2030-RA A MESTERSÉGES GYÉMÁNT PIACÁNAK ÉRTÉKE ELÉRI AZ 50 MILLIÁRD DOLLÁRT

Egyelőre csak becsülni lehet a magyar piac méretét.

A világ gyémántpiacának jelenleg mintegy 10%-át teszi ki a mesterséges, azaz laboratóriumban előállított gyémántoké. Elemzők szerint a 2022-es 10 milliárd dollárról, az évtized végére az 50 milliárd dollárt is elérheti az etikus drágakövek piaca.

A vásárlók nagy része elsősorban fenntarthatósági szempontok miatt dönt a mesterséges gyémánt mellett

és egyre több világsztár lát üzleti lehetőséget is a laboratóriumban készített drágakövekben.

A laborban növesztett drágakövek magja is valódi gyémánt, azonban míg a természetes gyémántok esetén évmilliárdokra van szükség a létrejöttükhöz, a mesterséges drágaköveket 5-6 GPa nyomás és 1300-1500 Celsius hőmérséklet segítségével vagy kémiai leválasztással néhány hét alatt megalkotják a laboratóriumban. Ezeket azután sem szabad szemmel, sem mikroszkóppal nem lehet megkülönböztetni a valódi gyémántoktól.

A mesterségek drágakövek az Egyesült Államokban örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. Míg a teljes gyémántpiac 50%-a koncentrálódik az USA-ban, a laboratóriumban készült gyémántok (lab-grown diamnods, LGD) esetében az arány 80%. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy több világsztár szállt be a bizniszbe, köztük olyan nagyágyúk, mint Leonardo DiCaprio, aki 2015-ben vásárolta be magát egy  mesterséges gyémántokat gyártó cégbe.

Paul Zimnisky, nemzetközi gyémántszakértő szerint a laboratóriumban előállított és a valódi gyémántok iránti kereslet most még nem válik el teljesen egymástól, de ahogy a mesterséges drágakövek elérik az érettségi fázist, a fogyasztók külön termékként tekintenek majd rájuk.

Sherry Smith, nemzetközi ékszerszakértő úgy látja, hogy a növekedés motorját a nagyméretű 3,25-3,50 karátos mesterséges gyémántok adják, ezek felelnek az emelkedés 194%-áért.

Feil Róbert, a magyar mesterséges gyémánt márka, az ARTIDIA tulajdonosa szerint a magyar piac még elmarad a nemzetközitől, de bizakodó a jövőt tekintve: „A legtöbb ember azért választja a mesterséges gyémántot a természetessel szemben, mert ez egy valódi fenntartható alternatíva, hiszen nem kell hozzá megbolygatni a természetet. Emellett nyilván szempont, hogy lehetetlen megkülönböztetni a természetes gyémánttól és nagyjából fele annyiba kerül, mint a bányászott drágakövek.”

A szakértő elmondta, hogy

egyelőre csak becsülni lehet a magyar piac méretét,

de óvatos számítások szerint is milliárdos piacra számítanak 10 éven belül. Az ARTIDIA (artificial = mesterséges, diamond = gyémánt) három év előkészítés után tavaly jelent meg, az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a kereslet a termékeikre, jelenleg a mesterséges gyémántot tartalmazó eljegyzési gyűrűk a legnépszerűbbek, amelyek kapcsán például egy 0,5 ct-os (G, VS1 tisztaságú) mesterséges gyémánttal foglalt gyűrű átlagára 750.000Ft, szemben egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező természetes gyémántot tartalmazó eljegyzési gyűrű 1.600.000 Ft-os átlagos árával.
( onBRANDS )