KARBONSEMLEGES ÜZEMANYAG

A Toyota, az ENEOS, az Idemitsu Kosan és a Mitsibishi Heavy Industries közösen fejleszti.

A Toyota, az Idemitsu Kosan, az ENEOS és a Mitsubishi Heavy Industries („MHI”) bejelentették, hogy kutatásokat végeznek a karbonsemleges üzemanyagok bevezetése és elterjesztése érdekében, amelyek hozzájárulhatnak a gépjárművek széndioxid-mentesítéséhez a karbonsemleges társadalom megvalósításához. A karbonsemleges üzemanyagok 2030 körüli bevezetésére törekedve Japánban a kínálat, a technológia és a kereslet terén jelentős szerepet betöltő négy vállalat közösen kezdi meg ezt a tanulmányt.

Mit is jelent a karbonsemleges üzemanyag kifejezés? A karbonsemleges üzemanyagok olyan üzemanyagok, amelyek a termék teljes életciklusa során csökkentik a CO2-kibocsátást. Ez egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a hidrogén és CO2 felhasználásával előállított szintetikus üzemanyagokat (e-fuel), valamint a nyersanyagokból, például a fotoszintézis révén CO2-t elnyelő növényekből előállított bioüzemanyagokat. Különösen a folyékony karbonsemleges üzemanyagok előnyösek az energiatárolás és a szállítás szempontjából, és alkalmasak szállítható energiaforrásként.

A négy vállalat közös kutatásának főbb irányai a karbonsemleges üzemanyagok japán autópiacon való bevezetésének forgatókönyveinek és ütemtervének, valamint a piaci bevezetéshez szükséges különböző rendszereknek a megvitatása és tanulmányozása. A gyártás megvalósíthatóságának vizsgálata olyan szempontokból, mint például az energiabiztonság Japánban.

„A változás alakítása” az Idemitsu Kosan 2050-re vonatkozó jövőképe, és e jövőkép alapján dolgozik a változatos, környezetbarát, „egy szinttel magasabb energia” folyamatos ellátásának társadalmi megvalósításán, amely a középtávú irányítási tervben meghatározott három üzleti terület egyikét képezi. Ennek részeként a karbonsemleges üzemanyagok – szintetikus üzemanyagok és bioüzemanyagok – korai bevezetésére és elterjesztésére törekszik, miközben együttműködik különböző Japán és külföldi vállalatokkal.

Az ENEOS a csoport hosszú távú jövőképében kijelentette, hogy vállalja a stabil energia- és anyagellátás, valamint a karbonsemleges társadalom megvalósításának kihívását. Különböző kezdeményezéseket tesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, beleértve a hidrogén és a megújuló energia használatát, valamint a karbonsemleges üzemanyagok, például a szintetikus üzemanyagok üzleti fejlesztését.

A Toyota a multitechnológiás megközelítésre összpontosítva nemcsak az elektromos meghajtású járművek elterjedésével, hanem a belső égésű motorral hajtott járművek CO2-kibocsátásának csökkentésével is a karbonsemlegesség elérésén dolgozik. 2007-ben Brazíliában bevezette a rugalmas üzemanyaggal működő járműveket (olyan járművek, amelyek bioüzemanyaggal és benzinnel is működhetnek). A jövőben is folytatja a munkát a belső égésű motorral szerelt járművek CO2-kibocsátásának csökkentésén, beleértve a meglévő járműveket is, és megfontolja a kifejezetten elektrifikált járművekhez tervezett motorok kifejlesztését is, amelyek hozzájárulnak a karbonsemleges üzemanyagok elterjedéséhez.

Az MHI Group a 2040-es karbonsemlegességre vonatkozóan „MISSION NET ZERO” címmel tett nyilatkozatot, és aktívan dolgozik a CO2-megoldások ökoszisztémájának és a hidrogénmegoldások ökoszisztémájának kiépítésén. Az MHI-csoport olyan termékeivel, technológiáival és szolgáltatásaival, amelyek segítenek a CO2-kibocsátás csökkentésében, valamint a világ minden táján partnerekkel közösen kifejlesztendő új megoldásokkal és innovációkkal hozzájárulunk a karbonsemleges társadalom megvalósításához.

Az iparágak közötti együttműködés és partnerség elengedhetetlen a karbonsemleges üzemanyagok elterjedéséhez a karbonsemleges társadalom megvalósítása felé. Az ebbe az irányba tett első lépésként az Idemitsu Kosan, az ENEOS, a Toyota és az MHI együttműködve tanulmányt készít a karbonsemleges üzemanyagok bevezetése és elterjedése érdekében.
( onBRANDS )