TITKOLJÁK A CÉGEK, HOGY MIKÉNT HAT RÁJUK A KLÍMAVÁLTOZÁS?

A jelentéstétel mellett valódi és átfogót intézkedésekre volna szükség.

Hiába határoznak meg átfogó klímacélokat a vállalatok a befektetők nyomására, közel felük (47%) nem hozza nyilvánosságra, miként akar ezeknek megfelelni – derül ki az EY globális klímakockázati barométeréből.

A vizsgált cégek közel háromnegyede (74%) nem számszerűsíti kimutatásaiban, hogy az éghajlatváltozásnak milyen hatása van a működésükre.

Ezt a tényezőt nem kezelik súlyának megfelelően a pénzügyi eredmények kiértékelésekor sem.

Annak ellenére, hogy a klímahelyzet kockázatait bemutató vállalati riportok részletessége és minősége tavalyhoz képest (6 százalékkal) némileg javult, a gyakorlati lépések üteme továbbra is lassú.

A jelentéstétel mellett valódi és átfogót intézkedésekre volna szükség,

hogy a társaságok el is érjék a kitűzött klímacélokat.

„A környezettudatos befektetők egyre inkább figyelembe veszik beruházásaiknál a klíma-kockázatokat, ami komoly nyomást helyez a társaságokra. Azoknál a vállalatoknál, ahol átlátják, hogy miként függ össze az éghajlatváltozás hatása az üzleti stratégiájukkal, könnyebben képesek teljesíteni az új közzétételi elvárásokat, míg azok a szereplők, amelyek továbbra is csak formailag próbálnak megfelelni, komoly nehézségekkel néznek majd szembe a követelmények szigorodásával. Egy átgondolt fenntarthatósági jelentés komoly lehetőséget kínál az átfogó kereskedelmi stratégia és a tartós versenyelőny megalapozására” – emelte ki Lukács Ákos, az EY Klímavédelemmel és Fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetője.

A fenntarthatósági beszámolók továbbra sem elég részletesek, és az ezekre vonatkozó szabályozás sem mutatkozik elég hatékonynak.

A klímahelyzet pénzügyi kockázatairól szóló vállalati jelentések minőségét tekintve az Egyesült Királyság (66%), Németország (62%), Franciaország (59%), Spanyolország (59%) és az Egyesült Államok (52%) voltak a legjobban teljesítő államok. India (36%), Kína (30%) és több távol-keleti ország vállalatainak riportjai ehhez képest jelentősen elmaradnak. Az adatok alapján a szigorú közzétételi szabályozással és elkötelezett befektetői vagy döntéshozói közösséggel rendelkező országok továbbra is előrébb járnak. Azok a piacok, ahol nincsenek kötelező érvényű klímapolitikai követelmények, lefelé húzzák az átlagot.
( onBRANDS )