ÚJ TÖRVÉNY SEGÍTHETI, HOGY FENNTARTHATÓBBAN MŰKÖDJENEK A VÁLLALATOK

Benyújtotta a kormány a fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek.

Az érintett hazai cégeknek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontból is át kell világítaniuk működésüket, és büntetésekre is számíthatnak, ha nem teljesítik az adatszolgáltatási kötelezettségeket – hívja fel a figyelmet az EY.

A törvényjavaslat célja, hogy átláthatóbbá és ezáltal objektíven vizsgálhatóvá tegye a hatálya alá kerülő társaságok tevékenységét a fenntartható finanszírozás, valamint az ESG szempontok alapján, amivel támogatja az európai klímavédelmi erőfeszítések megvalósulását.

A várhatóan 2024. január 1-jén életbe lépő jogszabály olyan nagyvállalatokra vonatkozik, ahol a megelőző üzleti évben a három meghatározott mutatóérték közül bármelyik kettő meghaladta a megjelölt határértéket, vagyis a mérlegfőösszeg a 10 milliárd forintot, az éves nettó árbevétel a 20 milliárd forintot, az átlagosan foglalkoztatottak száma pedig az 500 főt. A javaslat emellett külön vonatkoztatja a feltételeket a közérdeklődésre számot tartó, gazdálkodónak minősülő nagy-, illetve kis- és középvállalkozásokra, valamint a többi nagyvállalatra.

„Kritikusan fontosnak tartom, hogy a hazai vállalatok lássak, milyen lehetőségeket jelent számukra, ha fenntarthatóvá teszik a működésüket. Ezáltal nem csak a törvénynek felelnek majd meg, hanem képessé válnak arra, hogy zöld finanszírozást vegyenek igénybe, stabilabb beszállítói láncokat építsenek fel, alacsonyabb kockázattal működjenek és biztosítsák a hosszú távú üzleti növekedésüket” – hangsúlyozta Lukács Ákos, az EY Klímavédelemmel és Fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetője.

Az érintett társaságoknak kötelező átesniük egy fenntarthatósági célú átvilágításon típusuk, méretük és befolyásolási képességük szerint. Ennek része, hogy létrehoznak egy kockázatkezelési rendszert, valamint a rendszeres vizsgálatok mellett, belső felelősségvállalási stratégia kialakítására is szükségük lesz. A törvénytervezet azt is előírja, hogy a szóban forgó cégek évente ESG beszámolót készítsenek az átvilágítási kötelezettségek teljesüléséről, és azt hat hónapon belül ingyenesen elérhetővé kell tenniük a vállalati honlapon.

„Minden vállalatnak el kell fogadnia, hogy a fenntarthatóság már versenyképességi kérdés is. Előbb vagy utóbb, de elpártolnak a cégektől a vevőik, hátat fordítanak nekik a munkavállalóik tehát ellehetetlenül a működésük, ha nem lépnek” – tette hozzá Lukács Ákos.
( onBRANDS )