MEGREFORMÁLTA A BEFEKTETÉSI PIACOT AZ STRT HOLDING

Egy éve indultak, a tőzsdén zárták az évet Balogh Petyáék.

Egy éve indította el Balogh Petya és csapata 70 angyalbefektetővel összefogva a STRT Holdingot, amivel a régió meghatározó befektetési szereplőjévé válnának. Az elmúlt egy évben az építkezésé volt a főszerep, 25 befektetés, 700 vezető képzése, 13 tanfolyam, 1,15 milliárd forint magántőke-bevonás van a hátuk mögött, amit a decemberi tőzsdére lépés koronázott meg. A portfóliócégek eredményesek, a STRT sikereit pedig a piac is elismeri, nemrég nyerték el Az év kibocsátója díjat a BÉT Xtend piacon. Idén az oktatási és befektetési tevékenységük skálázására fókuszálnak.

Egy éve, 2023. március 8-án jelentette be Balogh Petya, hogy alapítótársaival útnak indítják a STRT Holding befektetőcéget, ahol a kezdő vállalkozásoknak tőkét, tudást, piacismeretet és értékes kapcsolati hálót biztosítanak. Kiemelt céljuk, hogy a Magyarországon és a régióban alapított startupok jóval nagyobb arányban váljanak sikeressé a globális piacon.

„Régóta aktív részesei vagyunk a hazai ökoszisztémának, reálisan látjuk a kihívásokat, és valós megoldásokat tudunk kínálni a problémákra. Tőlünk nemcsak pénzt kapnak a cégek, hanem egy átfogó tudásprogramot is, aminek sokkal nagyobb szerepe lehet a sikerben, ráadásul magántőkéből gazdálkodunk, ami lehetőséget teremt egy sokkal rugalmasabb, vállalkozóbarátabb befektetői hozzáállásra” – mondta el Balogh Petya.

„A korábbi években jellemzően évi 2-3 befektetést végeztünk, de az új formációban, a STRT Holding Nyrt. ernyője alatt ez a szám 2023-ban 25-re nőtt, aminek köszönhetően tavaly 17 új céggel bővült a portfóliónk.” – tette hozzá Langmár Péter, a cég befektetési igazgatója.

A STRT filozófiáját és stratégiáját igazolja a portfóliócégeinek eredményessége. A Munch jelentős befektetést kapott többek között két nagy nemzetközi befektetőtől, a Piton Capitaltől és az FJ Labstől, az OpenMeter pedig bekerült a világ egyik legrangosabb nemzetközi inkubátorába, a Y Combinatorbe. Az online bevásárlási szolgáltatást nyújtó Roksh nemrég 5,8 millió eurós tőkét vont be, míg az autóiparnak szoftvert értékesítő Commsignia 15 millió dolláros befektetést kapott.

„Büszkék vagyunk az idén 10 éves jubileumát ünneplő Logiscoolra is, akik 30 országban 200 saját iskolával vannak jelen, és eddig világszerte 210.000 gyereket tanítottak már digitális képességekre, programozásra és a mesterséges intelligencia használatára. Természetesen a sikerek mellett vannak veszteségek is, a CodeBerry és a GreenFox Academy is bezárta a kapuit” – tette hozzá Langmár Péter.

700 vezetőt képeztek tavaly

A STRT egyik fő fókusza az oktatáson és a tudásmegosztáson alapul, mert abban hisznek, hogy ha a pénz mellett tudást is adnak, akkor sikeresebbek lesznek a startupok. Kiválogatják a releváns és érdekes tartalmakat, melyek alapján cikkeket és könyveket írnak, videókat, tananyagokat készítenek, és tanfolyamokat tartanak, kifejezetten cégvezetőknek.

„Kevés olyan képzés van vezetőknek, amit gyakorló vezetők tartanak, legyen szó mesterséges intelligenciáról, nemzetközi piacra lépésről vagy cégépítésről. Tavaly 13 tanfolyamunkon közel 700 vezető fordult meg, de idén csak januárban már 200-an jártak már nálunk” – mondta el Balogh-Mázi Mária, a STRT oktatási- és marketingigazgatója.

 

1,15 milliárd forint magántőke után a tőzsdén zárták az évet

2023 szeptemberében jelentette be a STRT Holding, hogy a tőzsdére lépést megelőzően 1,15 milliárd forintot vont be több mint 70 magánbefektetőktől, akiknek jelentős része a hazai startup ökoszisztéma kulcsfigurája, a befektetők között van Csillag Péter (Starschema), Gerő Viktor (Vatera), Egerszegi Krisztián (MiniCRM) és Jared Schrieber (Infoscout) is.

Ez volt az Xtend piac eddigi történetében a legnagyobb összegű, bevezetést megelőző, intézmények részvétele nélküli tőkebevonás.

Az alapításkor kitűzött céljainak megfelelően és a sikeres építkezésnek köszönhetően 2023. december 12-én ünnepélyes csengetés jelezte a STRT Holding Nyrt. debütálását a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformján, a BÉT Xtenden, ráadásul február végén Az év kibocsátója a BÉT Xtend piacon elismerést is elnyerte.

„Célunk az, hogy minél több sikeres hazai vállalkozó legyen, aki a világpiacon is megmutatja magát. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a befektetőink ebben bizalmat szavaztak, és ezáltal több száz cégnek mi is bizalmat szavazhatunk. Remélem, hogy meg tudjuk mutatni, hogy együtt többre vagyunk képesek.” – mondta a díj átvételekor Balogh Petya.

Skálázhatóság és régiós növekedés az idei cél  

Az első évben az építkezésé volt a főszerep, mind struktúrában, mind csapatszinten alakult, formálódott a STRT. Az idei év egyértelmű célja a befektetési és az oktatási tevékenységük skálázása, valamint a regionális növekedés. Továbbra is elkötelezett marad a korai fázisú startup vállalkozások segítésében, akik eredményeket szeretnének elérni a szoftver alapú B2B megoldásokban, a mesterséges intelligencia alkalmazásában, az oktatási technológiákban, a mobilitás terén vagy egyéb technológiai vonatkozású területen itthon és a nemzetközi piacon.
( onBRANDS )