A GYEREKEK TERMÉSZETES ÁLMODOZÓK ÉS KÍSÉRLETEZŐK

A LEGO DREAMZzz a LEGO Csoport első olyan témája, amelyet valóban a gyermekek álmai ihlettek.

Egy globális kutatás szerint háromból két gyermek azt állítja, hogy az álmodás segít nekik kreativitásuk kibontakoztatásában. 

A LEGO Csoport több mint 23 000 gyerek körében végzett globális felméréséből kiderült, hogy

10-ből hét gyermek (69%) nap-mint-nap átéli a stressz vagy a magány érzését,

és minden negyedik (24%) a világban vagy a közösségi médiában zajló eseményeket nevezi meg azok okaként. Az alvásszakértők azonban kiemelik: az álmok kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy a gyerekek fel tudják dolgozni az összetett érzelmeket. A megkérdezett gyerekek – köztük a magyarok – kétharmada (68%) szerint az álmok fontosak, és segítenek nekik abban, hogy napközben is kreatívabbak legyenek.

„Egész biztosan mindnyájan fel tudunk idézni álmokat – kiugróan jókat vagy nagyon félelmeteseket – a gyermekkorunkból, amelyek a mai napig élénken élnek az emlékeinkben, érzelmeket váltanak ki belőlünk. A gyerekek még csak tanulják, hogyan jelenítsék meg szavakban az érzelmeiket, a megküzdési stratégiáikat is éppen ebben az időszakban csiszolják az élet kihívásaira válaszul. Ezért esetükben az álmok rendkívül szabad és asszociatív világa nagyon fontos alapot ad a napi események, élmények, esetleg nehézségek érzelmi feldolgozásához: lehetőséget teremt a megélt örömök, bánatok újraélésére, az álomképek általi jobb megértésére vagy megjelenítésére és feloldására is” – mondta el az álmodás szerepéről Polányi Viktória, tanácsadó szakpszichológus.

A LEGO DREAMZzz koncepcióját a LEGO Csoport a globális kutatás figyelembevétele mellett fejlesztette ki, melyet 29 országban, közte Magyarországon, 6-12 éves gyermekek körében végzett. A felmérés a gyermekek képzelőerejét, az álmok pszichológiáját, azok érzelmek feldolgozásában és az akadályok leküzdésében betöltött szerepét, továbbá a játék kreatív kísérletezésre gyakorolt hatását vizsgálta.

A kutatás kimutatta, hogy stresszel vagy magánnyal küzdő gyerekek közül minden ötödik (22%) számolt be gyakoribb rémálmokról. A gyerekek több mint fele (55%) állítja, hogy a rémálmok hatással vannak a mindennapjaikra, ahol az álom és a valóság összemosódhat. A magyar gyerekek fele leggyakoribb negatív érzelemként fáradtságról számol be (49%), és negatív érzelmeik hátterében legtöbbször az iskola áll (54%).

„Gyakran könnyebb elmesélni egy álmot, mint megfogalmazni egy konkrét érzést – ezáltal a külvilágot is könnyebb beavatni a saját világunkba. Az álom kreatív képeivel sok esetben maga az élmény-feldolgozás is megvalósul: a tapasztalatok és az általuk kiváltott érzések a megfelelő helyre kerülnek, így segítve a későbbi reakciókat, alkalmazkodást, boldogulást. Ha pedig az álmok képi világa – a maga összetett, ugyanakkor semmihez nem hasonlítható képszerűségében – kézzel fogható módon, akár játék formájában újraalkotható, az még egy lépéssel közelebb viszi a gyermeket ahhoz, hogy megértve, megtartva és ezáltal érzelmileg biztonságban érezze magát.” – fűzte hozzá a szakember.

A megkérdezettek 63%-a megerősítette, hogy a játékkal töltött idő befolyásolja az álmaikat. A legtöbb gyermek (86%) – a magyar gyerekek esetében ez 95% – pozitív érzelmeket él át álmodás közben, és sokan számolnak be arról, hogy felébredés után is élvezik az utóhatásokat. A gyerekek kétharmada (68%) szerint a boldog álmok segítenek nekik abban, hogy napközben kreatívabbak legyenek, és majdnem ugyanennyien (64%) gondolkodnak alvás közben olyan ötleteken, amelyeket már felébredve meg is valósíthatnak. 

A kutatásban együttműködő pszichológus és alvásszakértő Dr. Shelby Harris kiemelte: “A gyerekek természetes álmodozók és kísérletezők, de ahogy idősebbek lesznek, a társadalmi nyomás egyre inkább korlátozza őket és képzeletüket. Az álmodozás egyetemes jelenség, amelyet általában a gyermekek világszerte örömmel fogadnak. Mivel mindennapi életükben egyre több a stressz és a követelmény, a szabad játék és a kreativitás ösztönzése fontos szerepet tölt be. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a szabad játékidővel rendelkező gyerekeknél nő az álmok gyakorisága, és ennek eredményeképpen boldogabbak és kreatívabbak lesznek.” 

A május 15-én induló LEGO DREAMZzz a LEGO Csoport kreativitás iránti szenvedélyéből született. Az új téma bevezetését a LEGO DREAMZzz sorozat vezeti fel, melyben az iskolai barátok, Mateo, Izzie, Cooper, Logan és Zoey kalandjait követhetjük, és akik egy titkos ügynökséghez csatlakozva megtanulják, hogyan használhatják a képzelet erejét, hogy az Álomvilágba utazzanak – és megtanulják legyőzni a zsarnok Éjkirályt!

A LEGO DREAMZzz 10 epizóddal jelenik meg május 15-én, és 2023 augusztusától vadonatúj termékekkel és további részekkel egészül ki.

“A LEGO DREAMZzz az első olyan koncepciónk, amely az álmok csodálatos világát állítja középpontba, és azt vizsgálja, mi történik, ha az álmok valósággá, a hétköznapi gyerekek pedig rendkívüliekké válnak, akiknek szupererejük a kreativitás! Bátorítani szeretnénk a gyerekeket arra, hogy keltsék életre legvadabb álmaikat és használják ki a képzeletük valódi és kreatív erejét álmodás közben, hiszen ez még csak a kezdet!” – nyilatkozta Cerim Manovi, a LEGO DREAMZzz kreatív igazgatója.  

A LEGO DREAMZzz sorozat 2023. május 15-től lesz elérhető a LEGO YouTube csatornán és Netflixen.