HÍRESEK ÉS ÓVATOSAK

Ki mit tud a kiberbiztonságról?

Hogyan előzheted meg, hogy ellopják a személyes adataidat a kibertérben? A kérdésre többek között egy gamervilágban jól ismert youtuber, egy válogatott labdarúgó és egy világbajnok kardozó is válaszolt! A Digitális Szimat Kihívásban kipróbálhatod magad a hackertámadások, csaló üzenetek és adathalász kísérletek felismerésében, emellett ismert sportolókkal és közéleti személyiségekkel is összemérheted a tudásodat!

Világszerte egyre nagyobb méreteket ölt a digitális térben előforduló csalások száma és az így eltulajdonított összegek nagysága. Bár az európai statisztikák szerint Magyarország a kifejezetten biztonságos országok közé tartozik, megdöbbentő adat, hogy naponta három magyar család teljes megtakarítása kerül a kiberbűnözőkhöz! Emellett az adathalászat is egyre nagyobb problémát jelent az óvatlanok számára. Szinte nincs olyan online platform, ahol ne találkoznánk azokkal a bizonyos „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen” ajánlatokkal, amelyekre kattintva búcsút inthetünk személyes adatainknak vagy akár a félretett pénzünknek…

Erre hívja fel a figyelmet a Médiaunió Alapítvány immár második éve futó „A kulcs te vagy” kampánya, valamint a Digitális Szimat Kihívás nevű kvízjáték is. Utóbbi az egyik legnépszerűbb eleme az idén tizedszer megrendezett PÉNZ7 oktatási programnak, amelyen márciusban több mint 1250 iskola mintegy 200 ezer diákja vett részt.

Tudáspróba, nem csak diákoknak

A Magyar Bankszövetség és partnerei által összeállított Digitális Szimat Kvízek bárkinek lehetőséget kínálnak az online önvédelmi ismeretek tesztelésére. A tudáspróba segítségével játszva megtanulhatók azok a trükkök és jelek, amelyekkel felismerhetjük és kivédhetjük a pénzünk vagy az adataink ellen irányuló egyre gyakoribb támadásokat. Mivel ezek nemcsak a diákokat, hanem az idősebb generációt is fenyegetik, a tesztek akár családi körben is kitölthetők, ezzel is segítve az esetleg óvatlanabb családtagok felkészítését.

Óvatosan az SMS-ekkel!

A kérdéssor kitöltői másokkal is összemérhetik tudásukat! Diákok ezrein túl számos sportoló, médiaszemélyiség és youtuber is kipróbálta magát a kihívásban.

„Az online térben rengeteg veszély leselkedik rátok: ennek a programnak az a célja, hogy jobban megismerjétek a fenyegetéseket és nagyobb biztonságban legyetek.” – mondta Zsomac, youtube vlogger.

A Youtube-on több mint háromszázezer követővel rendelkező gamer a gyakori, SMS-ben érkező értesítésekről is beszélt, felhívva a figyelmet arra, hogy ne dőljünk be a csomagazonosítónak álcázott linkeknek, mert ezek legtöbbször adathalász oldalakra próbálnak terelni minket.

Szellő István négy gyermek édesapja, s pontosan tudja, milyen könnyű például telefonos csalás áldozatává válni, ha valaki nem elég felkészült a támadókkal szemben. Példaként említette, hogy az egyik csalási típusnál képesek a bankunk hivatalos számával kezdeményezni a hívásokat, hogy már első pillanattól kezdve a bizalmunkba férkőzzenek. A hívószám-hamisítás technikája ráadásul csak egy a számos csapda közül, amelyekről mindenkinek tudnia kell ahhoz, hogy megtakarításait biztonságban tudja.

„Rendszeresen figyelmeztetem a gyermekeimet arra is, hogy személyes adataikat vagy a fényképeiket körültekintően osszák meg, hogy az online térben ne tudják ellopni.” – mondta Szellő István.

Válogatott biztonsági tippek

„Már gyermekkoromban megtanultam, hogy idegeneknek sosem adhatunk ki személyes adatokat” – mondta a teszteket követően Domonkos Emese világbajnok kardvívó arra a kérdésre, mit nem kérhet el soha egy banki ügyintéző.

A válogatott párbajtőrös Büki Lili hozzáfűzte, hogy ha a pénzügyein túl akar az állítólagos bankos információkat, az gyanús: érdemes habozás nélkül megszakítani a hívást, és felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel a hivatalos számán vagy egy ügyfélszolgálati irodában.

A webkártya is praktikus lehet, állítja Szappanos Péter, a magyar labdarúgó-válogatott és a Paksi FC kapusa. Ha az online piactereken ilyennel fizetünk, biztos, hogy nem veszélyeztetjük a megtakarításainkat.

„A bank sosem küld SMS-t arról, hogy frissítsük az applikációjukat, az ilyen linkekre nem szabad kattintani.” – mondta Szappanos Péter.

Nyikonyuk Balázs, a televízióból megismert tizenhat éves diákvállalkozó átlagon felüli felkészültségről tett tanúbizonyságot. A kérdés kapcsán, hogy miként bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg a bankárunkkal beszélünk-e, remek megoldásként a keresztazonosítás lehetőségét hozta fel.

„Nagyon fontos, hogy beszéljünk az internetes csalásokról, mert pont azokra az emberekre próbálnak támadni, akik nem használják tudatosan a világhálót, őket a legfontosabb felkészíteni.” – mondta Nyikonyuk Balázs.

A Digitális Szimat kvíz bárki számára remek lehetőség, hogy tesztelje ismereteit és összemérje tudását családtagjaival, barátaival vagy épp a fenti hírességek valamelyikével. A teszt ide kattintva érhető el.
( onBRANDS )