TE IS NYITVA TARTOD A SZEMED?

Az áldozatok jogaiért indított kampányt az Európai Bizottság.

Évente minden negyedik európai lakos bűncselekmény áldozatává válik. Az EB kampánya arra világít rá, hogy

Magyarországon is szembe kell nézni a bűncselekmények valóságával.

Elsősorban az áldozatok közvetlen környezetének figyelmét hívja fel arra, hogy tartsák nyitva a szemüket, ismerjék fel és segítsék az esetleges bűncselekmények áldozatait.

Az Európai Bizottság Magyarországon is hivatalosan elindította új kampányát, amely a bűncselekmények áldozataira és a számukra elérhető támogatásokra hívja fel a figyelmet. Ennek érdekében a kampány nyitóeseményén olyan ismert közéleti személyiségek vettek részt az úgynevezett „Nyitott szemmel” kihívásban, mint Eke Angéla, Tanulom Magam Attis, Marge, Kovalcsik Krisztina (Lusta Lány), Farkas Franciska és Csepelyi Adrienn. A kihívás során a résztvevők farkasszemet néztek egymással, szimbolizálva ezzel, hogy nyitott szemmel járnak, nem hunynak szemet az áldozatok problémái felett.

A kampány egy uniós stratégia része, melynek célja biztosítani, hogy az áldozatok teljes mértékben élhessenek a jogaikkal. „Fel kell ismernünk a bűncselekmények áldozatait, és biztosítanunk kell számukra a gyógyuláshoz és a továbblépéshez szükséges támogatást. Sok áldozat nincs teljesen tisztában a jogaival, így nem is tudnak ezekre a jogokra megfelelően támaszkodni”” – mondta Didier Reynders igazságügyi biztos.

A kampány elindítása előtt az Európai Bizottság reprezentatív kutatást végzett az Európai Unió tíz országában, köztük Magyarországon is a 18-30 évesek körében, hogy felmérje, mennyire vannak tisztában az áldozatok jogaival. Emellett a felmérés célja az is volt, hogy az európai szerv megismerje a hazai támogató szervezetek elérhetőségét és a bejelentések lehetőségeit itthon.

A felmérésből az derült ki, hogy

a magyarországi válaszadók 59%-a nincs tisztában azzal, hogy a bűncselekmények áldozatai az EU-s jogok révén védelmet élveznek.

Még a tudatosabb válaszadóknak is csupán a fele ismerte a vonatkozó jogszabályokat, rendelkezéseket. Kulcsfontosságú, hogy az áldozatok és környezetük – barátaik és családtagjaik – megértsék, milyen jogaik vannak, és hogyan élhetnek velük.

A tanulmány azt is mutatja, hogy a magyarországi válaszadók 86%-a ajánlaná professzionális támogató szervezetek segítségét. Ennek ellenére Magyarországon a válaszadók mindössze 27%-a ismeri a bűncselekményeket bejelentő forródrótokat (a 10 ország átlaga 82%). Az is kiderült, hogy a vizsgált országokban 10-ből 1 kitöltő jelentett be bűncselekményt a kitöltés előtti 6-12 hónapos időszakban. Magyarországon volt a legalacsonyabb ez az arány (4%). Azonban, ha nem csupán az elmúlt időszakban vizsgált, hanem a valaha a rendőrség számára jelentett incidensekről van szó, ott hazánk kerül az első helyre 56%-kal.

Éppen ezért a kampány nem csupán a bűncselekmények áldozatainak jogait ismerteti, hanem egy listát is ad azokról a szervezetekről, amelyekhez segítségért fordulhatnak.

A magyarországi bűncselekményekről, az áldozatok jogairól és a támogató szervezetekről minden információ ITT elérhető.
( onBRANDS )