ISMÉT A WIZZ AIR A LEGZÖLDEBB LÉGITÁRSASÁG

A Wizz Air másodjára nyerte el Az Év Globális Fenntartható Légitársasága címét a CAPA (Centre for Aviation) díjátadóján és ázsiai légi közlekedési csúcstalálkozóján Kuala Lumpurban.

A CAPA az ökológiai fenntarthatóság kiválóságait díjazza: azokat a légitársaságokat és repülőtereket, amelyek az éghajlatváltozást üzletpolitikájuk fókuszába helyezik, és törekszenek a szén-dioxid-semlegességre. A díjakat a CAPA elemzői és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével foglalkozó Envest Global stratégái független kutatásai alapján ítélik meg. Az Aviation Week Network részét képező CAPA a világ egyik legmegbízhatóbb piaci információforrása a légiközlekedési és utazási iparág számára.

A Wizz Airt a fenntarthatóság iránti rendíthetetlen elköteleződése miatt ismerték el. Az európai ultradiszkont légitársaság a világ egyik legfiatalabb (átlagéletkora 4,2 év) repülőgépflottáját üzemelteti. A 2023-as (2022. április 1. és 2023. március 31. között) pénzügyi év során

a Wizz Air utaskilométerenként 53,8 grammra redukálta karbonkibocsátását,

amely 11 százalékos csökkenést jelent az előző pénzügyi évben nyújtott teljesítményéhez képest. Ez az eredmény nemcsak a légitársaság legalacsonyabb valaha mért károsanyag-kibocsátása, de a főbb versenytársak teljesítményét is túlszárnyalja. Az eredmény érdekében a légitársaság nagymértékben fektetett be flottájába, és a régebbi repülőgépeket a legújabb technológiájú Airbus A321neo gépekre cserélte, amelyek jelentős környezetvédelmi előnyöket kínálnak: a zajterhelés és nitrogén-oxid-kibocsátás közel 50 százalékkal, a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékkal kevesebb az előző típushoz képest.

A Wizz Air már kialakította fenntartható repülőgép-üzemanyagra („sustainable aviation fuel”: SAF) vonatkozó stratégiáját,

amely magába foglalja a beszállítókkal kötött jövőbeli átvételi megállapodásokat, valamint a Mabanaft, az OMV, a Neste és a Cepsa vállalatokkal aláírt együttműködéseket.

A légitársaság 2023-ban, története során először fektetett be 5 millió font értékű összeget egy brit bioüzemanyag-gyártó vállalatba, a Firefly-ba, és részt vett a CleanJoule, egy amerikai bioüzemanyaggal foglalkozó startup vállalkozás 50 millió dolláros támogatásában is,

mellyel célja a SAF-kutatás és -fejlesztés ösztönzése volt. 2023 májusában a Wizz Air volt az első magyarországi légitársaság, amely kereskedelmi forgalomban tesztelte a SAF-ellátást a budapesti repülőtéren, és öt járatot üzemeltetett Budapestről 35%-os SAF-keverékkel.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy immár második egymást követő évben kapjuk meg a CAPA nemzetközi fenntarthatósági díját. Ez a győzelem a Wizz Air csapatának kemény munkáját és elhivatottságát jelzi. Emellett elkötelezettségünket igazolja, amely szerint 2030-ig további 25 százalékkal csökkentjük a szén-dioxid-intenzitásunkat. Ultradiszkont modellünk már bizonyította fenntarthatóságát: a legmodernebb technológiájú repülőgépeket a leghatékonyabb módon üzemeltetjük, az iparágban a legalacsonyabb utaskilométerre jutó kibocsátással. Jelentős beruházásokat hajtottunk végre a fenntartható repülőgép-üzemanyag terén is: többek közt biztosítottuk, hogy megfeleljünk a 2025-ben életbe lépő európai előírásoknak, miközben az új technológiák életre hívásában is közreműködtünk. Büszkék vagyunk arra, hogy élen járunk a fenntarthatóbb légi közlekedés felé vezető úton, és sztenderdet állítunk az iparág számára” – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.
( onBRANDS )