INTERNATIONAL RECYCLING TOUR 2024

Italosdobozokkal a veszélyeztetett fajokért.

A veszélyeztetett állatokat ábrázoló művészeti installációkat felvonultató túra az italosdobozok újrahasznosíthatóságát ünnepli, és 16 országban figyelmeztet a környezetvédelmi intézkedések fontosságára.

Az Every Can Counts, ami egy alumínium italosdobozok újrahasznosítására ösztönző nonprofit kezdeményezés, idén is útjára indítja az International Recycling Tourt, immár negyedik alkalommal.

A Környezetvédelmi világnap alkalmából indított figyelemfelkeltő kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az italosdobozok újrahasznosításának fontosságára, amivel értékes erőforrásokat takaríthatunk meg és mérsékelhetjük az éghajlatváltozást is, mivel mindössze 1 tonna alumínium újrahasznosításával 9 tonnával csökkentjük a CO2-kibocsátást és 4 tonna bauxitot, az alumíniumgyártás alapvető nyersanyagát őrizhetjük meg. Ráadásul az alumínium italosdobozok újrahasznosításának energiaigénye 95%-kal kevesebb, mint az új dobozok nyersanyagból történő előállításához szükséges energiamennyiség.

A június 5-ére szervezett kampány Európa, Brazília és az Egyesült Arab Emírségek 16 városában zajlik majd. Az újrahasznosítás elkötelezett nagykövetei, akik megtestesítik a program küldetését, hogy előmozdítsák az otthonon kívül elfogyasztott italosdobozok újrahasznosítását, felveszik hátizsákjaikat, és nyüzsgő városokban, városi parkokban, népszerű strandokon és fesztiválokon haladnak keresztül, meghívva az embereket, hogy útközben újrahasznosítsák üres dobozaikat. 

Az idei Környezetvédelmi világnap témájával összhangban, amely mindenkit arra szólít fel, hogy legyen #GenerationRestoration, a 2024-es International Recycling Tour merész vizuális nyilatkozatot is tesz PixelCan-ek telepítéseivel. A több mint 2000 alumínium italosdobozból készült műalkotások négy ikonikus állatot – jegesmedvét, tigrist, tengeri teknőst és csimpánzt – mutatnak be, amelyek veszélyeztetettek vagy sebezhetőek az emberi tevékenységek okozta ökoszisztéma-rombolás miatt. Minden résztvevő város kiállít egy-egy ilyen veszélyeztetett állatot ábrázoló installációt, arra ösztönözve az embereket, hogy csatlakozzanak a globális újrahasznosítási mozgalomhoz, és osszák meg fotóikat a közösségi médiában.

A tevékenységekben részt vevő nemzetek közé tartozik Belgium, Brazília, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Montenegró, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Spanyolország, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság.

Az italosdobozok 100%-os újrahasznosításáért dolgozunk a világ 21 országában

Ahhoz, hogy a globális felmelegedést 2 °C alatt tartsuk, és elkerüljük annak legkárosabb hatásait,

2030-ig közel felére kell csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az ENSZ szerint a földek és óceánok pusztulásának megállítása és visszafordítása megakadályozhatja 1 millió veszélyeztetett faj elvesztését. A kiemelt területeken az ökoszisztémák mindössze 15 százalékának helyreállítása 60 százalékkal csökkentheti a kihalásokat az élőhelyek javításával.

A dekarbonizáció és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentése iránti sürgető igény zökkenőmentesen illeszkedik az Every Can Counts küldetéséhez. A program 21 országban működik, egyesítve erőit italmárkákkal, hulladékkezelő vállalatokkal, rendezvényszervezőkkel és helyi hatóságokkal, hogy felhatalmazza az egyéneket arra, hogy olyan egyszerű tevékenységekkel tegyenek változásért, mint az italosdobozok újrahasznosítása. Csak 2023-ban az Every Can Counts világszerte 183,5 millió embert ért el, és több mint 55 millió italosdoboz újrahasznosítását segítette elő rendezvényaktiválások és partnerségek révén. 

“Víziónk az, hogy elérjük a fém italosdobozok 100%-os újrahasznosítási arányát! Minden újrahasznosított doboz 60 napon belül visszakerülhet a polcra, és az olyan kampányok, mint az International Recycling Tour, egy lépéssel közelebb visznek minket ehhez a jövőképhez, demonstrálva a közös fellépés erejét egy valóban körforgásos gazdaság megteremtésében, amely mind az emberek, mind a természet javát szolgálja” – mondta David Van Heuverswyn, az Every Can Counts Global igazgatója.

A helyszínek teljes listája:

Alcalá de Henares, Antwerpen, Belgrád, Brest, Bristol, Bukarest, Budapest, Bydgoszcz, Catania, Dubai, Dublin, Kotor, Prága, Rio de Janeiro, Hága, Thesszaloniki

Budapesten az installáció a budapesti Bókay-kertben kerül felállításra.

Az Every Can Counts (ECC)

Az Egyesült Királyságban 2009-ben alapított Every Can Counts kezdeményezés vezető szerepet tölt be az italosdobozok újrahasznosításának népszerűsítésére az egész világon. Célja, hogy inspirálja, ösztönözze és felhatalmazza a fogyasztókat arra, hogy változást érjenek el italosdobozaik újrahasznosításával, bárhol is legyenek – otthon, az irodában vagy bárhol, útközben, a parkoktól, fesztiváloktól és sporteseményektől kezdve az iskolákig és egyetemekig.

A program Magyarországon Minden Doboz Visszajár néven fut.
( onBRANDS )