2024 LEGFONTOSABB ÉPÍTŐIPARI TECHNOLÓGIAI TRENDJEI

A Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb építőipari várakozásokat.

Képzeljen el egy építkezést, ahol robotok végzik a nehéz és veszélyes munkákat, a falakat a helyszínen 3D nyomtatással készítik, fenntartható, újrahasznosított építőanyagokból. A szakemberek és ügyfelek virtuális valóság segítségével maguk előtt látják és így járják be a még épülő épületeket, optimalizálva a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Mindez ma már lehetséges, a Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb építőipari technológiai trendeket.

Robotika és automatizáció

Robotok segítségével a nehéz és ismétlődő munkafolyamatok automatizálhatók, ami gyorsítja az építkezéseket és javítja a munka biztonságát. A robotok és automatizált rendszerek használata növeli a hatékonyságot. Már léteznek falazó és hegesztő robotok is, bár széles körű terjedésük még várat magára, azonban nem példa nélküli a használatuk. Sofia, a rakodórobot például 2019-ben állt munkába és azóta is dolgozik a Mapei Kft. sóskúti gyárában.

Virtuális és kiterjesztett valóság

A virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazása új szintre emeli az épületek tervezését. A szakemberek és ügyfelek, a VR szemüveg használatával virtuálisan bejárhatják az építési területeket, ami segíti az épületek tervezését, a projekt előrehaladásának nyomon követését és optimalizálhatják a folyamatokat.

Moduláris építkezés

Ez a gyors és hatékony építkezési módszer lehetővé teszi magas minőségű, költséghatékony épületek gyors megalkotását. A moduláris építés során az épületek egyes részeit, azaz a “modulokat” a helyszínen kívül, üzemi körülmények között gyártják. Ezeket a modulokat aztán az építkezés helyszínére szállítják, majd ott összeszerelik, mint egy óriási Legót. A technológia alkalmazása javítja a fenntarthatóságot, csökkenti az építkezések idejét és a költségeket.

3D nyomtatás

A 3D épületnyomtatás lehetővé teszi épületek vagy építőelemek gyors, automatizált létrehozását digitális tervek alapján. A folyamat például betonnyomtatót használ, amelyek rétegről rétegre „nyomtatja ki” az épületet. A technológia előnye, a gyors építési idő, a költségek csökkentése és a fenntarthatóság, mivel lehetőséget nyújt a helyi anyagok használatára és az építési hulladék minimalizálására. A technológia széles körben alkalmazható különböző épülettípusoknál, a lakóházaktól kezdve az ipari létesítményekig.

Fenntartható építőanyagok

A fenntartható és újrahasznosított anyagok használata elősegíti a környezettudatos építkezést. Ilyen a Mapei innovációja, a ReCon Zero Evo adalékanyag, ami lehetővé teszi a maradékbeton újrahasznosítását, ami így újra minőségi betonná formálható. Ezek az építőanyagok csökkentik az építőipar ökológiai lábnyomát és hozzájárulnak egy zöldebb, fenntarthatóbb jövőhöz.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI) számos területen segíti az építőipart, aminek köszönhetően az építkezés még gyorsabbá, hatékonyabbá és költséghatékonyabbá válik. Az AI innovatív megoldásokat kínál, a tervezési folyamatokat javítva, az épületkezelést támogatva, az energiahatékonyságot javítva és a hulladékot csökkentve.

„A technológiának megvannak a korlátai, bár sok területen segíti és hatékonyabbá teszi, de nem veszélyezteti a szakemberek munkáját. Egyes feladatok, mint a burkolás, vagy az utólagos hőszigetelés alig gépesíthetők, míg mások, mint a falazás vagy vakolás, igen. Az építőipar megújulása a küszöbön áll” – mondta Markovich Béla.
( onBRANDS )