ÉNIDŐ – JOGOD VAN HOZZÁ!

Egyesekből ellenérzéseket vált ki a kifejezés, másoknak ismeretlen fogalom, valakinek vágyálom.

Énidő. Trendi témának számít napjainkban, de vajon ismerjük-e, milyen is a minőségi énidő? Tudunk-e magunkra időt szakítani? Le tudunk lassulni? A Remind Bookazine harmadik lapszáma segít a téma körbejárásában, valamint eszközöket is ad az „énidőben kevésbé járatos” olvasóknak.

Az énidő – azaz az egyedül töltött, önmagunk jóllétére fordított idő – nem összekeverendő az egyedülléttel vagy a magánnyal.

Míg utóbbi napjaink egyik égető kihívása, előbbire szinte elengedhetetlen szükség van a lelki egyensúly és stabilitás fenntartásához.

Természetesen az énidő mindenkinek mást jelent. Van, aki inkább az otthona kényelmébe húzódva, egy jó könyv társaságában tölti el kikapcsolódásra szánt idejét, míg más sokkal szívesebben kirándul, sportol vagy végez bármilyen fizikai aktivitást. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra egészséges egyensúlyt, ki kell tapasztalnunk milyen típusú – és mennyiségű – egyedül töltött időre van szükségünk.

A hangsúly a minőségen van.

Tehát, ha lehet, ne telefonunkat pörgetve, Instagramot böngészve töltsük el szabad óráinkat, inkább találjuk meg azokat az elfoglaltságokat, rutinokat, rituálékat, amik közelebb visznek minket belső világunkhoz, stabilitásunkhoz.

A Remind Bookazine legújabb számában számos értékes cikk és írás foglalkozik az énidő fontosságával. A címlapon Geszti Péter és Oltai Kata szerepelnek, akikkel többoldalas interjú olvasható felelős döntések, slow living és tudatosság témákban. Többek között Náray Tamással, Pataki Ágival és Rost Andreával is készült interjú. Mindezek mellett a virtuális méregtelenítések szükségességéről, az okos otthonok jövőjéről és a greenwashing terjedéséről is olvashatunk a lapban.

„Tudom, hogy az énidő még mindig sokak számára egyfajta „luxus”, azonban mégis fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez kiegyensúlyozottságunk egyik alapköve. Szükség van rá, ha el akarjuk kerülni a fásultságot és a kiégést. Nem kell nagy dolgokra gondolni amikor rendszeres és minőségi énidőről beszélünk. A fókusz azon legyen, hogy lehetőségeink szerint szakítsunk időt magunkra, töltődésünkre, lelki jóllétünkre. A Remind-ot azért hoztuk létre, hogy segítse ezt a fajta öngondoskodást. A lap egyre inkább a tudatos életstílus kérdéseivel foglalkozik, így az énidő egy olyan téma, amely nem maradhatott ki, sőt, egy egész számot szenteltünk neki” – mondja Szilágyi Gábor, a PlanAll és a Remind alapítója.

Szilágyi Gábor karrierjét a zeneiparban kezdte, innen váltott a papír-írószer területére, azóta is ez legfőbb tevékenysége. 2007-től a LizzyCard tulajdonostársa, 2016-ban megalkotta a PlanAll évtervező koncepciót, mely mára már önálló márkává vált. 2022-ben elindította a Remind bookazine-t, ami egy negyedévente megjelenő prémium, tudatos élettel és tudatos életstílussal foglalkozó kiadvány.
( onBRANDS )