EURÓPÁBAN TAVALY CSÖKKENT A GUMIABRONCS ÉRTÉKESÍTÉS EURÓPÁBAN

Az autógyártóknak szállított gumiabroncsok esetében az év végi eredmények kedvezőbbek.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association – ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2022-es értékesítési adatait, valamint 2022 negyedik negyedévének eredményeit, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik.

„A tavalyi évet két ellentétes tendencia jellemezte. 2021-hez képest az első félévben pozitív tendenciát láttunk; a személyautó abroncsok esetében 7,4%-os, a tehergépkocsik és buszabroncsok esetében pedig 10,3%-os növekedést jelentettek a gyártók. Az év második fele azonban korántsem volt ennyire pozitív, számos kihívással szembesültünk.” – nyilatkozta Adam McCarthy, az ETRMA főtitkára.

Összességében a csereként vásárolt fogyasztói gumiabroncsok szegmensében 2022-ben 2%-os csökkenést regisztráltak 2021-hez képest, ami az év második felében regisztrált 10,1%-os visszaesést is figyelembe véve elfogadható eredmény. A tehergépkocsi– és buszabroncsok piaca stabil maradt (+1%), annak ellenére, hogy a második félévben erőteljes, 8,2%-os visszaesésnek lehettünk tanúi. Hasonlóan alakult a motorkerékpár abroncsok szegmense is, amelyek éves eladásai stabilak maradtak (0%), annak ellenére, hogy az utolsó negyedévben 11%-os visszaesést jelentettek. A mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése egész évben a negatív tartományban mozgott, ami konkrétan 22%-os éves szintű visszaesést jelent.

McCarthy szerint „kétségtelen, hogy az ukrajnai háború, az ebből levezethető energiaár növekedés, és a megélhetési költségek emelkedése nem volt jó hatással az iparág 2022-es csereabroncs-eladásaira”.

Az autógyártóknak szállított gumiabroncsok esetében az év végi eredmények kedvezőbbek, az ETRMA tagok növekedésről számoltak be; a személyautó abroncsok esetén +3,4%-os, a tehergépkocsik és autóbuszok esetében pedig +4,7%-os bővülést értek el. A 2019-es évhez képest a tehergépkocsikra és autóbuszokra gyártott eredeti – vagyis a nem csereként értékesített – abroncsok összesített statisztikája 6,8%-os növekedést mutat, ám a személyautók előállítóinak szállított gumiabroncsok piaca még mindig a Covid előtti szint alatt maradt (-26%).

Az ETRMA tagok értékesítési eredménye 2022 harmadik negyedévében:

( onBRANDS )