HOGY VALLANA SZERELMET A TIKTOKON RÓMEÓ?

A Telekom Kraft AI Bajnokságán akár ez is kiderülhet.


A Telekom Kraft AI Bajnokság lehetőséget kínál tanáriakkal megerősített diákcsapatoknak, hogy felfedezzék és bemutassák, hogyan használható az AI tanulásuk fejlesztésére. A hamarosan induló, különböző területről érkező zsűri által értékelt verseny egyedülálló élményeket és izgalmas nyereményeket is ígér a részt vevő középiskolásoknak.

Egyre többet hallani, hogy a diákok jelentős része már aktívan használja a Chat GPT-t.

Ez természetesen csak az egyik a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek közül, de világosan mutatja, hogy

az AI nem csupán egy technológiai vívmány, hanem hatalmas oktatási potenciál is rejlik benne.

A téma közel egy éve világszinten vált elképesztően fontossá, de sokan még nem fedezték fel a benne rejlő lehetőséget.

Indul a bajnokság!

A hamarosan induló Telekom Kraft AI Bajnokság célja, hogy világossá váljon, milyen módon alkalmazható a mesterséges intelligencia a tanulás folyamatában. Diákcsoportok mutathatják meg digitális tudásukat, kreativitásukat és innovatív gondolkodásukat az AI terén. A Telekom 2-3 diákból és egy tanárból álló csapatok jelentkezését várja, akik első körben egy online fordulóban vesznek részt. A döntő pedig Budapesten egy élő eseményen zajlik majd.

A diákok egy része hamarosan közép-haladó szinten fogja használni ezt a technológiát.

Ez az alkalom pedig arra is lehetőséget ad számukra, hogy ezúttal ők tanítsanak újdonságokat egymásnak és tanáraiknak. A Telekom szerint egyértelmű, hogy nem kell megrettenni: merni kell kísérletező módon hozzáállni ehhez a lehetőséghez. Mint a digitális világ szakértője,

a Telekom fontosnak tartja, hogy az oktatás valamennyi résztvevőjének segítsen a mesterséges intelligencia hatékony használatában.

Irány a „jövő múzeuma”!

A versenyre olyan diákcsoportok jelentkezését várják, akiket érdekel a technológia alkalmazása a tanulásban. Nincs szükség korábbi AI tapasztalatra, mivel a részvevőknek különböző segédleteket biztosítanak az általuk kitalált projekt elkészítéséhez. A főnyeremény egy kirándulás a „jövő múzeumaként” emlegetett linzi Ars Electronica Centerbe. A további jutalmak között szerepel VR szemüveg, tablet, vezetéknélküli fülhallgató és többfajta múzeumi belépő is.

Folyamatos kísérletezés a mesterséges intelligenciával

A Telekom számára a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek bemutatása nem új terep. A Deutsche Telekom 2021-ben Beethoven születésének 250. évfordulója apropóján egy egyedülálló folyamatban, ember és AI közös munkájának eredményeként megalkotta a zeneszerző X., befejezetlenként elhíresült szimfóniájának kiegészítését. 2022-ben a Telekom Kraft dalához a gépi tanulás és a mélytanulás kombinációjával szerezte a zenét a mesterséges intelligencia. 2023-ban pedig már generatív mesterséges intelligenciával történő kísérletezés során készült gép és ember által közösen alkotott húsvéti kölni, amely országszerte kipróbálható volt a Telekom üzleteiben. A telekommunikációs vállalat egy másik, nemzetközi léptékű kezdeményezése a technológiai, műszaki és természettudományos szektor női szereplőit szólította meg a Dataset for Equality kampány keretében, amelynek célja, hogy elősegítse az iparágban dolgozó nők láthatóságát a valós és a virtuális térben egyaránt.

A szakértő zsűri

A zsűri összetétele színes, így zenei, irodalmi, művészeti, illetve AI-szakmai szempontból tud értékelni. A feladatoknál a kreativitás és a megoldás újszerűsége a legfontosabb, az ítészek ezeket a szempontokat tartják majd leginkább szem előtt.

  • Készman József – művészettörténész, a Ludwig Múzeum kiállítási osztályának vezetője, kulturális evangélista
  • Szendrői Csaba – író, az Elefánt zenekar frontembere​
  • Babaitisz Jorgosz, „Lil Frakk” – rapper, műsorvezető​
  • Böbe – zenész, énekesnő​
  • Horváth Varga János – Head of AI / Enterprise Unit – Magyar Telekom
  • Szabó Béla – márka- és lakossági kommunikációs igazgató, Magyar Telekom

Oktatásfejlesztés és az AI

„A Telekomnál célunk, hogy megmutassuk, a digitális eszközök segítségével élménytelibbé válhat az oktatás.  Várhatóan ezen a területen is egyre inkább teret nyer majd az AI. Szeretnénk bizonyítani, hogy nem kell tőle tartani, kellő tudatossággal, kreativitással nagyszerűen használható. Fontos, hogy a versenyben résztvevő diákok és tanárok később az iskolai közösség számára is segítséget tudjanak nyújtani a mesterséges intelligencia használata kapcsán. Digitális szakértőként elkötelezettek vagyunk a technológiákban rejlő lehetőségek feltérképezése mellett, és küldetésünknek érezzük, hogy megmutassuk, miként tehetik könnyebbé ezek a megoldások a mindennapjainkat akár az oktatás és tanulás területén is” – mondta Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgatói-helyettese.

A bajnokságra nevező csapatok október 29-ig ITT regisztrálhatnak.
( onBRANDS )