100 ÉVE LÉPETT HATÁLYBA AZ ELSŐ MAGYAR VERSENYTÖRVÉNY

Egy évszázada, 1924-ben lépett hatályba a tisztességtelen versenyről szóló 1923. évi V. törvénycikk.

A jubileumi évforduló alkalmából a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Versenyjogi Egyesület közös szakmai konferenciát szervezett a nemzeti versenyhatóság székházában.

„Magyarország Alaptörvénye egyértelműen kimondja, Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit. Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben és védi a fogyasztók jogait.  Ezen nemes, és kiemelkedően fontos feladat szolgálatában tevékenykedik a Gazdasági Versenyhivatal immáron több mint 33 éve.” – mondta nyitóbeszédében Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

„Magyarországon a versenyjog több mint 100 éves múltra tekint vissza, még ha ezt csorbítják is a kommunista vészkorszak évtizedei, amikor a gazdasági versenynek – több más demokratikus és társadalmi elv mellett – igen csekély jelentősége volt.” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Az első versenytörvény hatályba lépésnek centenáriuma alkalmából rendezett tudományos konferencia keretében a résztvevők mélyebb ismeretekre tehettek szert a jogterület fejlődését illetően, különös figyelemmel a magyar jogra, a nemzetközi egyezményes háttérre, és az Európai Uniós jog hatásaira.

Az első magyar versenytörvényt több évtizedes előkészítő munka előzte meg, mely során összesen három törvényjavaslat született. A harmadik tervezetet, amelyet Kuncz Ödön kereskedelmi jogász professzor és Balás P. Elemér, az akkori igazságügyminisztériumi osztályvezető állított össze, a Nemzetgyűlés 1922. december 6-án fogadta el a tisztességtelen versenyről szóló törvényjavaslatot, amelyet a kormányzói aláírást követően, 1923 májusában, mint 1923. évi V. törvénycikket hirdettek ki. Az első magyar versenytörvény 1924. május 15-én lépett hatályba.

A konferencián, a GVH elnöke mellett, köszöntötték a résztvevőket Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke, és alelnöke, Bacher Gusztáv. A rendezvényen előadást tartott több külföldi és hazai jogász szakértő is. Többek között Vörös Imre jogtudós professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Osztovits András, kúriai bíró, egyetemi tanár és Szoboszlai Izabella, a GVH Versenytanácsának tagja is.
( onBRANDS )