EURÓPÁBAN A HARMADIK NEGYEDÉVBEN CSÖKKENT A GUMIABRONCSOK IRÁNTI KERESLET

Az idei harmadik negyedévben az értékesítés minden szegmensben visszaesett.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association – ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2022. harmadik negyedéves gumiabroncs-eladási statisztikáit, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik.

Bár a szeptember végi összesített (tehát a teljes évet figyelembe vevő) értékesítési tendencia továbbra is pozitív, az idei harmadik negyedévben valamennyi szegmens esetében csökkent az értékesített abroncsok száma. A szakértők szerint

ez valószínűleg a 2021 óta megfigyelhető fellendülést követő visszaesés jele.

Ha az idei harmadik negyedévet nézzük, akkor az értékesítés minden szegmensben visszaesett: a gyártók egyaránt 9%-os csökkenést jelentettek a személyautó-, a tehergépkocsi- és a buszabroncsok esetében. A mezőgazdasági gumiabroncsok eladásai ebben a negyedévben szembetűnő, 28%-os arányban estek vissza. Az előző negyedévek jó eredményei hozzájárulnak ahhoz, hogy az éves szinten mért statisztikák 2021-hez képest – a mezőgazdasági gumiabroncsok kivételével – egyelőre pozitív értékeket mutatnak.

„2019 óta a nyersanyag- és energiaellátás költségei mintegy 60%-kal emelkedtek, a munkaerővel és a logisztikával kapcsolatos terhek növekedése mellett, ami összességében a kereslet mérséklődését eredményezi. Ha az inflációs tendencia és a kínálati feszültségek fennmaradnak, akkor félő, hogy egy nagyon nehéz évvége, illetve 2023-as év vár ránk.” – nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára.

Az ETRMA tagok értékesítési eredménye 2022 harmadik negyedévében:

( onBRANDS )