KISVÁLLALKOZÓK NAGY LÉPÉSE

E-kerékpárflottával az ESG versenyképességért.

Az üzleti környezet folyamatos változásai és a fenntarthatósági kritériumok együttesen formálják az üzleti mobilitást, mely területen egyre nagyobb igény formálódik a zöld megoldásokra.  2023. december 22-én a Magyar Közlönyben megjelent az ESG-törvény (Environment, Social, Governance), ami még nagyobb nyomást helyez már nem csak a nagyvállalatokra, hanem a KKV szektorra is.

Az ESG egy Európai Uniós jelentéstételi kötelezettség keretrendszere, amely a pénzügyi mutatók mellett láthatóvá és mérhetővé teszi a vállalatok fenntarthatóságért végzett munkáját is környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból. Ugyan a jogszabályban előírt jelentési kötelezettség a kis- és középvállalkozásokra (még) nem vonatkozik, közvetetten mégis kihat rájuk. A nagyvállalatoknak ugyanis kötelességük átvilágítani leányvállalataik és beszállító partnereik fenntartható működését is.

Azok a vállalkozások, amelyek gyorsan alkalmazkodnak, növelik versenyképességüket.

A KKV-k általában korlátozott emberi és pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalást szolgáló gyakorlatok bevezetésére. Emiatt értelemszerűen számukra olyan megoldások jöhetnek leginkább szóba, melyek akár több ESG pillérnek is megfelelnek.

“Ebben a dinamikusan változó üzleti környezetben az elektromoskerékpár-flotta bérlés költséghatékony és rugalmas alternatíva, amely nem csupán a nagyvállalatok kiváltsága többé. A kisvállalkozások számára is lehetővé teszi, hogy hatékonyan válaszoljanak az üzleti kihívásokra” – mondta el Hényel Ágoston, vállalati elektromoskerékpár-flotta szakértő.

Az elektromos kerékpárok egyszerre két ESG pillért is lefednek. Az Enviroment, azaz környezeti aspektus szempontjából csökkentik a közlekedésből származó szén-dioxid kibocsátást, amellyel hozzájárulnak a vállalat karbonlábnyomának mérsékléséhez. Csendes üzemük révén pedig redukálják a városi zajszennyezést, pozitív hatást gyakorolva a közösség mindennapi életminőségére.

A Social, vagyis társadalmi pillért tekintve pedig a munkáltató rendszeres mozgásra, aktív életmódra ösztönzi munkavállalóit. A kerékpározás a fizikai egészség mellett a mentális jóllétre is pozitív hatást gyakorol. Mindezek mellett összeköti az embereket, erősíti a közösségi szellemet. Ezáltal a vállalat nem csak környezetvédelmi szempontból lehet példamutató, hanem a szociális felelősségvállalás irányába is komoly lépéseket tesz.

“Egy ügyfelünk 50 darab elektromos kerékpárból álló flottát bérelt és elképesztő teljesítményt ért el egy év alatt. Összesen 42.000 kilométert tettek meg vállalati szinten, ami hihetetlen környezetvédelmi előnyökkel járt és egyúttal a dolgozóik egészségét is elősegítette. Sikerült megóvni bolygónkat 5 tonna szén-dioxid kibocsátástól. Ráadásul 1,7 millió forintot is megtakarítottak a benzinköltségeken, a kevesebb tankolással pedig csökkentették az üzemanyag szállításból fakadó további környezeti terhelést is” – mutatta be számokkal is az e-kerékpárflotta bérlés előnyeit Hényel Ágoston.

Az elektromoskerékpár-flotta bérlés tehát egy sikeres lépés lehet a kis- és középvállalkozások számára az ESG versenyképesség megteremtésében, valamint később a jogszabályi megfelelést is megkönnyítheti, hiszen a tervek szerint a jelentési kötelezettség 2028-tól a KKV szektorra is kiterjed majd.
( onBRANDS )