ha a hirdető egy bizonyos típusú ügyfelet szeretne megcélozni, de mégis tömegeket szeretne elérni.

MIKROINFLUENCEREK – 1000-100.000 közötti követő

Gyakran a legjobb ár-érték arányú influencerek: a követőik nagyon relevánsak tudnak lenni, viszont nincs a celebritásuk benne az árban.

NANOINFLUENCEREK – 1000 követő alatt

A nanoinfluencerek hétköznapi átlagemberek, akik azért tudnak értékesek lenni a hirdetők számára, mert a környéken vagy egy közösségben nagy befolyásuk van.

Az influencer marketing lehetőséget biztosít akár kisebb cégek számára is a marketing költségvetés gazdaságosabb és hatékonyabb elköltésére. A véleményvezérek a különböző közösségi média tartalmaikban (pl. posztokban, videókban) elhelyezett termék- és szolgáltatásmegjelenítésekért kapnak díjat. A hirdetőnek sokszor elegendő megtalálnia a megfelelő mennyiségű és összetételű követőtáborral rendelkező influencert a célzott és hatékony marketing kampány elindításához.

Infuencerek tehát egyaránt lehetnek lehetnek

  • social media sztárok (akik már a közösségi média platformon közzétett tartalmaik révén váltak híressé),
  • tradicionális híreségek,
  • tudományos szakemberek,
  • újságírók, televíziós személyiségek,
  • szakértők,
  • aktivisták, közéleti szereplők,
  • civilek, vagy akár hétköznapi emberek.

AZ INFLUENCER IPARÁG ROBBANÁSA

Az USA-ban az influencer marketing iparág 2019. évi 8 milliárd dollárról 2022-re már várhatóan 15 milliárdra, vagyis három év alatt várhatóan a duplájára nő. Ugyan egyelőre a teljes hazai reklámtorta 1%-át sem éri el, de az Egyesült Államok influencer marketing piacának tendenciái alapján Magyarországon is az influencer marketing dinamikus növekedése várható.

A növekedés katalizátora lehet az is, hogy hazánk méretéhez képest már relatíve sok kimondottan influencer marketingre fókuszáló ügynökség versenyez a piacon. Mellettük a nagy, komplex digitális marketing vagy teljes marketing szolgáltatást biztosító ügynökségek is megtalálhatók ebben a szegmensben.

Az influencer marketing szerződés tehát hirdetői és influencer oldalon is egyre gyakoribb reklámjogi szerződéstípus lesz.

INFUENCEREK A REKLÁMJOGI LÁNCOLATBAN

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grtv.Reklámtörvény) 3. § d) pontja definiálja a gazdasági reklám fogalmát, mely alapján

reklám minden olyan tartalom, ami értékesítés előmozdítására, a vállalkozás népszerűsítésére, vagy a termék/szolgáltatás ismertségének növelésére szolgál.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy az influencer marketingben részt vevő személyek miként feleltethetők meg a Reklámtörvény szerinti hirdetési láncolat szereplőinek.

Vagyis megvizsgáljuk, hogy az influencer marketingben ki a reklámozó, a a reklámszolgáltató, reklámközvetítő, a médiahirdetésifelület-értékesítő illetve a reklám közzétevője.

Az influencert kettős szereplőként jelenik meg a hirdetési láncolatban:

a poszt, azaz a reklámtartalom gyártásával reklámszolgáltatónak,

a poszt közzétételével reklám közzétevőnek minősül.

Ennek a kettős szerepnek többek között adójogi és reklámjogi szempontókból is fontos szerepe van, különösen a reklámtartalomért való felelősség megállapításában.

Megkülönböztethetünk direkt, vagy indirekt influencer marketing együttműködést is – utóbbi esetében már egy ügynökség vagy talent manager is beékelődik a reklámjogi láncolatba, mint reklámközvetítő.

Az is gyakori, hogy a közösségi médiában bemutatott reklámtartalom előállítása vagy akár az egész közösségi oldal kezelése professzionális kommunikációs szakember kezébe kerül. Ő reklámszolgáltatóként lép be a reklámjogi láncolatba.

Természetesen itt is elképzelhető, hogy az influencer közösségi média oldala, mint médiahirdetési felület oldaláról lépjen be az értékesítésbe egy sales house-ként működő szereplő. Ő a reklám közzétevőjének megbízása alapján a reklám közzétevője nevében hirdetési felületet értékesít a reklámközvetítő, illetve a reklámozó felé.

Ebben az esetben akár a teljes reklámjogi láncolat is fel tud állni, valamennyi Reklámtörvény szerinti szereplővel.

AZ INFLUENCER MARKETING SZERZŐDÉS

Az influencer marketing tevékenység szerződéses alapja a közösségi média véleményvezérei, az ún. „influencerek” és a – direkt vagy ügynökségi – hirdetők közötti megállapodás. A véleményvezérek a számukra nyújtott ellenszolgáltatás fejében egy termék vagy szolgáltatás igénybevételét, illetve az adott márkanév vagy imázs népszerűsítését célzó online tartalmakat tesznek közzé.

Az influencer marketing szerződés a hirdetési szerződés viszonylag új típusa, amely a – saját maga vagy ügynökség által képviselt – hirdető és az influencer jogviszonyát szabályozza. Az influencer követőinek számától és a kampány méretétől függetlenül nemcsak érdemes, de a magyar Reklámtörvény szerint kötelező is írásba foglalni a hirdetési jogviszony lényeges elemeit.

Az alábbiakban 10 kötelező vagy nagyon ajánlott elemet mutatunk be, amely azt szolgálja, hogy a kampányban részt vevő felek együttműködése teljeskörűen szabályozva legyen.

Ha a Reklámtörvénynek akarjuk megfeleltetni, akkor ez tulajdonképpen egy reklám közzétételére irányuló szerződés. A reklámozó a terméket értékesítő vagy a szolgáltatást nyújtó vállalkozás, a reklám közzétevője az influencer, a hirdetési felület pedig az influencer vagy véleményvezér social media felülete.

Természetesen a reklámjogi láncolatban a többi szereplő között is részletesen szabályozni kell a szerződéses kapcsolatot.

Ez az útmutató azonban kifejezetten az influencer és a hirdető közötti influencer marketing szerződésre koncentrál.

Azokat az elmaradhatatlan szerződés elemeket és jó gyakorlatokat mutatjuk be, amelyek az influencer oldalon megjelenő feleket támogatják az influencer marketing szerződés megkötésében. Alkalmazásukkal képesek lesznek jogaikat és érdekeiket hatékonyan érvényesíteni, és segítenek a jogvitákat vagy a hatósági bírságokat megelőzni.

AZ INFLUENCER MARKETING SZERZŐDÉS KÖTELEZŐ ÉS ERŐSEN AJÁNLOTT ELEMEI

# 1 AZ INFLUENCER MARKETING CÉLJA

Az influencer marketing együttműködés során mindenekelőtt az együttműködés célját kell meghatározni. Ehhez fog ugyanis igazodni a kampány tartalma, ehhez kell meghatározni a megfelelő platformot, illetve ehhez mérten lehet szabályozni a felekkel szemben támasztott elvárásokat és kötelezettségeket.

A kampány hatékonyság mérésének módját és mérőszámait is a célokhoz viszonyítva kell meghatározni.

A leggyakoribb célok általában:

»Márkaismertség növelése (mérőszám: reach, impression)

»Engagement erősítése (reakciók, kommentek, megosztások, márkaemlítések, engagement rate)

»Lead generálás (mérőszám: hírlevél feliratkozás, regisztráció árengedményért)

»Direct sales (mérőszám: egyedi kupon kódok, konverziószám növekedése)

»Weboldal forgalomnövelés (átkattintások, page view, session idő, bounce rate)

»Brand lift (mérőszám: a követők száma, website traffic növekedése)

»Awareness (saját és versenytárs share of voice)

A kampány eredményességének mutatója a befektetés megtérülése: nettó jövedelem és a befektetés aránya (ROI – return of investment – a befektetés megtérülése). Az influencer marketingben a ROI mérés módszere még kevésbé kiforrott. Így egyelőre még az influencer kampány kevésbé kiszámítható, mint egy hagyományos ATL kampány. De a célok megfelelő meghatározása az eredményesség mérésében is segít.

A kampány hatékonyságának mérésére a leggyakoribb analitika a Google Analytics, amely tökéletes a website traffic KPI-ok követésére, ráadásul ingyenes. A közösségi platformok saját, natív analitikáin is követhetjük az impression-ök, kedvelések, megtekintések, vagy hozzászólások számát. Ezen kívül több influencer marketing platform és monitoring szoftver is rendelkezésünkre áll a kampány eredményességének méréséhez.

#2 TARTALOM MEGHATÁROZÁSA

A szerződésben pontosan meg kell határozni, hogy milyen számú, milyen tartalmú és milyen gyakoriságú megjelenést (posztot) vár el a hirdető az influencertől. Sőt az üzleti célú fiókok analitikája alapján még a pontos időpont is meghatározásra kell kerüljön. A támogatott tartalom így juthat el a legfrekventáltabb időpontban a célközönséghez.

Az influencer marketing együttműködések két fő típusa a szponzorált tartalom és kapcsolati alapú együttműködés.

Szponzorált tartalom, ahol a véleményvezérek fizetett termékelhelyezés keretében bemutatják a terméket, szolgáltatást. Ennek formája változatos, jellemzően kevésbé direkt, mint a hagyományos hirdetések.

A kapcsolati alapú együttműködések során jellemzően mindkét félnek a márkaismertség növelése a célja, így az együttműködés során párhuzamosan gyűjthetnek követőket.

A tartalom meghatározásakor egész pontosan körülírhatja a hirdető, hogy milyen fotó vagy videó posztot, instagram story-t vagy IGTV megjelenést szeretne megjeleníteni az influencer segítségével. A kampányhoz legjobban illeszkedő formátum és platform pontos meghatározása szintén fontos elem.

Ezek lehetnek:

DEDIKÁLT POSZT, STORY, VIDEÓ, CIKK

A teljes tartalmi koncepciója a hirdetői üzenetre épül fel, és hangsúlyos hirdetői megjelenést takar.

MENTION POSZT, STORY, VIDEÓ, CIKK

Egy meglévő tartalmi koncepcióba illeszkedik egy tipikusan rövidebb vagy kevésbé hangsúlyos hirdetői üzenet, megjelenés.

SHOUT OUT

Bemutatás, bevezetés vagy ajánlás. Ismertebb, követett influencerek gyakran élnek azzal a megoldással, hogy ajánlanak további csatornákat, szereplőket, kevésbé ismert influencereket követésre a saját közönségüknek – ezt nevezzük “be/kikiáltásnak”.

REKLÁM

Az influencer a márka reklámjában szerepel. Ebben az esetben rendszerint nem saját felületeken történik a népszerűsítés, hanem megjelenhet ATL és BTL kommunikációban is.

A leggyakrabban használt platformok:

YouTube videó, YouTube közösségi poszt, YouTube Story, Instagram poszt, Istagram story, IGTV videó, TikTOk videó, Twitter poszt, Facebook poszt (kép, videó), Facebook story, Twith videó

Időzítés

Az influencer pontos analitikát kap (pl. üzleti instagram fiók professzionális erőforrásai) arról, hogy a követői (különböző bontásokban) mikor a legaktívabbak, a posztok időzítését érdemes ehhez igazítani. Szerencsére ma már a különböző időzítő funkciók és alkalmazások ezt könnyen lehetővé teszik.

Tag-ek és hashtag-ek

Érdemes a szerződésben kitérni arra, ha a posztokban vagy story-kban tag-gel vagy hashtag-gel meg kell jelölni egy személyt vagy egy keresőszót. A hashtag elnevezése lehet a márka vagy a kampány neve. A taga hirdető kampányfelelősének neve, így lehetővé válik, hogy a hirdető követni tudja a kampánymegjelenéseket.

Brand és esztétikai kérdések

A kedvező márkamegjelenés biztosítása érdekében érdemes a brand küldetését és az alapvető esztétikai elvárásokat is rögzíteni a szerződésben.

A tartalom meghatározásakor azt is rögzíteni kell, hogy a posztok tartalmát ki készíti el, illetve hogy a hirdetőnek milyen előzetes jóváhagyási jogai van a tartalmak fölött.

#3 JOGI ELŐÍRÁSOKNAK TÖRTÉNŐ MEGFELELÉS

Tekintettel arra, hogy a kereskedelmi célú influencer tartalmak reklámnak minősülnek, azoknak meg kell felelni reklámtörvényen kívül a versenytörvénybena fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi magatartásról szóló törvényben foglalt reklámjogi előírásoknak. A speciális termékkategóriába tartozó termékekre pedig ágazati reklámszabályok is vonatkoznak.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi magatartást megvalósító reklámokkal szemben a fogyasztóvédelmi hatóságként a Kormányhivatal, illetve – ha a kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására alkalmas – a Gazdasági Versenyhivatal jár el.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szerinti feketelistás magatartások közül különösen tekintettel kell lenni a szerkesztői tartalomnak álcázott reklám tilalmára, amely a burkolt reklám tilalmának online megfelelője.

Online burkolt reklámozásnak minősül az is, amikor az „influencer-ek”, véleményvezérek a számukra nyújtott ellenszolgáltatás fejében az adott termék vagy szolgáltatás igénybevételének előmozdítását, illetve az adott márkanév vagy imázs népszerűsítését célzó online tartalmakat (pl. támogató blog- és vlog-bejegyzéseket, Facebook, Instagram, YouTube posztokat, videókat) tesznek közzé.

Az ellenszolgáltatás tágan értelmezendő, a „barter” együttműködések is beleértendők.

A GVH-nak mára kiterjedt gyakorlata van jelöletlen social média reklámok miatt, az ebben a tárgyban kiadott első  útmutatója is több, mint hároméves, amelynek kiegészítése, felülvizsgálata folyamatban van. Az új útmutató tervezete itt érhető el, a végleges verzió 2022 őszére várható a nyilvános társadalmi egyeztetések lezárultával.

#REKLÁM AJÁNLÁS

A GVH útmutatója hangsúlyozza, hogy az együttműködést átláthatóan, egyértelműen és szembetűnően kell feltüntetni. Emellett fontos az is, hogy a termék reklámozása egyebekben megfeleljen a reklám előírásoknak.

A GVH nem ad egy egységes megoldást a reklámjelleg feltüntetésére, de bemutat néhány követendő, és néhány kerülendő megoldást. Elvárás az, hogy a felhasználó rögtön lássa, hogy az egy reklámposzt – azaz ne kelljen pl. a posztoknál a „tovább” feliratra kattintani, mivel így a reklámjellegről való tájékoztatás nem jelenik meg a hírfolyamban.

A hatóság kiemeli a keresőcímkék, vagyis hashtagek fontosságát. Az is fontos, hogy a reklámjellegről tájékoztató hashtagnek a hatóság útmutatója szerint az első helyen kell megjelenni.

A GVH ajánlásként példálózó jelleggel felsorol néhány címkét, amit ilyenkor lehet használni:

#Reklám, #Hirdetés, #Fizetett tartalom, #Szponzorált tartalomamelyek mellett feltüntetendő az együttműködő vállalkozás neve, logója stb.

kerülendő (“így nem érdemes”) megoldások közé sorolja azt, amikor az influencer pl. csak annyit ír, hogy #Köszönöm”, vagy csak belinkel egy oldalt, ami a termékre mutat, de nem világos, hogy ez fizetett együttműködést valósít-e meg.

A reklámozás jogszerűsége tekintetében ugyancsak fontos, hogy az instagram marketing során is kerüljük a feketelistás marketing fogásokat.

Az IAB szerint ajánlatos egy ún. Influencer Guide -ot sorvezetőként alkalmazni az influencer marketing együttműködés során.  Ez tartalmazhatja egy szerződéses együttműködés keretében a koncepció briefjét valamint a márka ÁSZF-jét, etikai kódexét és elvárásait.

#4 FELELŐSSÉG A TARTALOMÉRT

Az influencer az általa létrehozott poszt tartalmáért felelősséggel tartozik. A magyar reklámjogi szabályozás egyetemleges felelősséget határoz meg a reklámozásban részt vevő szereplők részére. Ez azt jelenti, hogy az influencer mellett a tartalom gyártásban részt vevő reklámszolgáltató és a eklámközzétevő is felelős a reklám tartalmáért.

A felelősségben osztozó szereplők közötti szerződéses viszonyokban azonban lehetőség van a felelősség tovább hárítására.

Ezért is fontos, hogy a reklámjogi láncolat minden szereplője között szerződésben rendezett jogviszony legyen, a reklámtartalomért való felelősség pontos meghatározásával.

Ez különösen azért is fontos, mert az utóbbi időben a Gazdasági Versenyhivatal a kezdeti kötelezettségvállalások helyett magas bírságokat szab ki a jelöletlen támogatott posztokért.

Ha a reklámtartalmat a hirdető határozza meg, akkor célszerű a tartalomért viselt felelősséget, illetve a jogsértő reklámtartalmakért viselt hátrányos következményeket (pl. bírságot) is rá terhelni. A reklámtartalom megjelenítési módjával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések (burkolt reklám tilalma) betartása, illetve betartatása azonban általában ekkor is az influencert terheli.

#5 ELLENSZOLGÁLTATÁS

A szerződés kulcsfontosságú része az ellenszolgáltatás meghatározása.

Az influencer együttműködés lehet barter együttműködés is, amikor a felek kölcsönösen nyújtanak egymásnak azonos értékű szolgáltatásokat. Ilyen lehet például, ha egy influencer egy autómárka nagykövete lesz, melyért cserébe meghatározott ideig használhatja az autót.

Amennyiben az ellenértéket a felek pénzben állapítják meg, meg kell határozni a fizetés ütemezését is. Sőt akár előleg kifizetésére is sor kerülhet, amikor a teljes összeg bizonyos százalékát kifizetik a kampány megkezdése előtt, a többit pedig a kampány lezárultakor fizeti meg a hirdető.

Hirdetőként néha nehéz lehet megtudni, hogy egy influencernek mennyit kell fizetnie. Szerencsére megkérdezheti az influencertől a médiacsomagját, de ma már léteznek influencer marketing platformok is, ahol a díjakat is előre pontosan meghatározzák.

Az influencer marketplace egy digitális felület, amely összegyűjti az influencereket és egy felületen teszi elérhetővé hirdetők és ügynökségek számára. Ezeken a felüleleteken  – általános szerződés feltételek meghatározásával – a hirdetők és a influencerek üzletkötése is megvalósulhat.

#6  EXKLUZIVITÁS

Ahogyan a hirdetési szerződésekben általában, úgy az influencer megállapodásokban is fontos a márkakizárólagosságról való rendelkezés. A megállapodás megkötése előtt mindenképp érdemes végig gondolni, hogy szeretné -e a hirdető, hogy az influencer más márkák számára is szolgáltatást nyújtson, beleértve a kapcsolódó vagy versengő márkákat, vagy több márkát is felvehessen vagy megemlítsen egy videóban? Természetes, hogy a kampány hatékonyságát ezek a megjelenések nagyban csökkentenék, ezért mindenképpen pontosan meg kell határozni a korlátozással érintett termékeket és szolgáltatásokat, illetve a korlátozás idejét.  Az influencernek a meglévő megállapodásai tekintetében is végig kell gondolni, hogy azok nem sértik -e az új megállapodást.

A kampánykizárólagossági megállapodások általában a reklámozni kívánt termékkategóriára vonatkoznak, amelynek megsértése esetére általában az influencer kártérítési felelősségéről is rendelkeznek.

# 7 VÉDJEGYHASZNÁLAT, SZERZŐI JOGOK

A felek közötti szerződés nem csak a felelősségi körök tisztázása érdekében fontos, hanem az influencer által létrehozott termék, illetve a hirdető védjegye mint szellemi alkotáshoz fűződő személyi és vagyoni jogok rendezése okán is.

A sikeres márkakommunikációhoz szükség lesz a hirdető védjegyének használatához a kampány időtartama alatt – ennek a szellemi tulajdonjogi feltételeit mindenképpen érdemes részletesen a szerződésbe foglalni, és kizárólag az influencer markertig együttműködés céljához

Az influencer által létrehozott tartalom pedig szerzői jogi védelem alá esik, amelynek felhasználási joga az influencert a tartalom létrehozásától megilleti, míg a reklámjogi láncolat egyéb szereplői azt csak az írásbeli felhasználási szerződés alapján használhatják fel.

Felhasználás szerződés hiányában a reklámozó (hirdető) sem használhatja fel a posztot.

A közösségi médiafelületek (Facebook, Instagram, Youtube) megosztás funkciójával – amennyiben az influencer felhasználói beállítása erre lehetőséget ad – szintén jogszerű lehet az influencer marketing tartalom felhasználás. A social media szolgálató az ÁSZF-jébe foglaltak szerint felhasználási jogot szerez a tartalom közzétételével, és jogosult lehetővé tenni a megosztás funkció használatával az adott tartalom bizonyos szintű felhasználását.

#8 A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSÉNEK ESETEI

Bár az influncer megállapodások általában egy konkrét kampányidőszakot lefedő határozott időtartamra szólnak, az influencer ügynökségek és a hirdető között már létrejöhetnek határozatlan időtartamú együttműködések is.

Akár direkt módon az influencerrel, akár indirekt módon az influencer marketing ügynökséggel szerződik a hirdető, fontos annak a meghatározása, hogy rendes felmondással megszüntethető -e a szerződés, és ha igen, milyen esetekben. Azt is érdemes rögzíteni, hogy mit tekintenek a felek olyan súlyos szerződésszegésnek, ami a szerződés azonnali hatályú felmondását is indokolhatja a másik fél részéről. Ilyen lehet például a hirdető üzleti jó hírnevének a megsértése, amely esetben akár kötbér is kiköthető.

Természetesen számos szempontot érdemes lehet még kikötni egy influencerrel kötött hirdetési szerződésben.

Ilyenek például, hogy a választott véleményvezér és munkássága lehetőleg illeszkedjen a cég arculatához, legyen hiteles, vagy hogy ne vásárolt követőkkel növelje a véleménybefolyásoló képességét.

Számos esetben a szerződések valós, személyes, fizikai szereplésre vonatkozó megállapodásokat is tartalmazhatnak, például ATL hirdetésben vagy egy rendezvényen való megjelenés, vagy egyéb médiaszereplés.

#9 ADATVÉDELEM

Az influencer marketing szerződésnek az adatvédelemre is ki kell térnie a GDPR előírásainak megfelelően, megvizsgálva, hogy az együttműködés, illetve az ahhoz kapcsolódó promóciók során milyen személyes adatok kezelésére, illetve továbbítására kerül sor. Ez azonban mindig csak az adott együttműködésre testre szabva állapítható meg.

EGY JÓ SZERZŐDÉS BIZALMAT ÉPÍT ÉS SEGÍT ELKERÜLNI A JOGVITÁT

Egy jó szerződésnek az együttműködést megelőző tárgyalások során is jelentős bizalomépítő szerepe van: professzionális és felelősségvállaló hozzáállásról tanúskodik, és bizonyítja az elkötelezettséget az együttműködés iránt.

A jó szerződés biztosítja azt, hogy mindegyik fél pontosan tudja, mit várnak el tőle, és képes megelőzni a jogvitát.

Természetesen mindenki olyan együttműködésre vágyik, ahol a szerződést egyáltalán nem is kell elővenni. Érdekes módon ezt a célt az segíti a legjobban, ha a felek az együttműködést minden részletre, a lehetséges vitás kérdésekre is kiterjedően pontosan szabályozzák.

Szalai Anita ügyvéd – Szalai Legal

(onBRANDS)