VESZÉLYEKET HORDOZ MAGÁBAN A MESTERSÉGESINTELLIGENCIA-JÁTÉK

Adatvadászok áldozata lehetsz, ha felülsz a trend-vonatra.

Az elmúlt néhány nap legnagyobb slágere a Facebook-on az a kétes eredetű, AI-alapú program, amely néhány kattintással lenyűgöző, rajzolt képet varázsol bárki profilképéből. A népszerű app futótűzként söpört végig a közösségi médián, meglovagolva a mesterséges intelligencia népszerűségét, azt azonban csak néhányan tudják, hogy mi áll a háttérben. Pedig nem árt óvatosnak lenni, a program nagyon veszélyes lehet!

Magyarországon sajnos a kiberbiztonság és a tudatos internethasználat még gyerekcipőben jár, gondoljunk csak a Facebook-on gyorsan terjedő, halálhírrel rémisztgető vírusra, amire szintén csak rákattintani kellett, hogy továbbítsuk összes ismerősünk felé. Ezt a naiv hozzáállást használták ki a My Puzzles fejlesztői is. Az applikáció mögött álló cég a Novalab Games, a cég adatait és adószámát azonban sehol sem lehet nyilvánosan megtalálni. Lehetséges, hogy az adatainkat akár targetált reklámokhoz is felhasználhatják.

„Figyeljünk oda rá, hogy kinek adjuk ki az adatainkat! A My Puzzles csak a jéghegy csúcsa, korábban is számtalan hasonló adatcsalásra láthattunk példát a közösségi médiában, és a jövőben is várhatóak hasonló próbálkozások. A legtöbb egyszerű kvíz, például „Tudd meg, milyen állat lennél” is hasonlóan kétes eredetű… Amikor ezeket az appokat használjuk, engedélyezzük, hogy az adatainkat: emailcímünket, nevünket, profilképünket felhasználhassák” – mondta el Dávid Ádám, a Kiszervezett Marketing Kft. ügyvezetője.

A szakértő hozzátette, az alapadatok mellett alkalmazásonként eltérhet, milyen adatokat kérnek még be tőlünk, ezért fontos, hogy mindig elolvassuk egy-egy játék adatkezelési tájékoztatóját. A My Puzzles azért is különösen veszélyes, mert a fenti adatokon túl a kapcsolati hálónkhoz is hozzáfér. Hangsúlyozta, a tartalomszűrés is hasznos eszköz lehet az online biztonságunk érdekében.

„Sajnos csak kevesen alkalmazzák, de a tartalomszűréssel mi magunk alakíthatjuk a saját hírfolyamunkat. Csak jeleznünk kell a Facebook számára, mi az, amit szívesen látunk görgetés közben, és melyek azok a tartalmak, amelyeket nem szeretnénk a falunkra. Ha például a My Puzzles képeit egyszerűen kiikszeljük, sokkal kevesebbet dob majd fel belőle az algoritmus, hiszen a Facebook üzemeltetőinek is az az érdeke, hogy minél több időt a felületen töltsünk” –mondta a szakértő.

Ha már kipróbáltuk a My Puzzles-t, az app engedélyét akkor is bármikor visszavonhatjuk, ehhez csak meg kell keresnünk a beállításokban az alkalmazások és webhelyek fület, megkeresnünk az app nevét és eltávolítanunk az engedélyt. Ez azonban sajnos nem jelent 100%-os megoldást, hiszen az app tulajdonosai már megszerezték az adatainkat, csak rajtuk áll, hogy felhasználják-e az engedély visszavonása után.
( onBRANDS )