A CANON SEGÍTI A JÖVŐ GENERÁCIÓJÁT

Vizuális történeteiken keresztül mutatják meg a társadalmat érintő globális problémákat.

“Kyosei vállalati filozófiánk – együtt élünk és dolgozunk azért, hogy a világ jó irányba változzon – mentén következetes és egyértelmű módon haladunk a

fenntarthatósági célok

teljesítése felé. Ügyfeleinkkel, üzleti partnereinkkel és munkatársainkkal közösen vagyunk képesek a pozitív változásokra, és együtt tudunk hozzájárulni az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak megvalósításához. E célokat szem előtt tartva egyik felelősségi területünk

a jövő generáció oktatása és fejlesztése,

melynek egyik eleme 2015-től tizenévesek számára szervezett Young People Program. Ennek keretében arra biztatjuk a gyerekeket, hogy vizuális történetmesélésen keresztül mutassák meg a világnak, miként gondolkodnak a természeti és épített környezetünkről, a nyitottságról és befogadásról, az egyenlőségről. A kreativitás támogatása oktatással és eszközökkel növeli az ifjú alkotók önbizalmát.”

A 2022 novemberében elindított magyarországi programban két iskolával rajtoltak: az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Fóti Szabad Waldorf Gimnázium tanulóit pedagógusaik és szüleik közreműködésével hívták meg egy olyan workshopra, ahol a program bemutatása mellett Gyulai Bence Márton fotográfus oktató, Nasz Dani youtuber és dr. Molnár Blanka humánökológus inspiráló előadásai segítettek a pályázaton való elindulásban. A cél az volt, hogy

felhívják a figyelmet az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaira a fiatal közönség körében.

A pályázat előírása az volt, hogy mutassák meg a szűkebb vagy tágabb közösségeik azon pillanatképeit, amelyek vagy jól szolgálják a fenntartható fejlődést vagy ellenkezőleg, fel kell hívni a képeken keresztül a figyelmet arra, min kell változtatni ezek teljesülése érdekében. A pályázat fődíja egy Canon EOS R10 váz RF-S 18-150mm objektívvel szettben, a további alkotáshoz. A 2. és 3. helyezett ajándékcsomagot kap hasznos termékekkel. A zsűritagok a felkészítésben is részt vett előadók voltak a Canon magyarországi kommunikációs csapatával együtt.

“A pályázat egyik mentoraként jó volt látni a kezdeményezést és az annak eredményeként összegyűlt diákokat, amint a különböző kamerákkal próbálták megvalósítani elképzeléseiket. A fiatal generáció nevelése számomra, mint tanárember kiemelten fontos, a vizuális kommunikáció az egyik, ha nem a legfontosabb csatornája az üzenetek közvetítésének. Jó volt egy ilyen ügyben részt venni, minden percét élveztem a tervezéstől a diákokkal való találkozáson át a zsűrizésig.”- nyilatkozta Gyulai Bence Márton fotográfus oktató, a program egyik mentora.

“Örülök, hogy részt vehettem ebben a projektben, egy izgalmas kihívás volt számomra előadóként, mentorként, és úgy láttam, a diákok számára is egy érdekes feladatot adott. Hiszen nem egy iskolai óra keretén belül, “száraz tananyagon” keresztül próbáltunk valamit átadni nekik, hanem egy eszköz használatának elsajátítása mellett, azon keresztül egy olyan témára irányíthattuk a fiatalok figyelmét, amivel esetleg nem foglalkoztak korábban. Bízom benne, hogy a résztvevők magukkal tudják vinni a későbbiekben is ezt a figyelmet, egy fokozódó tudatosságot, és akár a fotózás iránti szenvedélyt is – a pályaműveket látva el tudom képzelni, hogy lesznek, akik a későbbiekben is szeretnék még ebben kipróbálni magukat. Gratulálok minden résztvevőnek, és járjatok ezután is a témára nyitott szemmel!” – egészítette ki dr. Molnár Blanka humánökológus, a program másik mentora.

A workshopon közel 50 gyerek vett részt, a pályázatok elkészítésére a téli szünidőt és az új év első két hónapját is igénybe vehették. Az alkotói folyamathoz a Canon Hungaria a részt vevő iskolás csoportok számára 4-4 fényképezőgépet adott használatra, köztük DSLR és tükörnélküli vázakat, és különböző méretű objektíveket.

Végül 20 pályázat érkezett be, melyek többsége a természeti környezetet és az azt érő hatásokat mutatta be, mint a közlekedés vagy energiatermelés. Néhányan a testi és lelki egészséget mutatták be igen érzékletesen. A pályázók ifjú koruk miatt kevés technikai tapasztalattal rendelkeznek még a fényképezés terén, ezért értékeléskor elsődleges kritériumként a bemutatott történet eredetiségét határozta meg a zsűri. A 20 pályázat közül végül 6 került rövidlistára. A zsűri ezeket az alkotásokat újra értékelte egymáshoz képest is, és így alakult ki a rangsor. Az eredeti kiírás szerint 3 nyertest szándékozott a zsűri választani, de a pályázatok között további 2 alkotást is kiemeltünk a mezőnyből.

Minden pályázó kreativitása és vizuális történetmesélése elismerésre méltó. Az alkotómunka során a diákokat a felkészülésben segítő pedagógusok és szülők munkája is elismerésre méltó.

Gyulai Bence Márton, dr. Molnár Blanka, Oláh Viktória, Nasz Dani

“Bízunk benne, hogy a következő pályázatra az eddigi tapasztalatokra építve új lendülettel és még több ötlettel jelentkeznek majd a fiatalok. Mindenki nyertes, aki a programban részt vesz, mert ezzel is pozitív változásokat indíthatnak el környezetükben, közösségükben. Szervezőként mi is sokat tanultunk mind a gyerekektől mind a tanáraiktól a pályázatra való felkészülés során, valamint a pályaművek értékelésekor is. Reméljük, hogy folytatni tudjuk ezt az értékes munkát, és a tapasztalataink alapján alakítjuk tovább a Young People Programot, hogy minél többen részt vehessenek benne, hiszen csak közösséggel vagyunk képesek hozzájárulni az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak teljesítéséhez.” – mondta Oláh Viktória a Canon kommunikációs vezetője.

A nyertesek:

  1. helyezett: Kenyeres Leona Dóra
  2. helyezett: Tokodi Cecília Imola
  3. helyezett: Karácsony Mihály

Különdíjas: Dálnoki Bolgár Lea
Különdíjas: Gáti Panni
( onBRANDS )